CSM acuză presiuni din partea Secției Speciale și anunță că va sesiza Comisia Europeană

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.02.2020 - 14:05
Procuroarea Adina Florea, de la SIIJ. FOTO: Inquam Photos - George Călin

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a acuzat, luni, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție că face presiuni asupra membrilor săi și a anunțat că va reclama situația la Comisia Europeană, potrivit G4Media.ro.

SHARE

„La data de 13 februarie a fost citat domnul Nicolae Solomon, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, având ca obiect infracțiunile de grup infracțional organizat și abuz în serviciu.

Citarea s-a făcut prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 17 februarie 2020, fiind semnată de către doamna procuror Adina Florea. La data de 14 februarie a fost citat domnul Florin Deac, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat in 2018, având ca obiect infracțiunile de neglijentă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Citarea s-a făcut tot prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 19 februarie 2020, fiind semnată de același procuror Adina Florea.

Despre citarea celor doi membrii CSM, s-au scurs informații în mass media în dimineața zilei de 17 februarie, înainte  desfășurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal.

Citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce Secția pentru procurori a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către Ministrul Justiției, în vederea ocupării funcțiilor de vârf la nivelul Ministerul Public, dintre care două au fost negative.

Secția pentru procurori apreciază că citarea a doi membrii ai Secției în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informațiilor privind cele două activități procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secției, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizate instituțională.

Secția pentru procurori informează opinia publică că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoștință aceste împrejurări”, a susținut CSM, într-un comunicat de presă. 

Amintim că procurorul CSM Nicolae Solomon, fost vicepreședinte al Consiliului și procurorul CSM Florin Deac au fost chemați la Secția Specială, ca martori, pentru zilele de 17 februarie și 14 februarie. 

În 11 februarie, procurorii CSM au avizat negativ propunerile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, la șefia DIICOT și la Parchetul General. Avizul CSM este consultativ, însă Comisia Europeană a recomandat autorităților din România să țină cont de avizele Consiliului în raportul MCV din 2018. 

Citește și: Asociația Inițiativa pentru Justiție, apel către Iohannis: Nu aruncați sistemul judiciar în criză 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -