Dosarul Retrocedărilor din Constanța: Primarul Vergil Chițac a demarat șapte acțiuni în instanță

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.04.2021 - 10:26
Dosarul Retrocedărilor din Constanța: Primarul Vergil Chițac a demarat șapte acțiuni în instanță. / Foto: mamaia.com
Dosarul Retrocedărilor din Constanța: Primarul Vergil Chițac a demarat șapte acțiuni în instanță. / Foto: mamaia.com

La începutul acestei lunii aprilie, la Tribunalul Constanța, Secția I civilă, au fost înregistrate șapte dosare, în civil, de către Unitatea Administrativ-Teritorială Constanța, prin primar Vergil Chițac în calitate de reclamant. Acțiunile au legătură cu „Dosarul Retrocedărilor”.

SHARE

Pârâți în cele șapte dosare sunt persoane fizice sau juridice din „Dosarul Retrocedărilor”, printre care Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Paraschiva Barbu, Niculae Nejloveanu sau societăți comerciale precum Nisipuri SRL sau APV Media Turism.

Prejudiciul se ridică la peste 20 de milioane de euro

„Pentru cei care încă se îndoiesc de faptul că în Constanța s-a schimbat macazul, pentru cei ce speră că vechile metehne vor fi în continuare tolerate, celor ce se lupta pentru păstrarea beneficiilor și privilegiilor dobândite ilicit, celor ce sunt încrezători că m-ar putea face parte la ilegalitățile lor, celor ce speră că voi ascunde sub preș mizeria administrațiilor anterioare, le transmit, din nou, un mesaj ferm de toleranță zero la corupție și orice altă forma de încălcare a legii.

Am depus acțiuni în instanță pentru recuperarea a peste 20 de milioane de euro de la cei care au retrocedat orașul bucată cu bucată. Mazăre, Constantinescu, Nejloveanu, Giurgiucanu, Borcea și alții, trebuie să plătească din banii lor prejudiciul creat constănțenilor.

Sumele puteau fi deja confiscate când au fost condamnați dacă Felix Stroe nu propunea neangajarea Consiliului Local ca parte vătămată în proces. El a propus, consilierii au votat cu 2 mâini, căci deh, de aceea avem un cartier pe malul mării numit al Consilierilor.

Am făcut acest pas pe care defuncta administrație a refuzat să-l facă pentru a-și proteja capii și acoliții.
Am încredere că justiția ne va da și de această dată dreptate și vom recupera prejudiciul cauzat.

Aveți încredere!”, a scris primarul Vergil Chițac pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al primăriei Constanța, Alin Vintilă a explicat că toate acțiunile sunt inițiate în baza deciziei ICJJ nr 32/2019.

“După ce a apărut motivarea magistraților, s-a demarat procedura, analiza, caiet de sarcini, licitație casă avocatură în vederea recuperărilor pe cale civilă, dat fiind că toate aceste cauze sunt prescriptibile. De aceea trebuie acționat, prejudiciul este cel stabilit de instanță, în unele spețe este total, în altele parțial, funcție de cum s-au recuperat și terenurile în cauză”, a declarat Alin Vintilă.

În vara anului trecut, Primăria Constanţa a încheiat contractul pentru servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică pentru punerea în executare a hotărârii nr. 32/07.02.2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , în dosarul penal nr. 6536/2/2008, denumit generic Dosarul Retrocedărilor.

Potrivit contractului încheiat, casele de avocatură sunt S.C.A "PANGRATIE ȘI ASOCIAȚII" - S.C.A. "MIHU, TOADER ȘI ASOCIAȚII", având ca lider de asociere S.C.A "PANGRATIE ȘI ASOCIAȚII". Valoarea contractului este de 2.036.650 lei fără TVA iar durata acestuia este de 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii prin act additional.

Prin că decizia nr. 32/07.02.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie pronunţată în Dosarul nr. 6536/2/2018, instanţa a dispus desfiinţarea totală sau parţială a mai multor dispoziţii emise în temeiul Legii nr. 10/2001, precum și a altor înscrisuri, informează ziuaconstanta.ro.

Totodată, s-a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor cercetate în cadrul respectivului dosar, în sensul revenirii unor terenuri (aproximativ 300, unele libere de sarcini, iar altele cu sarcini, inclusiv construcţii, cu unul sau mai mulţi proprietari) în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale municipiul Constanţa.

Lista terenurilor din Dosarul Retrocedărilor

Prin decizia de condamnare în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, magistrații de la Înalta Curte de Casație au constatat că terenurile cu privire la care s-a intabulat dreptul de proprietate, prin încheierile nr. 21282 din 07 iunie 2006 şi nr. 20992 din 07 iunie 2006 ale Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, în favoarea Municipiului Constanţa, aparţin domeniului public al Statului Român, urmând ca Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant, să facă demersurile necesare pentru a intra în posesia acestor bunuri imobile.

Citește mai mult pe ziuaconstanta.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te