Două judecătoare din completul lui Dragnea au scris cărți cu Savonea. O a treia, în cercul șefei CSM

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 17.12.2018 - 15:15
Liviu Dragnea și folcloristele/FOTO: Facebook.com

Este sau nu recentul complet de cinci din dosarul penal pe care îl are Dragnea la Înalta Curte de Casație și Justiție pe gustul președintelui PSD?

SHARE

 Două dintre judecătoare sunt apropiate de Lia Savonea, considerată de mulți ca favorabilă lui Dragnea. O a treia judecătoare din completul respectiv, Ioana Alexandra Rus, "este considerată în sistemul de justiție ca fiind în sfera de influență" a aceleiași Lia Savonea (conform g4media.ro). 

Completul este format din cinci judecători, deciziile fiind luate cu opinie majoritară.  Așadar, trei din cinci judecători sunt majoritari și pot lua o decizie care să fie, în teorie, contrară unei luată de ceilalți doi.

Rog și Mera, pe copertă cu Savonea

Lucia Tatiana Rog, Luciana Mera și Lia Savonea au fost colege atât la Tribunalul, cât și la Curtea de Apel București. 

În 2007, cele trei, alături de alți opt judecători bucureșteni, au publicat, la Editura Wolters Kluwer, volumul "Tribunalul București. Culegere de practică judiciară în materie penală: 2000-2004". 

În scriptele Bibliotecii Județene "Gh. Asachi" din Iași, Savonea este trecută autor, iar celeilalți, coautori. 

Un an mai târziu, trioul Rog - Mera - Savonea s-a reunit într-o formulă la care s-a adăugat doar procurorul Remus Budăi. 

Cei patru au scos cartea ”Codul de Procedură Penală” la Editura C.H. Beck. 

Despre Savonea, mai multe publicații tipărite și online au scris, în mod repetat, că face parte din tabăra PSD din justiție. 

"Chiar nu e cazul", a fost răspunsul magistratului săptămâna trecută, după ce a fost aleasă președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. 

Citește și Lia Savonea, noua președintă a CSM. Iohannis l-a certat pe Tudorel Toader

Testul, pe 19 decembrie

În completul din care fac parte Rus, Mera și Rog mai sunt judecătorii Simona Enceanu și Rodica Aida Popa. Acestea vor judeca, pe 19 decembrie, dosarul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru că, pe vremea când era șeful Consiliului Județean Teleorman, ar fi determinat angajarea a două secretare de la PSD la Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman. 

Cele două secretare au fost doar în slujba PSD Teleorman și nu pentru această direcție, dar încasau salarii ca și cum ar fi lucrat.

Dragnea a contestat până acum de două ori, cu succes, formarea completului care urma să-l judece la Înalta Curte de Casație și Justiție, echipa Rus - Mera - Rog - Popa - Encean fiind a treia desemnată pentru acest dosar. 

Deși, teoretic, componența completurilor se schimbă la începutul fiecărui an, în cazul în care, la termenul din această lună, se vor administra probe, cele cinci vor judeca dosarul și în 2019.

Alt coautor, altă influență

Savonea mai apare și pe coperta cărții "Infracțiuni contra vieții, integrității corporale și sănătății. Practică judiciară", Editura Hamangiu, 2011, coautor fiind Daniel Grădinaru, fost coleg cu Savonea la Curtea de Apel București. 

Despre Grădinaru, tot g4media.ro scria, la sfârșitul lunii noiembrie: "Omul lui Savonea, unicul candidat pentru şefia Secţiei penale a Curţii Supreme. După eliminarea preşedintelui din procedură, numirea o face Secţia pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea, pro-PSD."

 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te