Fosta judecătoare CCR Maya Teodoroiu, numită agent guvernamental pentru CEDO

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 05.09.2019 - 17:15

Premierul Viorica Dăncilă a numit-o pe fosta judecătoare CCR, Simona Maya Teodoroiu în funcția de Agent Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, decretul de numire fiind publicat în Monitorul Oficial.

SHARE

Pe 21 august, agentul guvernamental, Viorel Mocanu, a fost eliberat din funcție la cerere de premierul Viorica Dăncilă. Mocanu trece drept un apropiat al Sorinei Pintea, ministrul Sănătății.

DNA a deschis dosar penal după ce presa a arătat că agentul României la CEDO, Viorel Mocanu, face apărări în defavoarea statului român și în favoarea lui Liviu Dragnea în procesul intentat la Strasbourg de fostul lider PSD. Dragnea a solicitat CEDO să constate că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil în dosarul Referendumul în care a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Maya Teodoroiu a fost numită în 2015 pe restul de mandat lăsat liber în 2013 de Iulia Motoc și al cărei mandat ar fi urmat să expire în 2019.

Inițial, în locul Iuliei Motoc fusese numit Toni Greblă, dar el a fost nevoit să demisioneze în 2015, după ce a fost reținut de DNA pentru acuzații de corupție. Locul lui Toni Greblă a fost luat de Maya Teodoroiu, care, potrivit surselor amintite, a tras numeroase sfori în PSD pentru a-i fi reînnoit mandatul în 2019 cu încă 9 ani.

Teodoroiu, „doar” 298.027 de lei salariul anual de la CCR

Simona Maya Teodoroiu a avut, de-a lungul carierei, o apropiere de PSD, partid cu sprijinul căruia a și ajuns, în februarie 2015, judecător al CCR, la propunerea Senatului.

Între 2012 și 2015, a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, condus, la acea vreme, de Robert Cazanciuc. Aceeași funcție a mai deținut-o și în perioada mai 2002 - ianuarie 2005, când Ministerul Justiției a fost condus, până în 2004 inclusiv, de Rodica Stănoiu. Perioada Stănoiu a rămas în istorie drept una neagră pentru justiția din România.

Conform declarației de avere de anul trecut, veniturile Mayei Teodoroiu provin din salariul de la CCR, 298.027 de lei anual, leafa de conferențiar la SNSPA – 16.793 de lei, cercetător în cadrul Academiei Române – 13.847 de lei.

Citește și Răsfățații statului. Veniturile de lux ale judecătorilor CCR

În total, de la stat, Maya Teodoroiu a strâns, într-un an, 328.667 de lei, la care se adaugă 230 de lei, dividende de la SIF Oltenia. Judecătoarea CCR are o mică proprietate în județul Dolj, precum și două apartamente în București, achiziționate, așa cum declară, prin valorificarea unei moșteniri. În conturi, Maya Teodoriu a strâns, inclusiv din moșteniri, 370.000 de lei, 96.500 de euro și, într-un alt cont, 7.850 de dolari.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te