Vâlcov va fi extrădat în România, unde va face 6 ani de închisoare. Newsweek a fost pe urmele lui

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 09.08.2023 - 08:03
Darius Vâlcov va fi extrădat în România, unde va face 6 ani de închisoare. Recurs respins Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
Darius Vâlcov va fi extrădat în România, unde va face 6 ani de închisoare. Recurs respins Foto: INQUAM Photos/George Calin - imagine cu rol ilustrativ

După ani de zile în care Darius Vâlcov s-a sustras de la executarea pedepsei cu închisoarea, autoritățile italiene îi resping recursul. El urmează să fie extrădat în România. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

SHARE
După ani de zile în care Darius Vâlcov s-a sustras de la executarea pedepsei cu închisoarea, autoritățile italiene îi resping recursul. El urmează să fie extrădat în România.
 
Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, pe pagina de socializare.
 
„Vă informez că, astăzi, Curtea Supremă de Casație a Italiei a respins ca inadmisibil recursul lui Vâlcov Darius Bogdan.
Astfel, a rămas definitivă hotărârea Curții de Apel din Napoli prin care s-a DISPUS PREDAREA, autorităților competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023 de către Tribunalul București în dosarul penal referința nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentința nr. 74 din 8.2.2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiași Înalte Curți nr. 38/02.05.2023, pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani săvârșite în România în perioada 2009-2013.
 
 
Zilele următoare se așteaptă primirea comunicării oficiale a hotărârii către autoritățile române și continuarea demersurilor pentru predarea efectivă a lui Vâlcov Darius Bogdan”, a transmis ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Istoric

Fostul primar al Slatinei și ministru al finanțelor publice a fost condamnat la șase ani pentru trafic de influență și spălare de bani în dosarul tablourilor.

Anchetatorii îi găsiseră peste 100 de tablouri ascunse în pereții falși ai proprietăților sale. În plus, judecătorii au decis să-i confiște o sumă de 6,2 milioane lei, echivalentul mitei primite de Vâlcov.

A ales să fugă în Italia unde s-a predat în sud, în regiunea Napoli.

Acesta este, de altfel, trucul favorit al majorității condamnaților la închisoare în România: se predau în sud, la Napoli sau Bari, dar locuiesc în nord, la sute de kilometri distanță.

Distanța dintre Napoli și Milano este de 800 de kilometri pe care-i faci în aproape opt ore la volanul unui autoturism.

Citește și: Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, condamnat definitiv, cu executare, la 3 ani și 10 luni

Vrea să convingă Justiția italiană că e italian

Așa cum Newsweek a scris în exclusivitate, Darius Vâlcov a avut joi, 6 iulie, primul termen la Curtea de Apel din Napoli, regiune în care s-a și predat după fuga sa din România.

Și-a ales ca apărător pe același Cristian Di Giusto, avocatul tuturor infractorilor români care s-au predat în sudul Italiei, la Bari, la 250 de kilometri distanță de Napoli.

Vâlcov nu a deviat prea mult de la “canonul” clasic al majorității covârșitoare a celor 12 condamnați din România, care au ales să fugă în Italia, pe urmele cărora a mers Newsweek România.

În pledoaria din instanța italiană a încercat să convingă judecătorii că este stabilit în Italia de mai mult de cinci ani și că ar fi supus unor tratamente inumane dacă ar fi încarcerat în închisorile din România.

Trucurile lui Vâlcov

“Radicamento” adică “înrădăcinarea”, faptul că trăiesc în Italia de ani de zile,  este unul din cele mai folosite argumente de fugarii români în fața justiției italiene.

În urmă cu cinci ani, Vâlcov era, încă, consilier de stat în cabinetul premierului Viorica Dăncilă, fiind considerat premier “din umbră” și un apropiat al lui Liviu Dragnea, președintele PSD de la acea vreme.

Era chiar anul în care a primit prima sentință în dosarul în care fost condamnat definitiv.

Anterior fusese ministru al finanțelor publice.

La fel de folosit este și argumentul că în România cei 3-4 metri pătrați pentru fiecare deținut, fără a se lua în calcul toaleta și mobilierul, în care sunt încarcerați, nu respectă standardele europene și astfel vor fi supuși unor tratamente inumane.

Prima înfățișare din instanță, de săptămâna trecută, s-a finalizat cu o amânare pentru data de 20 iulie.

Judecătorii din Napoli și-au acordat timp să studieze documentele depuse de apărătorii lui Vâlcov și pe cele depuse de statul român care cere autorităților italiene să-l extrădeze pe acesta pentru a-și executa pedeapsa în România.

