„Tudor Arghezi“, parcul „metalurgiștilor“

DE Petru Zoltan | Actualizat: 02.07.2021 - 12:47
PARC Oul multicolor ar trebui să fie teatrul din viitorul parc „Tudor Arghezi” din Berceni
Imaginea randată a viitorului parc „Tudor Arghezi”
Primarul Daniel Băluță a dezvoltat o adevărată teorie a conspirației, conform căreia ar fi hăituit de presă, și a inundat instanțele și parchetele cu dosare împotriva jurnaliștilor

Un spațiu verde de betoane și cu un teatru sub formă de ou multicolor supradimensionat, zece milioane de euro publici.

SHARE

Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță, a plătit peste 1,8 milioane de euro pentru exproprierea unui teren de 2,72 ha pentru a construi un parc vizavi de complexul rezidențial Metalurgiei.

Alte 7,5 milioane euro vor fi cheltuite pentru construcția și amenajarea viitorului parc futurist „Tudor Arghezi“.

Proiectul primarului Daniel Băluță a fost criticat de Fundația Eco Civica, organizație care susține că, în realitate, spațiul verde din viitorul parc „Tudor Arghezi“ va ocupa o suprafață de doar 10.000 mp iar diferența de până la 27.200 mp va fi îngropată în betoane.

CL4 a invocat la CGMB „utilitatea publică“

Complexul rezidențial Metalurgiei numără în prezent zeci de blocuri cu peste 5.000 de apartamente, însă dezvoltatorii imobiliari nu au prevăzut spații verzi pentru actualii și viitorii proprietari.

Nici nu avea cum, le-ar fi diminuat profiturile: un loc de parcare se vinde cu sume cuprinse între 3.500 și 5.000 euro. 

Dar, ce coincidență, în apropierea complexului rezidențial, primarul Daniel Băluță a hotărât să se construiască un parc.

Decizia a fost luată la finalul anului 2019, când Consiliul Local al Sectorului 4 a solicitat Consiliului General al Municipiului București să emită o hotărâre pentru aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Edificare Parc în zona de sud a Municipiului București – Bulevardul Metalurgiei“.

Primarul Daniel Băluță
a dezvoltat o adevărată
teorie a conspirației,
conform căreia ar fi
hăituit de presă, și a
inundat instanțele și
parchetele cu dosare
împotriva jurnaliștilor

Solicitarea CL Sector 4 a fost întemeiată pe mai multe documente, inclusiv pe un Referat de aprobare al Primarului Sectorului 4. 

„Justa despăgubire pentru imobilele proprietate privată identificate în anexele prezentei hotărâri a fost estimată conform raportului de evaluare realizat prin raportare la expertizele întocmite și actualizate pentru anul 2019 de Camera Notarilor Publici la suma de 8.708.326 lei, conform listei din Anexa 2, sumă la plata căreia U.A.T. Sector 4 își exprimă disponibilitatea de a contribui din punct de vedere financiar“, se menționează în hotărârea Consiliului Local. 

Practic, Primăria Sectorului 4 și-a arătat disponibilitatea să plătească din banii contribuabililor cei peste 8,7 milioane lei, adică în jur de 1,8 milioane euro.  

Exproprierea: peste 1,8 milioane de euro

Terenul expropriat se află pe bulevardul Metalurgiei, la intersecția cu Drumul Dealul Bisericii, și este compus din trei loturi de teren. Primele două loturi, în suprafață de 15.114 mp, respectiv de 9.999 mp, au aparținut companiei Alrom Comimpex SRL. Al treilea, de 2.125 mp, a aparținut unei persoane fizice.

Terenul firmei Alrom Comimpex a fost evaluat la 64,8 euro/mp și, deci, a costat nu mai puțin de 1.627.322 euro. Persoana fizică a primit un preț 91,8 euro/mp, adică puțin peste 195.000 euro. 

