EXCLUSIV Mateuț: „L-am reprezentat pe Plahotniuc în speța dublei identități”. Onorariul: 40.000 $

DE Alexandru Pop | Actualizat: 15.09.2020 - 21:46

Pe 31 martie 2017, Vladimir Plahotniuc, "mogulul" moldovean, a plătit către avocatul român Gheorghiță Mateuț 40.000 de dolari, arată o investigație a RISE Moldova, care a consultat o bază de date scursă din Justiția de peste Prut. Plahotniuc a plătit și mulți avocați americani.

SHARE

"Plahotniuc își tatona demult terenul de retragere acolo (SUA - n.r.), beneficiind până atunci de consultanță în domeniul migrației de la o altă casă de avocatură, tot din Statele Unite. Se numește Candela Eig Jurgens LLC și este condusă de trei foști procurori federali, care au activat în Departamentul de Securitate Internă și Imigrare a SUA și care îi consiliază acum pe aspiranții la Green Card, cetățenie sau viză americană. Serviciile lor au costat peste 45 de mii de dolari, arată o tranzacție din 14 iunie 2018.

Alte 40 de mii de euro din contul lui Plahotniuc au ajuns, în martie 2017, la un avocat din București, specializat în crime financiare și în apărarea unor inculpați celebri ai DNA-ului românesc. Gheorghiță Mateuț activează și la Casa de avocatură Popa și Asociații, care l-a reprezentat pe ex-premierul Vladimir Filat în dosarul pentru trafic de influență și corupere pasivă.", se arată în articolul citat.

Mateuț a confirmat, pentru Newsweek România, că l-a reprezentat pe Plahotniuc. "L-am reprezentat în speța dublei identități, dosarul a fost clasat. Și a mai avut un dosar la DIICOT, care se află încă la procurori, dar am încheiat colaborarea. I-am fost recomandat și m-a contactat, dar nu știu ce face acum, doar ce am citit prin presă", a spus avocatul.

Citește și: Cum a primit cel mai controversat oligarh din Republica Moldova cetățenia română pe un alt nume

Citește și: Chișinăul cere României, SUA și Marii Britanii identificarea, reținerea și extrădarea lui Plahotniuc

Avocatul Gheorghiță Mateuț a reprezentat mulți dintre liderii politici din România acuzați de corupție în ultimii 15 ani. Poate cel mai notoriu a fost Adrian Năstase. Mateuț, însă, nu a avut succes în multe spețe, clienții săi primind pedepse cu închisoare cu executare. Printre aceștia, nu doar Adrian Năstase, menționat anterior, ci și Dan Voiculescu.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.