Daniel Horodniceanu, vicepreședintele CSM, poate fi urmărit penal în dosarul ”Veranda”. Decizia ICCJ

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.11.2023 - 19:03
Daniel Horodniceanu, vicepreședintele CSM, poate fi urmărit penal în dosarul ”Veranda” FOTO: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Daniel Horodniceanu, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), poate fi cercetat penal în dosarul cunoscut sub numele "Veranda". Fostul șef al DIICOT este acuzat că a efectat acte de procedură penală fără drept în cauza respectivă.

SHARE

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au decis că Daniel Horodniceanu, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), poate fi cercetat penal în dosarul cunoscut sub numele "Veranda". 

Acesta este acuzat că a semnat acte de procedură penală fără drept în cauza menţionată. Parchetul ICCJ clasase anterior acest dosar. 

Daniel Horodniceanu, vicepreședintele CSM, poate fi urmărit penal în dosarul ”Veranda”. Decizia ICCJ

Magistrații ÎCCJ au cerut ca Daniel Horodniceanu să fie urmărit penal pentru abuz în serviciu și fals intelectual în dosarul „Veranda”, după ce procurorii Parchetului General au dispus, inițial, clasarea cauzei pentru cele două infracțiuni.

El a fost procuror de caz în dosarul respectiv, deschis la Iași, până când a devenit vicepreședintele CSM, în ianuarie 2023.

Citește și: CSM a respins acțiunea Inspecției Judiciare în cazul procurorului Daniel Horodniceanu

Horodniceanu este acuzat că a semnat acte de urmărire penală în cazul respectiv fără a mai avea calitatea de procuror de caz. 

Decizia Instanței Supreme este definitivă.

În dosarul „Veranda”mai sunt cercetați primarul Iașului, Mihai Chirica, angajați din Primăria Iași, angajați ai Oficiului de Cadastru și dezvoltatori, care sunt acuzați că ar fi constituit un grup infracţional organizat în care „dezvoltatori imobiliari

 care s-au folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism” pentru a obţine autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Infracţiunile cercetate de procurori sunt

 abuz în serviciu în vederea obţinerii unui folos necuvenit, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Citeşte şi: VIDEO Horodniceanu, fostul șef al DIICOT, oprit de polițiști: Dar de ce nu mă cunoașteți, oare

Secţia pentru Procurori în materie disciplinară din CSM a decis recent „respingerea acțiunii disciplinare exercitată de Inspecția Judiciară” în cazul lui Daniel Horodniceanu, acuzat că a încercat să intimideze mai mulţi poliţişti. Decizia poate fi contestată în instanţă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te