Dana Gîrbovan susține că acceptă să preia Justiția, dacă îi este asigurată independența

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.08.2019 - 16:31
Dana Gîrbovan, șefa UNJR, a avut mai multe poziții publice în sprijinul măsurilor controversate ale PSD-ALDE în domeniul Justiției. Foto: Facebook

Dana Gîrbovan, șefa UNJR, a confirmat, pe Facebook, că a fost întrebată de premierul Viorica Dăncilă dacă vrea să preia Ministerul Justiției și susține că va accepta, dacă îi va fi asigurată independența.

SHARE

Amintim că Dana Gîrbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, s-a remarcat în spațiul public pentru declarațiile de susținere a măsurilor luate de PSD-ALDE în Justiție, fiind considerată o apropiată a lui Florin Iordache, autorul OUG 13.

„Am fost contactata de doamna premier Viorica Dancila cu propunerea de a prelua Ministerul Justitiei, mai ales pentru a actiona, in limitele competentei, in vederea combaterii criminalitatii organizate si a traficului de persoane.

Am acceptat de principiu propunerea, cu conditia de a-mi fi asigurata independenta deplina in exercitarea mandatului si, de asemenea, ca Presedintele Klaus Iohannis sa fie de acord de principiu. Am solicitat acest lucru pentru ca nu doresc ca ministerul sa devina subiect de dispute politice si electorale intre palate, ci discutiile publice sa fie pe gasirea de solutii pentru problemele din justitie.

Pe langa problema traficului de persoane si a criminalitatii, justitia are probleme recurente ce nu au fost solutionate, cum sunt cele legate de resursele umane si infrastructura sau de supraaglomerarea instantelor si parchetelor, probleme de prea mult timp neglijate.

Sunt deschisa sa colaborez, in ipoteza in care Presedintele e de acord cu numirea, atat cu toti factorii decizionali, cat si cu toti cei interesati, pentru a avea o justitie independenta, eficienta si respectata in Romania, astfel incat cetateanul sa vada ca drepturile si libertatile sale sunt respectate si protejate”, este postarea Danei Gîrbovan, pe contul ei de Facebook. 

Viorica Dăncilă a susținut, vineri, într-o declarație de presă, că motivul pentru care a propus-o pe Dana Gîrbovan la Ministerul Justiției este că vrea „să nu mai fie cineva înregimentat politic”.  

Citește și: EXCLUSIV. Fake News: Birchall nu s-a dus la Cotroceni de la CEX-ul PSD 

Dana Gîrbovan și-a început cariera ca judecător stagiar la Judecătoria Zalău, în anul 2001, iar din anul 2008 este judecător la Curtea de Apel Cluj, secția Civilă. A fondat UNJR în 2007 și nu a dorit niciodată să spună public câți membri are și câți judecători reprezintă. 

De-a lungul vremii, a susținut OUG 13, a criticat rapoartele GRECO și a comparat organizarea referendumului pe Justiție din 26 mai cu o măsură comunistă. 

Dana Gîrbovan este o prezență constantă la Antena 3. 

Hotnews a trecut în revistă pozițiile recente pe care Gîrbovan le-a susținut în spațiul public: 

- În februarie 2017, după ce Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar privind adoptarea și ulterior abrogarea controversatei OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de oameni în toată țara, Dana Gîrbovan califica ancheta DNA drept „un derapaj" și cerea „o analiză serioasă la nivel de sistem pentru a se stabili care au fost cauzele unui astfel de derapaj".

Citește și: De ce o susține Dăncilă pe Gîrbovan la Justiție: „Să nu mai fie cineva înregimentat politic” 

- În 9 iulie 2019, în ziua publicării Raportului GRECO ce arăta că România a făcut progrese insuficiente în combaterea corupţiei și critica înființarea Secției speciale, Dana Gîrbovan afirma că: „Rapoartele GRECO pe Romania confirmă, încă o dată, că aceste evaluări sunt nu doar vădit subiective, ci conțin și erori grosiere. (...) Raportul de follow-up cuprinde o analiză părtinitoare și pe alocuri superficială ori eronată a problemelor ce fac obiectul sau, fapt compromite seriozitatea și profesionalismul unui asemenea raport ce se finalizează prin 'recomandari' adresate unui stat pe chestiuni ce șin de justiție".

- Dana Gîrbovan a criticat și organizarea referendumului pe justiție din 26 mai, despre care a declarat că îi amintește de „comunism": „Prin includerea mai multor probleme într-o singură întrebare, referendumul din 26 mai încalcă libertatea fiecărui cetățean de a-și exprima distinct punctul de vedere cu privire la fiecare dintre multele probleme supuse referendumului. Altfel spus, prin modul în care au fost formulate întrebările, referendumul mi-a amintit tot de perioada comunistă, când, dacă vroiai să cumperi un kg de carne, trebuia să cumperi și o conserva de pește sau o pungă de creveți expandați."

- După ce a fost o susținătoare, anul trecut, a modificării legilor justiției în varianta în care au trecut de „Comisia Iordache" și de Parlament și a contribuit activ la elaborarea acestor modificări, Dana Gîrbovan a criticat, la începutul acestui an, Ordonanţa lui Tudorel Toader (OUG 7) care aducea noi modificări acestor legi, afirmând că „reprezintă un regres faţă de legile justiţiei votate în Parlament".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te