EXCLUSIV Ordonanța de clasare în dosarul de corupție al Olguței Vasilescu. Cine sunt denunțătorii

DE Petru Zoltan | Actualizat: 29.12.2020 - 15:45
Lia Olguța Vasilescu/FOTO: Facebook

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a scăpat de dosarul de corupție „Fațada” în care era urmărită penal pentru că ar fi cerut mai multor afaceriști să sponsorizeze asociația Pro Craiova pentru reabilitarea fațadelor unor blocuri din Craiova.

SHARE

Dosarul a fost dechis în noiembrie 2015, în urma unui denunț făcut de controversatul afacerist Tiberiu Urdăreanu și a lui Mihail Tănăsescu, de la UTI Grup.

Lista martorilor denunțători a fost completată de mai mulți afaceriști care aveau contracte cu primăria Craiova: Marian Petcu de la firma Recon SA, Ion Liviu Cioană de la Mitliv SA și Marian Mândrilă de la Mari Vila SRL. După cinci ani de investigații, procurorul DNA Ștefăniță Cosmin Stroie a decis să clasese dosarul 957/P/2015 deschis pe numele primarului Olguța Vasilescu pentru că nu există probe prin care să se poată stabili că primarul Craiovei „ar fi condiţionat derularea în bune condiţii a contractelor de la Primăria Craiova de efectivitatea sponsorizărilor”.

Newsweek România publică în exclusivitate Ordonanța de clasare emisă de Direcția Națională Anticorupție în data de 7 decembrie 2020.

Urdăreanu, primul denunțător

Pe 24 noiembrie 2015, procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar pe numele primarului Lia Olguța Vasilescu pentru infracțiunea de folosire a autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În aceeași zi, afaceriștii Mihail Tănăsescu și Tiberiu Urdăreanu au depus două denunțuri din care rezultă că, în cursul anului 2014, primarul Lia Olguța Vasilescu le-a cerut să sponsorizeze cu aproximativ 156.000 lei asociația Pro Craiova. Bani cu care asociația urma să reabiliteze niște blocuri din Craiova.

Cei doi reprezentanți ai UTI Grup s-au simțit condiționați de această doleanță a primarului în contextul în care firma lor derula niște contracte cu Primăria Craiova. Procurorii susțin că, în urma depuneri acestor denunțuri, s-a format dosarul 962/P/2015. În ianuarie 2016, procurorii au comasat dosarele 957/P/2015 cu 962/P/2015 sub numărul 957/P/2015.

Afaceriștii, obligați să sponsorizeze

La patru luni de la începerea urmăririi penale, în martie 2016, Ion Liviu Cioană, reprezentantul firmei Mitliv SA, și Marian Mândrilă de la Mari Vila SRL, au făcut două denunțuri pentru infracțiunile de luare de mită. Cioancă le-a spus procurorilor că, în primăvara anului 2014, primarul Olguța Vasilescu i-a cerut să facă o sponsorizare pentru reabilitatea unor fațade de blocuri pentru că în oraș urma să aibă loc festivalul de teatru Shakespeare. În acest sens, ar fi donat aproximativ 50.000 lei.

Celălalt afacerist, Marian Mândrilă, a donat 284.000 lei în urma solicitării făcute de Delia Ciucă, o angajată a primărie Craiova, pentru vopsirea fațadelor a două blocuri.

Marian Petcu, patronul firmei Recon SA, avea în derulare două contracte cu primăria Craiova. Acestuia i s-a cerut să sponsorizeze cu peste 58.000 lei asociația Pro Craiova pentru reabilitarea fațadelor unor blocuri.

Anchetă eșuată după cinci ani

Conform Ordonanței din 7 decembrie 2020, procurorul de caz a constatat că nu există probe prin care să se poată stabili că primarul Craiovei ar fi condiţionat derularea în bune condiţii a contractelor de la Primăria Craiova de efectivitatea sponsorizărilor. Motiv pentru care dosarul s-a clasat. De sub urmărirea penală a fost scos și fostul senator PSD Radu Preda, fost city manager al Craiovei la data săvârşirii faptelor. Acesta a fost acuzat de complicitate la luare de mită şi instigare la comiterea infracţiunii de spălare de bani.

De sub urmărirea penală pentru dare de mită și spălare de bani au mai fost scoși oamenii de afaceri Marian Petcu de la Recon SA, Mihail Tănăsescu şi Tiberiu Urdăreanu de la UTI Grup SA, Marian Mândrilă de la SC Mari Vila Com SRL şi Liviu Cioană de la Mitliv Exim SRL, toţi având calitatea de martori denunţători.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te