După ce i-a ignorat recomandările, Tudorel Toader jură să respecte Comisia de la Veneția

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.12.2019 - 11:49
Inquam Photos

Câttimp a fost ministru al Justiției, Toader a avut o relație contondentă cu echipa Comisiei de la Veneția al cărui membru este. Astăzi, când noul executiv se pregătește să îl înlocuiască, Tudorel a trimis o scrisoare Comisiei în care spune că este atașat valorilor acesteia.  

SHARE

 La mijlocul lunii trecute, au apărut primele infirmații potrivit cărora guvernul se gândește la înlocuirea fostului ministru al justiției Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al României în Comisia de la Veneția.

Comisia de la Veneția a criticat, în repetate rânduri, modificările aduse legilor justiției în mandatul lui Tudorel Toader.   După publicarea raportului Comisiei de la Veneția privind modificările la legile Justiției și a codurilor penale, președintele Klaus Iohannis a transmis un comunicat în care își exprimă speranța că actuala guvernare și majoritatea parlamentară vor ține cont de "aspectele foarte grave reținute" de Comisia de la Veneția "pentru a nu împinge România pe o direcție incompatibilă cu valorile Uniunii Europene". Iohannis îi cere demisia lui Tudorel Toader, scria euroactiv.ro.

În iulie anul trecut, Comisia de la Veneția a publicat opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România.

Printre altele, Comisia a recomandat să reconsidere sistemul de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt, să elimine sau să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor superiori să invalideze soluţii ale procurorilor din lipsă de teme, să reconsidere propunerea de creare a unei structuri separate în cadrul procuraturii care să se ocupe de investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori.  

România a nesocotiti aceste recomandări.

Dar, azi, speriat că guvernul l-ar putea înlocui, Tudorel Toader a scris președintelui Comisiei de la Veneția o scrisoare în care arată că respectă valorile acestei instituții.  

Toader dă vina pe Parlament.

„În iulie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de către Guvern şi transmis Parlamentului spre legiferare. Proiectul de lege a fost preluat de către Comisia specială care l-a modificat în mod substanţial, adăugând numeroase soluţii legislative declarate neconstituţionale, inclusiv forma adoptată după primul control de constituţionalitate", susţine fostul ministru”, a scris Toader  pe Facebook.

Dacă nu îi convenea faptul că Parlamentul a igonorat recomandările Comisiei de la Veneția, Toader putea demisiona. În final, Toader asigură că „voi rămâne ataşat valorilor constituţionale promovate de către Comisie".  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.