Dosarul lui Toader privind intrarea sa în corpul notarilor a fost clasat

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 01.10.2018 - 14:54
Tudorel Toader a scăpat de un dosar penal. Foto Inquam Photos

Dosarul deschis de procurorii Parchetului General privind intrarea Ministrului Justiției, Tudorel Toader, în corpul notarilor, a fost clasat. Potrivit G4media, motviul invocat a fost că fapta nu există.

SHARE

Dosarul era deschis in rem, ca urmare a unui denunţ, pentru infracţiunile de abuz în serviciu (prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal) şi folosire a funcţiei pentru favorizarea unei persoane (art. 301 alin. 1 Cod penal).
Motivul închiderii dosarului este acela că fapta nu există. Potrivit legii, doar judecătorii Instanței Supreme trebuie să aștepte un an de la ieșirea din funcția de judecător ICCJ pentru a ocupa un post de notar, nu și judecătorii CCR – adică exact cazul ministrului Tudorel Toader.

Citește și Tudorel și-a pus secretarul de stat să-i suplimenteze un loc de notar

De altfel, această explicație a fost dată chiar de ministrul Justiției la ultima sa declarație pe această temă făcută la CSM.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut în data de 10 august admiterea în Uniunea Notarilor Publici, fără examen, la Iaşi, întrucât are calitatea de fost judecător al Curţii Constituţionale.

Toader a solicitat apoi suspendarea din Uniunea Notarilor pentru a nu se afla în incompatibilitate. Ordinul prin care a fost pusă în aplicare decizia de admitere a solicitării lui Tudorel Toader a fost emis o săptămână mai târziu şi a fost semnat de secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Nicolae Liviu Popa, la data de 20 august.

Citește și Tudorel Toader, anchetă in rem pentru cererea de intrare în notariat
“Adevărat este că am făcut solicitare de a deveni notar public. În ce bază am făcut solicitarea? În baza legii. Care lege? Legea Curţii Constituţionale, care spune că la încheierea mandatului pentru care a fost numit judecător constituţional, la cerere, fostul judecător se poate face notar sau avocat, evident definitiv, fără examen. Prin urmare, solicitarea către Uniunea Notarilor am făcut-o în baza legii, a acestui articol 69 alineat 4 dintr-o Lege 168 care modifică Legea 47/1992 a Curţii Constituţionale.”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3 la momentul depunerii cererii oficiale.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -