Cristi Dănileț a primit aviz pozitiv în comisiile Parlamentului. Misiune imposibilă să ajungă la CCR

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.04.2022 - 15:33
Cristi Dănileț a primit aviz pozitiv în comisiile parlamentului. Misiune imposibilă să ajungă la CCR / FB

Judecătorul Cristi Dănileț este propunerea USR pentru un loc la Curtea Constituțională. După ce a fost avizat pozitiv în Comisii, urmează votul în plen.

SHARE

„Am făcut o prezentare a activităţii mele profesionale: școli absolvite, posturi ocupate la instanțe, la Minsterul Justiției și la CSM.

Am arătat activitatea mea științifică, constând în publicații in revistele de specialitate, proiecte internaționale, sesiuni de comunicare științifică.

Am arătat câteva aspecte pe care le-aș vedea îmbunătățite în modul de funcționare a CCR: pronunțarea hotărârilor odată cu motivarea, sistematizarea jurisprudenței, explicarea acesteia pe ințelesul oamenilor, motivarea obligatorie a opiniilor minoritare.

Am răspuns la întrebările puse de deputați:

- dreptul UE are prioritate in fața legislației interne, prin voința constituțională exprimată in art. 11, 20 și 147 Constituția României. Judecătorul român este primul judecător european;

- CCR a devenit actor politic prin modul de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională și acest rol ar trebui redus pe cale jurisprudențială;

- pedofilia este o tulburare mintală, judecătorii sancționează doar actele infracționale. Nu am niciun fel de toleranță pentru agresiunile sexuale;

- nu am negociat nimic politic pentru a fi nominalizat. Acum un an am discutat în ICDE posibilitatea susținerii unor candidaturi la CCR din partea societății civile, iar USR a preluat propunerea. Singura discuție cu mine a fost dacă accept propunerea și am fost de acord.

Sper că am convins că îndeplinesc condițiile. Pe 3 mai va fi votul in Plen”, a scris Dănileț.

Citește și: Dan cumpără servicii de reprezentare juridică, deși are departament juridic cu salarii de 10.000 lei

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, miercuri, toate cele trei candidaturi pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale: Bogdan Licu, Cristi Danileţ şi Ioan Sabău-Pop.

Preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol Ciorbă, a precizat că votul a fost dat din perspectiva îndeplinirii condiţiilor profesionale pentru a candida la această funcţie, plenul Camerei fiind suveran şi va decide, prin vot, asupra persoanei care va fi numită la CCR.

Deputatul USR Stelian Ion a solicitat să se dea un vot separat pentru cei trei candidaţi, anunţând că, în urma respingerii acestei propuneri, reprezentanţii formaţiunii sale nu participă la vot.

Miercuri, Comisia juridică i-a audiat pe cei trei candidaţi: prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, propus de PSD; pe judecătorul Cristi Danileţ - susţinut de USR şi pe prof. univ. Ioan Sabău-Pop - din partea AUR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te