15 foști înalți judecători, printre care Agentul CEDO, și-au luat posturi de notari fără concurs

DE Sorin Semeniuc | 08.10.2019 - 13:42
Simona Maya Teodoroiu/FOTO: facebook.com

În perioada 2018-2019, 15 dintre românii cu cea mai mare pensie au ales să mai agonisească ceva prin intermediul celei mai bănoase profesii liberale, cea de notar. Doi sunt foști judecători la Curtea Constituțională, iar 13 au activat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

SHARE

Conform documentelor oficiale, în baza unor prevederi legale, 15 foști magistrați de la Curtea Constituțională (CCR) și Înalta Curte de Casație și Justiție au cerut, în 2018 și 2019, să li se rezerve câte un post de notar, fără concurs. Toți au fost eliberați din funcții după 1 ianuarie 2018, fie prin pensionare (Înalta Curte), fie la expirarea mandatelor (CCR).

Aceștia sunt:

De la Înalta Curte - Constantin Brânzan, Nela Petrișor, Eugenia Marin, Elena Floarea, Viorica Cosma, Rodica Susanu, Tatiana Gabriela Năstase, Dragu Crețu, Romanița Ecaterina Vrînceanu, Raluca Moglan, Florentin Sorin Drăguț, Aurel Gheorghe Ilie și Angela Dragne.

De la Curtea Constituțională: Tudorel Toader și Simona Maya Teodoroiu (foto sus).

Din verificarea listei notarilor de pe site-ul breslei, singurul care și-a intrat în pâine, cabinetul figurând ca funcțional, este Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției din perioada 2017-2019. El și-a rezervat postul anul trecut, la câteva săptămâni după ce legea i-a permis acest lucru. Pentru judecătorii de la Înalta Curte, prevederea este mai veche.

Trei dintre rezervări au avut loc în 2018, iar 12 - în acest an. Dintre cele din urmă, 11 sunt pentru cabinete în București, iar unul în Brașov.

Funcție după funcție pentru Teodoroiu

Newsweek România a scris recent despre cazul lui Toader, intrarea sa în breasla notarilor fiind, foarte probabil, o stratagemă de a-i oferi fiului său cel mare, și el notar, dar cu post în mediul rural, posibilitatea de a se transfera și profesa în municipiul Iași în calitate de asociat cu tatăl său. Pentru a contracara această suspiciune, Toader a declarat că va merge la cabinet și își va îndeplini atribuțiile de notar.

Alt magistrat de pe listă cunoscut publicului larg este Simona Maya Teodoroiu care și-a încheiat mandatul de la Curtea Constituțională în această vară, fiind numită, apoi, Agent Guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Angela Dragne a fost judecător al Secției Penale și și-a făcut renume prin procesele de corupție pe care le-a avut pe masă. Printre altele, a făcut parte din completul care l-a condamnat definitiv pe Liviu Dragnea în Dosarul Referendumul și din cel care a soluționat, în primă instanță, Dosarul Gala Bute.

Banul la ban trage

În topurile celor mai mari venituri, pe profesii, publicate de jurnaliștii din diferite județe, dar și București, notarii ocupă tot timpul locuri de frunte. Cotidianul România Liberă dezvăluia, în urmă cu câțiva ani, că un notar din București poate avea venituri și de 60.000 de euro pe lună.

În ceea ce privește magistraţii pensionari, conform unei situații publicate la începutul anului de site-ul economica.net, aceștia au cele mai mari pensii speciale: în medie, peste 17.100 de lei lunar în luna noiembrie 2018.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te