„Austeritate” la CCR: 4 sporuri, tăiate la 1.100 €/lună. Salariu și pensie specială 12.000€

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.10.2023 - 13:46
Austeritate la CCR: - Foto: Profimedia Images

Marea austeritate a guvenului nu se aplică la CCR, unde judecătorii vor lua sporuri „tăiate” la 1.100 € pe lună net. CCR a judecat cu dublă măsură: pensiile speciale nu se taie, sporurile și unele vouchere pentru bugetari, da!

SHARE

Austeritatea la CCR înseamnă sporuri „tăiate” la 1.100 € pe lună, plus 7.000 € pensie, 5.000 € salariu. Ieri, Curtea Constituțională a demonstrat cum arată dubla judecată. 

Citește și: CCR aprobă tăierea salariilor de 3.000 lei, dar e împotriva tăierii pensiilor speciale de 35.000 lei

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament. Astfel că, măsurile de austeritate ale guvernului pot intra în vigoare.

Austeritate la CCR: Sporuri „tăiate” la 1.100 € pe lună, plus 7.000 € pensie, 5.000 € salariu

Cum arată austeritatea la CCR. Să luăm exemplul sporurilor. Mai jos aveți salariul brut plus cele 4 sporuri ale șefului CCR. 

Citește și: Cum a făcut Ciolacu ca 99% din bugetari să păstreze sporurile de sute de lei pentru praf și „antenă”

Potrivit legilor austerității declarate constituționale de CCR, singurul spor tăiat de guvern în cazul judecătorilor CCR este cel pentru condiții vătămătoare și nu integral:

„În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”.

Astfel, președintele CCR (dar și ceilalți judecători cu foarte mici diferențe de sume) rămâne cu 5.800 lei spor de stres, 1.200 lei spor de confidențialitate, 950 indemnizație de doctor. Singurul spor tăiat este cel de condiții vătămătoare care scade de la 7.000 la 1.500 lei brut.

Austeritate, nu pentru CCR

Totalul sporurilor după marea austeritate a guvernului va fi de peste 9.000 lei brut, 5.500 lei net pe lună, pentru șeful CCR.

În concluzie: Șeful CCR a rămas cu 3 sporuri și cu 25% din cel de-al patrulea pentru condiții vătămătoare din marea austeritate pe care a declarat-o constituțională. 

În plus, juecătorii CCR și-au păstrat intacte pensiile speciale de mii de euro după ce au declarat neconstituțională noua formulă de calcul.

Citește și: Pensiile speciale rămân neatinse, cumulul pensiei cu salariul e permis. Ce a decis CCR

Președintele CCR, care argumenta că „interdicția cumulului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituție” , ridică o pensie specială de 7.500 de euro și un salariu de peste 5.000 de euro și nu este singurul în această situație. 

Alt judecător, Deliorga Cristian are un salariu la CCR de 4.500 euro + pensie specială de 6.600 euro și Attila Varga ridică un salariu de la CCR de 4.500 euro și, în paralel, o pensie specială de 6.500 euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te