VIDEO Augustin Lazăr despre Toader: Ministrul a spus în mai că nu are o opinie pe protocoale SRI

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 27.08.2018 - 16:44
Foto Inquam Photos/Adriana Neagoe

Procurorul general a oferit explicații, luni, despre corespondenţa purtată cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi cu Ministerul de Justiţie (MJ) pe tema protocoalelor, afirmând că este o perioada „foarte sensibilă pentru justiţie şi pentru statul de drept”.

SHARE

Augustin Lazăr a afirmat că primele informaţii despre existanţa protocolului din decembrie 2016 au fost prezentate instituţiilor abilitate în martie 2017, precizând că „adevărul este riguros, este concret, este unul singur”. În plus, procurorul general a afirmat că toate protocoalele cu SRI au fost denunţate de părţi, fiind, deci, lipsite de efecte.
„O perioadă, din păcate, foarte sensibilă pentru justiţie şi pentru statul de drept din România, în care avem nevoie de media mai mult ca niciodată pentru a face cunoscut adevărul despre activitatea Ministrului Public. Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instument pentru sestabilizarea activităţii procurorii. Această declaraţie are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută, cea a protocoalelor de cooperare cu SRI”, a declarat Augustin Lazăr.



Acesta a firmat că Ministerul Public „are misiunea de a asigura aflarea adevărului pe bază de probe”. „Pentru noi, pentru procurori, adevăzul este valoarea cea mai de preţ. Principiul aflării adevărului face parte din cultura noastră profesională. (...) În calitate de procuror general, consider o chestiune de onoare şi o datorie profesională să clarific toate suspiciunile, toate speculaţiile şi interpretările false apărute abundent în spaţiul public. În spiritul transparenţei insituţionale pe care am promotat-o intotdeauna, voi face publică corespondenţa pe care am pourtat-o cu CSM şi Ministerul Justiţiei. Adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, adevărul este rigurors este concret, este neinterpretabil, este unul singur.”, a mai afirmat Augustin Lazăr.

Citește și: Tudorel Toader despre procurorul general Augustin Lazăr: S-a îndepărtat de la rolul constituțional

„În mod constant, pentru desecretizarea protocoului din deccembrie 2016, primul demers  fost făcut la data în 13 martie 2017. (...) Eu vă prezint nişte documente pentru a vedea cine cum le mai interpretează”, a mai afirmat procurorul general.
Procurorul general a mai spus că „unii fac scente şi dramatizări pe seama Minsiterului Public”. „Protocolul din 2016 nu aveam niciun motiv să nu-l prezentăm din moment ce toată lumea ştia de el, nu produsese efecte, era în procedură de declasificare. I-am pus la dispoziţie şi protocoalele încheiate cu MAI, care fuseseră şi declasificate, şi reînregistrate la nesecret, dar era bine ca domnul ministru să ştie. Domnul ministru comunică în 9 mai CSM că nu poate emite un punct de vedere cu privire la aceste protocoale. Sunt suprins că sâmbătă a avut un alt punct de vedere”, a mai afirmat Augustin Lazăr.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te