Dosarul de trafic de copii Țăndărei: fapta s-a prescris, doi inculpați cer statului despăgubiri

DE Elena Andrei | Actualizat: 18.10.2021 - 22:25
Foști inculpați în trafic de copii cer despăgubiri statului/foto: daily mail

Doi foști inculpați în dosarul de trafic de copii din Țăndărei cer statului despăgubiri de 1,5 milioane de euro. Ei au scăpat de pedepse după ce faptele s-au prescris. În caz s-a anchetat traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furt.

SHARE

Doi dintre membrii rețelei de traficanți de minori din Țăndărei care au fost achitați după ce s-au prescris faptele au dat statul în judecată și cer despăgubiri de 1,5 milioane de euro, transmite PressHub.ro.

Nelu Stoian a deschis un proces împotriva statului român și cere 1 milion de euro deoarece a fost arestat și apoi judecat zece ani fără a fi condamnat. Un alt fost inculpat, Ilie Radu, cere 500.000 de euro despăgubiri civile de la ministerul de Finanțe după ce, susține el, „a fost trimis în judecată de două ori pentru aceleași fapte”.

Aceștia mai cer 50.000 de euro fiecare despăgubiri civile pentru deplasările la instanță de la Țăndărei sau Marea Britanie la Miercurea Ciuc, pentru cazare și pentru plata avocaților.

Cei doi sunt supărați pe jurnaliști deoarece au fost filmați fără să li se ceară acordul, filmul fiind și acum pe youtube. 

Citește și

Regizorul Corneliu Porumboiu şi producătorul Ada Solomon, acuzați de evaziune și spălare de bani

Dragnea și Burci (Adevărul) încearcă să mute din București procesul penal al vizitei la Trump

 

Cazul Ţăndărei a anchetat traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi.

În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi băgaţi la închisoare.

În România, 25 de rromi au fost arestaţi şi puşi sub acuzare, de Tribunalul Harghita, în baza solicitărilor făcute de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT).

După nouă luni, aceștia au fost lăsați în libertate sub suprave­gherea organelor judiciare locale. În 2019, Curtea de Apel Târgu Mureș i-a achitat pe toți inculpații.

Ulterior, șefa DIICOT de la acel moment, Giorgiana Hosu, a spus că inculpații au fost achitați pentru că, până la pronunțarea sentinței, faptele au fost prescrise.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.