Un număr de 78 de senatori au votat pentru numirea lui Florin Ionel Moise, până la acest moment vicepreşedinte al instituţie, ca şef al ANI, fiind şi opt abţineri. El a rostit jurământul de credinţă în faţa membrilor Senatului, informează news.ro.
Consiliul Naţional de Integritate a adoptat hotărârea de a valida rezultatele examenului pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Agenţie Naţionale de Integritate, iar candidatul declarat admis a fost Florin Moise.
Citește și: Avocatul Poporului:Augustin Zegrean compară deciziile CCR în cazurile Renate Weber şi Gheorghe Iancu
Prin urmare, Consiliul a propus Senatului numirea acestuia în funcţia de preşedinte al ANI pentru un mandat de patru ani.
Preşedinta Senatului Anca Dragu a scris ulterior pe Facebook că forul legislativ a făcut un pas important în deblocarea ANI, proces blocat de luni bune.
„Veşti bune din Senat! Măsuri aşteptate de mult timp au fost astăzi votate în plen:
- Depolitizarea funcţiilor de directori interimari din şcoli - aceştia nu vor mai fi numiţi de inspectoratele şcolare, ci de Consiliile de Administraţie - legea merge la promulgare;
- Debirocratizarea administraţiei publice - instituţiile nu trebuie să mai ceară cetăţenilor documente/copii emise de alte instituţii - legea merge la CDEP pentru vot final;
„Deblocarea Agenţiei Naţionale pentru Integritate - personal am făcut eforturi ca toate instituţiile responsabile să numească reprezentanţi în Consiliul Naţional de Integritate. Procesul era blocat de luni bune, iar ANI are de astăzi o conducere complet funcţională prin numirea preşedintelui Florin Moise. Dezvoltarea ţării nu intră în vacanţă!”, a scris Anca Dragu pe Facebook.
Cine este Florin Moise
Florin Moise, noul șef al ANI, s-a prezentat pe scurt, referindu-se la principalele obiective pe care le are în vedere, pe perioada mandatului său.
În prezentarea pe care a făcut-o în faţa senatorilor, Moise a spus că lucrează în ANI încă de la înfiinţarea ei, ocupând succesiv funcţia de consilier la cabinetul demnitarului, inspector de integritate, şef serviciu în cadrul Inspecţiei de Integritate, vicepreşedinte al ANI din noiembrie 2017, iar în ultimul an şi jumătate a exercitat calitatea de ordonator principal de credite.
"În urma obţinerii rezultatului la proba scrisă, am prezentat programul de management în faţa întregului CNI, format din 14 persoane. Printre obiectivele principale prezentate în planul de management, pot să subliniez următoarele. Partea de modificare legislativă pe care încercăm şi ne dorim să o facem în momentul de faţă este să restrângem într-un singur act normativ toate prevederile disipate, peste 150 de acte normative în prezent, ceea ce afectează foarte mult persoanele care au obligaţia depunerii declaraţiilor de avere şi de interese şi mai ales aleşilor locali, pentru că ei sunt cei mai impactaţi în zona aceasta, dinamizarea activităţii de prevenţie prin noi instrumente electronice (...) şi accentuarea zonei de digitalizare", a precizat Moise. Acesta a fost asistent de cabinet al primului președinte al ANI, Cătălin Macovei, calitate în care avea sarcini precum curier, șofer, asistent de secretară. A devenit ulterior consilier și, apoi, inspector de integritate.