EXCLUSIV Dan Voinea, anchetat pentru procesul lui Ceaușescu de la Târgoviște

DE Petru Zoltan | Actualizat: 25.10.2018 - 20:40
Generalul Dan Voinea (dreapta), într-o discuție cu Laszlo Tokes/FOTO: timpolis.ro

Fostul procuror militar Dan Voinea va fi anchetat de nou înființata secție de investigare a magistraților pentru cum s-a desfășurat procesul, urmat de execuție, al cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, în decembrie 1989. Noua secție va investiga și dosarul "Brașov '87".

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Șeful Parchetului Militar, generalul Gheorghe Cosneanu, a declarat pentru Newsweek România că secția de investigare a magistraților a cerut dosarele în care sunt implicați magistrații militari. 

„Au fost cerute dosare în care sunt implicați magistrați. Magistrați militari. Magistrați participanți la fapte împreună cu ofițeri de armată, SRI sau alte categorii. Nu au luat încă dosarele. Sunt 20-25 de dosare per întreg sistemul. Dosarul «Brașov»  (despre revolta muncitorească din 1987 - n.r.) va merge pentru că sunt parte a cercetării doi judecători care au dat soluția și încă traiesc. La momentul în care noi am făcut investigațiile, încă erau în viață. 

Dacă vor găsi de cuviință să dea soluție care nu implică, va reveni la secția militară", a declarat generalul Gheorghe Cosneanu.  

Procesul soților Ceaușescu

Au trecut aproape 29 de ani de la execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu și a soției acestuia, Elena Ceaușescu, cuplu care a condus România în perioada 1967-1989. În data de 22 decembrie 1989, Ion Iliescu a semnat un decret al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN) prin care s-a constituit Tribunalul Militar Excepțional. 

Trei zile mai târziu, acest tribunal i-a judecat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, pe care i-a condamnat la moarte. Cei doi au fost executați la câteva minute după pronunțarea sentinței. Procuror în acest caz a fost Dan Voinea, care pe atunci avea gradul de maior la Direcția Procuraturii Militare. 

El a întocmit rechizitoriul și a îndeplinit rolul de procuror de ședință. Pentru acest proces, fostul procuror Dan Voinea a fost investigat de Parchetul Militar, care a decis să clasese dosarul pentru că s-ar fi prescris faptele.  

Șeful Parchetului Militar, generalul Gheorghe Cosneanu, a declarat pentru Newsweek România că un ONG de la Arad a atacat o soluție pe prescripție: „Înalta Curte a infirmat soluția noastră pe prescripție și ne-a cerut să facem cercetări cu privire la modul în care procesul Ceaușescu s-a desfășurat. În funcție de asta, vor da o soluție colegii noștri. Noi nu reușisem să terminăm bucățica asta. Strict la procesul Ceaușescu: domnul Dan Voinea a participat în ședința de judecată și a făcut rechizitoriu. A fost procuror de ședință."

Dan Voinea: „I-am dat mandat de arestare lui Ceaușescu"

Fostul procur Dan Voinea a precizat pentru Newsweek România că nu a fost audiat până acum în dosarul de la Parchetul Militar: „Nu m-a chemat nimeni în legătură cu acest dosar. (…) Eu nu m-am dus la nici un termen la Înalta Curte. Nu m-au audiat în legătură cu ce s-a întâmplat atunci. Îmi pregătisem așa, un discurs, o declarație, în legătură cu urgența care era atunci. Ceaușescu era în flagrant de crimă. El ordonase să se tragă și ăștia trăgeau. Atunci i-am dat mandat de arestare."

Dan Voinea spune că nu s-a ocupat de partea tehnică a procesului. Această sarcină le-ar fi revenit generalului Stănculescu, lui Mugurel Florescu și președintelui de instanță: „Adică nu am avut rolul de organizare a procesului. Am fost procuror de ședință și am făcut rechizitoriu. Foarte bine că au luat dosarul. Trebuie ca cineva să soluționeze dosarul. Nu am văzut dosarul. Normal era să mă cheme și pe mine să studiez dosarul. Nu știu pentru ce fapte eram cercetat. Instanța care a redeschis dosarul nu spune pentru ce trebuie să fiu cercetat."

Dosarul „Brașov 1987"

Muncitorii de la Întreprinderea de Autocamioane „Steagul Roșu" din Brașov s-au revoltat împotriva regimului comunist pe 15 noiembrie 1987. Erau în jur de 4.000 de oameni în curtea întreprinderii. 400 dintre aceștia au plecat în marș spre Consiliul Județean al PCR. Pe drum au scandat: „Ajunge, nu mai vrem să fim mințiți!", „Vrem duminica înapoi!", „Vrem mâncare la copii!", „Vrem lumină și căldură!", „Vrem pâine fără cartelă!". 

Ulterior, grupului de muncitori i s-au alăturat și locuitorii Brașovului, care au avut curajul să strige "Jos Ceaușescu!", „Jos comunismul!", „Jos tiranul!" și "Jos dictatorul!".În urma revoltei, au fost cercetate și anchetate 183 de persoane în sediile Miliției și Securității din Brașov. Apoi, un număr de 61 de persoane, din care 53 de la Întreprinderea de Autocamioane, au fost condamnate penal în procesul care s-a ținut în Brașov pe data de 3 decembrie 1987. 

Sentințele pronunțate de tribunal au fost între șase luni și trei ani de închisoare, fără privare de libertate, cu obligația de executare la locul de muncă și deportarea din oraș iar încadrarea s-a făcut pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice.

Dosarul, la Parchetul Militar

Parchetul Militar a deschis un dosar penal pentru infracțiuni contra umanității cu privire la reprimarea revoltei anticomuniste de la Brașov din 15 noiembrie 1987. 

În acest dosar sunt cercetați doi judecători. 

În cadrul anchetei au fost avute în vedere inclusiv materialele și documentele transmise de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității cu privire la acțiunile regimului comunist împotriva participanților la revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din 15 noiembrie 1987.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te