Conform datelor de la Registrul Comerțului, Alrom Comimpex are ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al fructelor și legumelor și este patronată de grecii Soultana Alexiadou și Fotios Alexiadis. În anul fiscal 2020, a avut o cifră de afaceri de aproximativ 950.000 lei și un profit de peste 237.000 lei. 

Fundația Eco Civica atrage atenția că terenul achiziționat „era cam neconstruibil pentru că este străbătut de rețele de transport energie, așa că proprietarului i-a pus Dumnezeu mâna în cap când a venit Primăria, total întâmplător desigur, și i-a băgat în buzunar aproape 9 milioane lei pentru un teren cu restricții!!!

Dar vine Primăria și-i oferă această sumă, urmând ca tot pe bani publici să fie mutate rețelele, și vă spunem noi că nu e deloc ieftin să reloci rețele electrice!!!“.

Amenajarea: aproape 8 milioane de euro

Primăria Sectorului 4 a anunțat la finalul lunii martie a.c. că organizează o licitație pentru amenjarea parcului „Tudor Arghezi“ estimată la 37 de milioane lei (în jur de 7,5 milioane euro). 

Parcul va avea o suprafață totală de 27.627 mp, din care doar 10.000 mp vor fi spații verzi, alei betonate - 11.000 mp și o pistă de skate – 1.000 mp. Totodată, va fi construit un teatru cu un design futurist, cu o suprafață desfășurată de 2.500 mp.

Imaginea randată a viitorului parc „Tudor Arghezi”

Noul teatru va avea o sală mare de spectacole, de aproximativ 180 de locuri, două săli pentru diferite activități artistice, de aproximativ 50 de locuri fiecare, o sală pentru conferințe, integrată într-un centru de afaceri, precum și o zonă de relaxare și socializare, toate dispuse pe trei niveluri, parter și două etaje. 

Din comunicatul de presă emis de Primăria Sectorului 4 pentru promovarea proiectului aflăm că noul parc va fi construit pentru că, „în acest moment, sute de tinere familii, cele mai multe având copii, locuiesc în ansamblurile rezidențiale construite în ultima perioadă în zona Metalurgiei și au nevoie stringentă de o oază de verdeață, de un loc de joacă, în care cei mici să poată să facă mișcare, iar adulții să se relaxeze. Pentru aceasta, Primăria Sectorului 4 construiește aici un parc ultra-modern, cu zone de agrement și de promenadă, în locul unui teren viran, devenit în timp, depozit de gunoaie, care a fost expropriat“. 

Imobiliar, despre parc: „Va ajuta locuitorii din zonă“ 

Fundația Eco Civica a criticat public proiectul parcului „Tudor Arghezi“, promovat asiduu de edilul Daniel
Băluță.

„În zonă dezvoltă ansambluri mari de locuințe doi abonați ai Primăriei și credem că pică bine un molișor și un petic de spațiu verde, mai ales că dezvoltatorii au uitat de spațiile verzi obligatorii ale ansamblurilor și au construit blocuri pe ele.

Evident că Primăria le-a recepționat lucrările și nu putea să-i lase pe dezvoltatori fără parc“, susțin reprezentanții Eco Civica într-o postare pe Facebook.

Ei mai insistă că „parcul“ va avea doar 10.000 mp de spațiu verde iar restul suprafeței va consta într-un „gen de centru cultural, de afaceri, de cartier, alei mai mari ca suprafață decât spațiul verde, iarăși 1.000 mp pentru skate și o parcare pe câteva etaje pentru cei care vin mai de departe să se plimbe printre… betoane!!!“.

Șeful Departamentului Juridic de la Sud Rezidential Real Estate, Bogdan Ivan, a declarat pentru Newsweek
România
următoarele: „Nu prea am ce să comentez legat de Parcul Tudor Arghezi pentru că sunt câteva procese la mijloc între Primărie și Eco Civica.

Orice parc este binevenit. Parcul se construiește pentru că este nevoie de parcuri. În orice caz, este o chestiune care va ajuta locuitorii din zonă“. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te