Declarația de avere a Doinei Ion-Tudoran depusă în 2019 arată cu totul și cu totul nespectaculos și poate fi greu de crezut că, dacă directoarea din CC a menționat totul cu acuratețe, ar fi vreo problemă pe care ANI să o investigheze.
Cu toate acestea, surse din Agenție susțin că unele din suspiciunile cu privire la soțul fost magistrat, deja cercetate, ar avea legătura și cu Doina Ion-Tudoran (aceasta nu a putut fi contactată până în acest moment pentru un punct de vedere).
Cea mai veche declarație de avere a fostului judecător Tudoran, disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, datează din anul 2009. Atunci, magistratul declara că a moștenit un teren agricol de 3,3 ha la Nuntași, cu o valoare de impozitare de 1.000.000. Nu a specificat moneda. El a mai declarat că deține câte o jumătate din două terenuri intravilane a câte 1.700 mp, terenuri situate în localitate doljeană Poiana Mare. Valoarea de impozitare declarată a fost de 300.000 fiecare. Nici în acest caz judecătorul nu a menționat moneda.
Pe lngă terenuri, a mai declarat o vilă de 300 mp situată în Sectorul 1 al Bucureștiului și o casă de vacanță de 150 mp în Poiana Mare, din Dolj. Pe atunci, mai avea două mașini: un VW Golf din 1997 și un Jeep din 1994. Nu avea conturi în bancă sau datorii. Singurele venituri erau salariile. El încasa în jur de 124.000 lei anual, iar soția sa 121.000 lei de la Consiliul Concurenței.
Citește și: Hocus-pocus cu terenuri și vile în declarațiile de avere ale judecătorului Tudoran
Cum dispar două terenuri și o casă de vacanță
Declarația de avere a magistratului a rămas neschimbată până în 2014, când Tudoran a declarat două depozite bancare. Unul de 20.000 euro, iar celălalt de 61.423 lei. Un an mai târziu, mai avea doar 17.000 euro la bancă.
În declarația de avere depusă în 2016, judecătorul Tudoran menționează că și-a cumpărat un apartament de 64 mp, în stațiunea Olimp. Dar, din declarația depusă în iunie 2017, dispar cele două terenuri și casa de vacanță de la Poiana Mare. Judecătorul nu a menționat către cine au fost înstrăinate sau sub ce formă. Declarația de avere a rămas neschimbată în anul 2018, atunci când a fost numit judecător la Consiliul Superior al Magistraturii. Doar la capitolul "economii", Tudoran a menționat că a pus la ciorap în jur de 25.000 de euro și 90.000 lei.
ANI, campioana lipsei de transparență
Potrivit unor surse judiciare citate de mediafax.ro, avera judecătorului Ion Tudoran face obiectul unui dosar instrumentat de procurorii Secţiei de Investigare a Magistraţilor pentru că judecătorul ar fi trecut pe numele fiului său o casă evaluată la aproximativ 100.000 euro. Vila s-ar afla în stațiunea Sinaia.
La solicitarea Newsweek România, Agenția Națională de Integritate a transmis că are în lucru o investigație pe numele magistratului, dar nu se știe când va fi finalizată.
Formularea ANI este eliptică: „Vă aducem la cunoștință faptul că informațiile solicitate de dumneavoastră referitoare la activitatea de evaluare a inspectorilor de integritate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public prevăzute de Legea nr. 544/2001 (...) Conform art. 8, alin. (3) din Legea nr. 176/2010, principiile după care se desfășoară activitatea de evaluare sunt legalitatea, confidențialitatea, imparțialitatea, independența operațională, celeritatea, buna administrare, dreptul la apărare, precum și prezumția dobândirii licite a averii.”