"Comisia este în misiune de evaluare, discuţiile s-au purtat asupra proiectelor de lege pentru modificarea Codului Penal, Codului de Procedură Penală.
Sigur, este contribuţia Ministerului Justiţiei privind traspunerea deciziilor Curţii Constituţionale, deciziile de admitere, deciziile interpretative şi, de asemenea, pentru consolidarea prezumţiei de nevinovăţie şi confiscarea extinsă.
După aceea, cunoaşteţi că proiectele au fost trimise prin Guvern, au fost trimise la Parlament, Parlamentul le-a mai adăugat şi alte soluţii legislative şi acuma au fost adoptate.
Proiectele de lege sunt la Curtea Constituţională, care le va dezbate pe data de 17 septembrie.", a declarat Tudorel Toader, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.
El a adăugat că au fost multe întrebări referitoare la cele două proiecte de lege, potrivit News.ro.
"Am explicat câteva dintre soluţiile adoptate, pe datele de 16, 17 octombrie va avea loc sesiunea plenară a Comisiei de la Veneţia, la care voi participa în calitate de membru titular al Comisiei de la Veneţia.", a afirmat el.
O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află în România joi şi vineri, în vederea pregătirii unei opinii privind modificările aduse recent Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.
La începutul lunii iulie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a făcut apel la autorităţile din România să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia înainte de a face alţi paşi pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Jagland a spus că aceste reforme riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO.
"Fac apel către părţile implicate să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia şi să o ia în considerare înainte de a urma alţi paşi pentru a modifica Codul Penal şi Codul de Procedură Penală din România.
Aceste reforme riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO.
Ca membru al organizaţiei noastre, România are datoria de a apăra statul de drept", afirma secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.