DIICOT a respins plângerea împotriva deciziei de clasare a dosarului Rompetrol

DE Adelina Sahlean | 26.03.2020 - 16:06

DIICOT a respins plângerea Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) împotriva deciziei de clasare a dosarului Rompetrol, potrivit unor surse citate de G4media.

SHARE

Decizia de respingere a plângerii a fost luată pe 6 februarie 2020 de șefa DIICOT Giorgiana Hosu, iar decizia de clasare a dosarului Rompetrol a fost luată de procurorul de caz pe 5 decembrie 2019.

AAAS nu a mai contestat în instanță decizia de respingere a plângerii pentru că acest lucru ”ar cauza cheltuieli de judecată suplimentare și nejustificate (onorarii avocați, expertize) și contravine intereselor economice ale Statului Român”, se arată în răspunsul semnat de Gheorghe Miuțescu, președintele AAAS.

Autoritatea precizează că face o analiză cu privire la eventualitatea deschiderii unui proces civil pentru recuperarea prejudiciului uriaș de peste 106 milioane de euro, ”luând în considerare constatările Ordonanței din data de 05.12.2019 a DIICOT (de clasare a dosarului Rompetrol – n.r.), precum și prevederile contractelor de vânzare – cumpărare acțiuni ale societății Rompetrol”.

Pe 10 decembrie 2019, compania KMG International NV (firma-mamă a Rompetrol) a anunțat printr-un comunicat remis Bursei de Valori București că DIICOT a clasat dosarul cunoscut drept Rompetrol 2 (dosarul penal nr. 225/D/P/2006), deschis în urmă cu 14 ani. În aceeași zi, DIICOT a emis un comunicat de presă în care a confirmat informația.

”Prin ordonanța numărul 225/D/P/2006 din 05.12.2019, verificată pentru legalitate și temeinicie la 06.12.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus clasarea cauzei penale față de mai mulți inculpați și suspecți cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieței de capital, dezvăluire de informații privilegiate și utilizare de informații privilegiate.

Dosarul Rompetrol, record de anchetă de 14 ani. Procurorii DIICOT au anchetat cazul Rompetrol II din 2006. Inițial, cazul a fost instrumentat de procuroarea Adriana Cristescu (sora lui Radu Cristescu de la PMP, actual PSD). Aceasta a reușit să trimită în judecată prima parte a cazului, cea cu Dinu Patriciu și a disjuns partea a 2-a, cu miniștrii Cabinetului Năstase care l-au ajutat pe Patriciu să rostogolească datoriile istorice ale Rompetrol de peste 600 de milioane de dolari. În 2014, Adriana Cristescu s-a pensionat și cazul a fost preluat de procurorul Mirel Rădescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te