Citește și: FOTO EXCLUSIV Urmărit internațional, afaceristul Dragoș Săvulescu se ascunde pe o plajă

Cum să premeditezi o fugă

Vâlcov și concubina, Dumitru Andreea Elena, începuseră, oficial, încă de acum doi ani să facă afaceri în Italia.

Sau să lase impresia că au activitate, deoarece cifrele SRL-ului italian sunt mărunte în comparație cu afacerile din România în care a fost implicat Vâlcov.

Au început să se acomodeze cu viața din această țară. După ce primise o primă sentință de închisoare cu executare în dosarul în care a fost, în cele din urmă, condamnat definitiv.

Și-a găsit o casă cu etaj pe o străduță îngustă unde cu greu două mașini trec una pe lângă alta.

Citește și: EXCLUSIV Rețeaua fugarilor români din Italia: unde se ascund, ce afaceri au, ce avocați folosesc

O vilă atipică, cu aerul unui mărunt castel de oraș, pentru zona în care este amplasată, pe Via Monteggia Giovanni Battista, și care a fost supusă recent unui proces de reabilitare energetică.

Fără să aibă o curte generoasă, vila are o terasă șic la ultimul etaj. Un burlan lung nou-nouț pleacă de la bucătăria de la parter și trece dincolo de terasă, care e înconjurată de un gărduleț de lemn pe toate laturile, pentru a împiedica eventualele accidente.

O antenă și o parabolă indică, dacă nu lipsa televiziunii prin cablu, cel puțin interesul locatarilor pentru a ține legătura cu știrile de acasă.

Gratii la ferestrele reședinței italiene

Conform panoului instalat pe poarta de la intrare, procesul de „efficientamento energetico” a început pe 03.09.2022 și a avut termen de finalizare 23.02.2023.

Pe motorul de căutare, Google Earth, încă apar schelele muncitorilor care au trudit la vila lui Vâlcov. Acum au fost date jos, semn că procesul este aproape de finalizare.

Imobilul are aerul unuia trecut recent printr-un proces de modernizare, în contradicție cu celelalte din zonă.

Vila are gratii la toate ferestrele, ca mai toate imobilele din zonă. Probabil un semn al existenței unei infracționalități periculoase în cartier.

Citește și: Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani de închisoare, este căutat de Poliție

Și o ironie ascunsă chiar la adresa celui care locuiește acolo și care fuge de a sta în spatele gratiilor în propria țară.

În fața vilei sunt câțiva stâlpișori de inox care să împiedice pe oricine să își parcheze mașina acolo.

O facilitate prezentă și la alte case din zonă. Trei mașini cu număr italian sunt totuși parcate în apropierea vilei lui Vâlcov.

Zonă cu multe facilități

În imediata ei vecinătate este flancată de un mic bloc de locuințe unde o locatară se uită mirată cum de cineva arată interes pentru vecinul proaspăt mutat.

La nici două minute de mers pe jos de vila lui Vâlcov găsești un parc de joacă, locul favorit al copiilor miilor de muncitori care stau în zecile de blocuri din imediata apropiere.

Vezi aici video cu împrejurimile vilei lui Darius Vâlcov

În împrejurimile apropiate ale vilei lui Vâlcov găsești o biserică, o moschee, mai multe terenuri de fotbal, o școală de arte.

O grămadă de activități pentru un fugar care vrea să-și cunoască vecinii și să învețe noi abilități sau să și le exerseze pe cele deja deprinse.

Concubina, la vedere, Vâlcov, în umbră

În această cochetă vilă de la marginea orașului Milano se află sediul companiei Darvet SRL deținută la început chiar de către Darius Vâlcov pentru ca, ulterior, după ce informația a apărut în spațiul public, să fie trecută pe numele partenerei de viață a acestuia, Dumitru Andreea Elena.

Aceasta este un fost fotomodel cu participări la diferite competiții de profil.

Între timp, compania a fost închisă.

Nu și apetitul lui Vâlcov pentru afaceri pe pământ italian.

Conform datelor de la Camera de Comerț din Milano, Dumitru Andreea a înființat pe 23.09.2020, compania Anvet SRLS, cu sediul în aceeași vilă de pe Via Monteggia Giovanni Battista.

Deși Dumitru Andreea este unic asociat, în spatele acesteia se află tot Darius Vâlcov.

Citește articolul complet: AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te