CCR respinge solicitările USR de invalidare a numirilor celor doi judecători constituționali

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 05.06.2019 - 13:23
Procurorul Gheorghe Stan/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Curtea Constituțională a respins sesizările USR în legătură cu invalidarea numirilor lui Gheorghe Stan, şef al controversatei secții speciale de anchetare a magistraților, şi a fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţiile de judecători ai Curţii Constituţionale.

SHARE

În 14 mai, USR a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu numirile lui Gheorghe Stan și Cristian Deliorga în funcţiile de judecător al CCR.

"Domnul Stan nu răspuns sau a răspuns greşit la întrebări. CV-ul lui nu ne face să concluzionăm că are pregătire profesională pentru funcţia de judecător al CCR. De asemenea, nu îndeplineşte condiţia de independenţă a unui judecător la CCR. Faptul că a cerut dosarul Tel Drum de nenumărate ori, faptul că a dispus măsuri procesuale în cazul lui Kovesi, faptul că ulterior a retras un apel într-un dosar foarte important care a vizat fapte de corupţie şi care se referea la domnul Hrebenciuc, un dosar cu implicaţii mari, e vorba de pădurile României ne demonstrează faptul că nu e independent din punct de vedere politic”, declara deputatul USR Stelian Ion, în ziua depunerii sesizării la CCR.

În ceea ce îl privește pe Cristian Deliorga, unul dintre motivele invocate de USR în sesizarea către CCR este că acesta nu a fost audiat și în plenul Senatului, ci doar în comisia juridică.

În 7 mai, Camera Deputaţilor a votat pentru numirea lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie, în funcţia de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră în 15 iunie. În aceeaşi zi, Senatul a votat pentru numirea fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţia de judecător al CCR, propus de PSD. Acesta o va înlocui la CCR pe Simona-Maya Teodoroiu, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.

La audierile din Comisia juridică a Camerei Deputaților, șeful Secției de anchetare a magistraților, Gheorghe Stan, a spus că ceeea ce transmite Comisia de la Veneția nu are caracter obligatoriu, însă în deciziile Curții acestea sunt avute în vedere, fiind și explicate în hotărâri. Președintele Comisiei, Nicușor Halici (PSD), a respins mai multe întrebări ale opoziției pentru Gheorghe Stan, pe motiv că sunt batjocoritoare sau prea complexe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.