CALENDAR 2-15 IULIE - România devine independentă, dar cu condiții dure

DE Mircea Marian | Actualizat: 02.07.2021 - 12:29
Congresul de la Berlin - Foto: Wikipedia

13 iulie 1878: În urma Tratatului de la Berlin, Serbia, Muntenegru și România devin complet independente de Imperiul Otoman.

SHARE

Tratatul a fost negociat fără ca România să poată participa activ, nefiindu-i recunoscută independența. Cele 7 puteri europene participante la negocieri au fost: Germania, Marea Britanie, Austro-Ungaria, Franța, Imperiul Otoman, Italia și Rusia. Totuși, la Berlin a fost prezentă o delegație condusă de premierul PNL Ion C. Brătianu. 

Tratatul prevedea cedarea sudului Basarabiei (județele Cahul, Bolgrad, Ismail) către Rusia și încorporarea Dobrogei, care aparținuse Imperiului Otoman, în teritoriul României.

Articolul 44 din document prevedea: „În România, deosebirea credinţelor religioase şi a confesiunilor nu va putea fi opusă nimănui ca un motiv de excludere sau de incapacitate în ceea ce priveşte bucurarea de drepturi civile şi politice, admiterea în sarcini publice, funcţiuni şi onoruri, sau exercitarea diferitelor profesiuni şi industrii în orice localitate ar fi“.

Textul urmărea rezolvarea situației evreilor aflați pe teritoriul românesc, premierul Ion C. Brătianu opunându-se vehement să li se acorde cetățenie.

Totuși, urmare a Tratatului de la Berlin, a fost modificat, în 1879, articolul 7 din Constituția României de la 1866, care inițial prevedea că cetățenia română se acordă doar creștinilor.

Relativ puțini evrei au primit cetățenie în următorii ani, printre aceștia fiind cei 888 de combatanți care au participat la Războiul de Independență. 

Dispariția Amaliei Earhart

2 iulie 1937: Piloții americani Amalia Earhart și Fred Noonan, care au încercat să zboare în jurul lumii, au fost dați dispăruți deasupra Oceanului Pacific.

Evenimentul declanșează  o uriașă operațiune de căutare și dă naștere la o varietate de teorii ale conspirației. Una din teorii este că avionul a aterizat pe un teritoriu japonez, iar piloții au fost luați prizonieri, torturați și împușcați.

Varianta oficială a marinei SUA a fost că avionul a rămas fără combustibil și s-a prăbușit în ocean. 

Gianni Versace, asasinat

15 iulie 1997: La Miami, în Florida, Gianni Versace este împușcat în fața casei sale de către Andrew Cunanan, un criminal în serie care mai omorâse patru oameni.

Cunanan s-a sinucis câteva zile mai târziu. Motivul crimei este necunoscut, a afirmat poliția.

În 2008, Vanity Fair a scris că Versace și Cunanan s-ar fi cunoscut, ambii fiind implicați în rețelele de prostituție („sex-for-hire“) din Miami și San Francisco. 

Cu balonul la Polul Nord

13 iulie 1897: După doar două zile în aer, expediția polară cu balonul cu gaz a cercetatorilor suedezi Salomon August Andrée, Nils Strindberg și Knut Fraenkel este forțată să aterizeze.

Abia după 30 de ani, în vara anului 1930, doi pescari de pe baleniera Bratvaag au descoperit corpurile celor trei expediționari.

Au putut fi salvate 93 din cele 240 de fotografii ale lui Strindeberg și jurnalele echipajului, ceea ce a permis reconstituirea celor câteva luni petrecute în pustiul arctic, înainte de a muri. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te