DOCUMENTE Războiul pentru șefia parchetelor se complică

DE Andrei Mocanu | 18.02.2020 - 15:43

Lupta pentru conducerea DNA și a Parchetului General se dă, ca niciodată până acum, în public. Iar din culisele justiției ies la iveală informații care aruncă semne de îndoială asupra probității unor magistrați.

SHARE

Unul dintre aceste este fostul vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Cristian Ban.

„Cristian Ban, este vizat într-un dosar de abuz în serviciu, dosar care a fost inițial deschis la DNA, în urma unei plângeri formulate de Nicolae Marin (fără vreo legătură cu procurorul Nicolae Marin), însă parchetul anticorupție a dispus clasare în 11 mai 2018. Soluția a fost atacată de Nicolae Marin la Înalta Curte de Casație de Justiție, unde, în 6 decembrie 2018, judecătoarea Alina Ioana Ilie a desființat ordonanța de clasare și a trimis dosarul la SIIJ pentru „a începe urmărirea penală în rem cu privire la faptele ce formează obiectul sesizării organului judiciar”, scrie Gândul.

Cristian Ban ar fi decontat de la statul român 600 €/lună pentru chirie. Dar, susține publicația, apartamentul în care ar fi locuit cu chirie aparține, de fapt, chiar tatălui procurorului.

Chestionat pe această temă, magistratul, fost vicepreședintel al Consiliului Superior al Magistraturii, a afirmat că beneficiază în continuare de indemnizație de chirie de la CSM, așa cum beneficiază și ceilalți membri.

Chiria ar fi fost încasată în condițiile în care, Cristian Ban ar fi coproprietarul unei vile în Popești Leordeni, lângă București.

 

Gândul mai scrie că magistratul militar Bogdan Pârlog a lucrat, în 2008-2010 procuror la Parchetul Tribunalului București, iar în 2010-2013 a fost detașat în cadrul misiunii Eupol Afganistan, în funcția de expert UE, unde activitatea procurorului n-ar fi fost apreciată. „Comandantul Europol pentru Afganistan a trimis inclusiv două scrisori statului român în care solicita retragerea magistratului român pentru că ar fi periclitat misiunea.

În plus, există date care arată clar că din scrisoare reiese că procurorul a solicitat în exces concediu medical, n-a ascultat indicațiile șefilor Europol și a avut o atitudine total neprofesionistă față de colegii săi”, scrie Gândul. (Mai multe detalii aici)

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -