DNA a clasat al doilea dosar împotriva lui Robert Negoiță

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 06.08.2020 - 09:38
Foto: The Romanian Journal

Dosarul penal deschis de DNA pe numele edilului Sectorului 3, Robert Negoiță, a fost clasat, se precizează într-un comunicat al instituției. Negoiță era acuzat de evaziune fiscală, respectiv de crearea unui prejudiciu la bugetul de stat de 77,1 milioane de lei.

SHARE

Dosarul deschis împotriva lui Robert Negoiţă, a fost anunţat public pe 14 aprilie 2016, tot când Laura Codruţa Kovesi era procuror şef DNA. Robert Negoiţă, de data aceasta ca administrator al unei societăţi comerciale, şi la acea vreme tot primar al Sectorului 3, era acuzat de evaziune fiscală în formă continuată.

DNA susţinea că „în perioada 2005- 2009, prin folosirea resurselor societăţilor pe care le administra, suspectul Negoiţă Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidenţiale compuse din imobile de locuit şi locuri de parcare şi a vândut, în nume propriu, un număr de 1.250 din aceste imobile, ascunzând activitatea economică desfăşurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de
TVA, nedeclararea şi neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei.”

Astăzi, ca răspuns la o solicitare în baza legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, DNA arată că după 4 ani, a clasat şi acest al doilea dosar împotriva lui Robert Negoiţă, pe „fapta nu există”.

Acum, DNA arată că a greşit când l-a acuzat pe Negoiţă, necunoscând toate prevederile legale legate de TVA şi existenţa unei infracţiuni de evaziune fiscală.

După transmiterea răspunsului în baza legii 544/2001, DNA şi-a actualizat şi pe site-ul instituţiei a doua clasare referitoare la Robert Negoiţă. Mai precis, dosarul viza procedura de vânzare a unor ansambluri rezidențiale din Voluntari și Popești Leordeni.

Motivul clasării: „fapta nu există”.

Deși ancheta a fost închisă încă din februarie, acum a apărut anunțul oficial pe site-ul instituție.

Primul dosar a fost deschis în februarie 2016, la Secţia a II-a a DNA, sub mandatul Laurei Codruţa Kovesi. Robert Negoiţă, ca primar al Sectorului 3, era acuzat alături de arhitectul şef şi secretarul Primăriei Sector 3, de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. DNA susţinea că în perioada 2008-2009, Negoiţă alături de cei 2, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu referitoare la legalitatea actelor întocmite, au eliberat 4 autorizaţii de construire şi certificatele de urbanism aferente acestor autorizaţii, referitoare la un imobil situat pe Calea Dudeşti, Sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism şi protecţie a zonelor în care se găsesc monumente istorice.

DNA susţinea că acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcţiei nelegal autorizate şi a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcţii în zona de protecţie a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale.

DNA a început urmărirea penală, i-a făcut pe toţi trei suspecţi, dar după 2 ani şi jumătate, pe 21 septembrie 2018, aceiaşi procurori DNA au anunţat că, în aprilie 2018, sub mandatul Laurei Codruţa Kovesi, dosarul în care era acuzat Robert Negoiţă, ca primar al Sectorului 3, arhitectul şef şi secretarul Primăriei Sector 3, a fost clasat pe „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te