CALENDAR 17-23 MAI. Gangsterii Bonnie și Clyde sunt împușcați și devin vedete

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 17.05.2019 - 07:12

23 mai 1934: Gangsterii americani Bonnie Elizabeth Parker și Clyde Champion Barrow sunt împușcați în apropiere de Bienville Parish, Lousiana, de poliție, după doi ani de crime și jafuri.

SHARE

Fordul lor a fost ciuruit de poliție după ce au căzut într-o capcană, fiind trădați de un prieten. Bonnie, „chelneriță cu jumătate de normă și poetă amatoare dintr-o familie săracă din Dallas, plictisită de viață”, și Clyde – „un hoț mărunt din Dallas, care ura sărăcia și voia să devină faimos” – după cum îi caracterizează FBI, s-au cunoscut în Texas, în 1930.

La scurt timp după ce și-au început relația, Bonnie, în vârstă de 19 ani, proaspăt separată de soț, l-a ajutat pe Clyde, care avea deja 20 de luni de închisoare la activ, să evadeze, strecurându-i o armă în celulă.

Între 1932 și 1934, au semănat teroare în Texas, Oklahoma, Missouri, Louisiana, Arkansas, Iowa și Illinois, împușcând zeci de oameni cu sânge rece, jefuind bănci și furând mașini, alături de alți trei prieteni.

Răsfățați de tabloide, au ajuns celebri pe fondul Marii Depresiuni, când cei care luptau cu băncile erau percepuți drept niște Robin Hood moderni.

FBI a început să-i „vâneze” abia din 1933, pentru că nu avea jurisdicție în anchetarea crimelor locale. În anul acela, cei doi au făcut o greșeală: au abandonat în Michigan o mașină furată în Oklahoma. În mai 1934, celor doi li se întinde o cursă, cu ajutorul familiei unuia dintre complicii lor.

Bonnie și Clyde au ajuns staruri în cultura populară odată cu filmul lui Arthur Penn, din 1967, cu Faye Dunaway și Warren Beatty.

Procurorul Falcone, asasinat de mafie   

23 mai 1992: Procurorul italian Giovanni Falcone a murit, împreună cu soția lui și încă trei bodyguarzi, pe autostrada A29 din Sicilia, după ce mașina cu care călătorea a fost aruncată în aer de o bombă care fusese plasată pe marginea drumului.

57 de zile mai târziu, prietenul său, procurorul Paolo Borsellino, a fost ucis de o bombă plasată într-o mașină. Asasinii lui Falcone, capi ai mafiei siciliene, au fost prinși și condamnați la închisoare pe viață.

Petru I se mută la Sankt-Peterburg

21 mai 1712: Capitala Rusiei a fost mutată de către țarul Petru I de la Moscova la Sankt Petersburg. Mii de iobagi au murit lucrând la dezvoltarea portului, pe care țarul l-a planificat personal în dorința de a dezvolta comerțul cu statele vestice.

Orașul a fost denumit inițial Sankt-Peterburg (fără s-ul din denumirea actuală), redenumit Petrograd în 1914, Leningrad, în 1924 și Sankt Petersburg, în 1991.

Lindberg aterizează la Paris

20 mai 1927: Charles Augustus Lindberg, un pilot de doar 25 de ani din Detroit, a efectuat primul zbor fără escală peste Oceanul Atlantic, la bordul unui avion monoplan.

Zborul a durat 33 de ore, iar, la decolare, avionul, încărcat de combustibil, era să lovească firele de telefon. Circa 100.000 de oameni l-au întâmpinat pe Lindberg pe aeroportul Le Bourget din Paris.

La întoarcerea la New York, patru milioane de persoane au ieșit în stradă. În 1932, fiul său a fost răpit și ucis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te