Activitatea Parchetului European începe pe 1 iunie. Kövesi acuză Slovenia de lipsă de cooperare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.05.2021 - 23:47
Activitatea Parchetului European începe pe 1 iunie. Kövesi acuză Slovenia de lipsă de cooperare. / Foto: hungarytoday.hu

Şefa noului Parchet European (EPPO), Laura Codruţa Kovesi, acuză în termeni duri lipsa de cooperare a guvernului sloven, care va prelua președinția UE, după ce acesta a anulat alegerea procurorilor săi delegaţi.

SHARE

Laura Codruţa Kovesi, a declarat că lipsa cooperării din partea autorităţilor slovene cu EPPO "subminează grav" încrederea în gestiunea şi controlul fondurilor europene în Slovenia, ţară care la 1 iulie preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE, relatează agenţia EFE.

"Lipsa evidentă de cooperare sinceră din partea autorităţilor slovene cu Parchetul European subminează grav încrederea în funcţionarea eficientă a sistemelor de gestiune şi control a fondurilor europene în Slovenia", a transmis Kovesi într-un comunicat, cu cinci zile înainte ca instituţia pe care o conduce să-şi înceapă activitatea cu misiunea de a investiga delictele ce afectează bugetul UE.

Citește și: Parchetul European condus de Kövesi intră în pâine din 1 iunie. Prima țintă: finanțările PNRR

Ministrul sloven al Justiţiei, Ljiljana Kozlovic, a demisionat 

Joi, ministrul sloven al justiţiei, Ljiljana Kozlovic, a demisionat în semn de protest faţă de decizia guvernului condus de premierul conservator Janez Jansa de a anula procesul intern de alegere a celor doi procurori delegaţi ai Sloveniei în cadrul EPPO.

Ljiljana Kozlovic, membră a formaţiunii centriste SMC, consideră că această decizie este nejustificată, în timp ce guvernul a manifestat îndoieli asupra imparţialităţii celor doi procurori, iar opoziţia crede că ei nu au fost pe placul premierului Jansa, care tocmai a supravieţuit unei moţiuni de cenzură în care a fost acuzat inclusiv de autoritarism şi obstrucţionarea delegării procurorilor la EPPO.

Citește și: Senator SUA, la Mihail Kogălniceanu:Trebuie să investim pentru a da cel mai puternic mesaj lui Putin

EPPO nu poate investiga eficient toate suspiciunile de fraudă fără procurori europeni delegaţi

Parchetul European ''poate iniţia operaţiuni fără procurori europeni delegaţi sloveni'', dar ''nu pot fi investigate eficient toate suspiciunile de fraudă fără procurori europeni delegaţi'', a explicat Laura Codruţa Kovesi.

Mai mult, adaugă ea, ''procurorii europeni delegaţi în Slovenia trebuie consideraţi o instanţă cheie în arhitectura globală care garantează supervizarea adecvată şi completă a organismelor responsabile cu gestiunea şi controlul fondurilor Uniunii''.

Procurorii delegaţi sunt însărcinaţi să desfăşoare în statele membre anchete şi urmărirea penală, în deplină independenţă faţă de autorităţile naţionale.

Doar două dintre cele 22 de state membre ale UE participante la EPPO nu și-au desemnat procurorii

Parchetul condus de românca Laura Codruţa Kovesi şi al cărui sediu este la Luxemburg ar fi trebuit iniţial să-şi înceapă activitatea la sfârşitul anului 2020, dar întârzierile în desemnarea de către state a procurorilor lor delegaţi au afectat acest calendar.

Două dintre cele 22 de state membre ale UE participante, Slovenia şi Finlanda, încă nu şi-au desemnat procurorii delegaţi în cadrul Parchetului European, a cărui activitate începe pe 1 iunie.

Noua instituţie are rolul de a investiga şi de a iniţia acţiuni de urmărire penală împotriva autorilor unor delicte ce afectează interesele financiare ale UE, cum ar fi cazurile de fraudă cu fonduri europene ce depăşesc suma de 10.000 de euro, fraude de TVA de peste 10 milioane de euro, fapte de corupţie şi spălare de bani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te