EUROBAROMETRU/ Scade numărul românilor care cred în independența Justiției

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.04.2019 - 15:45

Doar 40% dintre români au o percepţie bună şi destul de bună despre independenţa tribunalelor şi a judecătorilor, relevă un sondaj Eurobarometru dat publicităţii vineri de Comisia Europeană. Este o scădere faţă de 2018, proporţia fiind mult sub media la nivelul UE, 56%.

SHARE

Eurobarometrul a fost dat publicității împreună cu Tabloul de bord 2019 privind justiţia în UE.

Aastfel, 4% dintre români au o percepţie bună, iar 36% destul de bună în legătură cu independenţa tribunalelor şi a judecătorilor, în scădere faţă de 2018 cu 1%, respectiv 6%, relevă Eurobarometrul. 

Proporţia celor cu o percepţie destul de proastă (27%) şi foarte proastă (17%) a crescut cu 3, respectiv 2 procente comparativ cu anul trecut. 16% dintre cei intervievați au răspuns că nu ştiu.

Cel mai semnificativ segment de vârstă în care românii spun că au o percepţie bună şi destul de bună despre independenţa justiţiei este de cel de 15-24 de ani, urmat de 40-54 de ani. La polul opus se află românii din segmentul de vârstă de peste 55 de ani, din care 31% au afirmat că au o astfel de percepţie.

Întrebaţi cum îşi explică ratingul acordat independenţei justiţiei, românii care au percepţie bună şi destul de bună au apreciat, în proporţie de 69%, că statutul judecătorilor le garantează independenţa "foarte mult" (21%) sau "oarecum" (48%). De asemenea, 60% dintre respondenți sunt de acord "foarte mult" (22%) sau "oarecum" (38%) că nu există amestecuri sau presiuni din partea guvernului sau a politicienilor.

Cei care percep independenţa justiţiei drept destul de proastă sau foarte proastă (44% în total, în România) văd în amestecurile şi presiunile din partea guvernului şi a politicienilor principala cauză pentru această situaţie.

Nu mai puţin de 48% dintre ei afirmă că existenţa acestor amestecuri şi presiuni contează "foarte mult" în percepţia lor asupra justiţiei, în timp ce 23% susţin că este "oarecum" importantă.

Sondajul a fost efectuat în România în perioada 9-11 ianuarie, pe un eşantion de 1.005 persoane, prin interviuri telefonice și are o marjă de eroare de +/- 3%.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.