Toți oamenii PSD. Cum a fost „dotată” cu canalizare o cetate romană pentru 3,3 milioane de euro

DE Elena Andrei | 29.06.2020 - 22:33

Un sistem de canalizare a fost construit cu 3,3 milioane de euro în imediata apropiere a unei cetăți romane din județul Constanța, fără avizul Ministerului Culturii, transmite Info Sud-Est.

SHARE

Canalizarea este încă nefuncțională, deși contractul a fost semnat în urmă cu șase ani, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Poliția de Patrimoniu a deschis un dosar penal, după ce arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au denunțat distrugerea cetății.

Societatea care a câștigat licitația este Opal Construct, care, în aceeași perioadă în care semna contractul canalizării, mai semna contracte cu alte cinci primării din județ pentru a le monta turbine eoliene.

 

O parte din turbine nu sunt funcționale nici astăzi, iar Departamentul pentru Luptă Antifraudă(parte a OLAF, organismul care anchetează cheltuirea banilor europeni) cercetează modul în care au ajuns la Opal Construct cinci din cele șase contracte finanțate de UE pentru eficientizarea consumului de energie electrică din şase comune constănţene. Valoarea totală a acestor contracte este de 4,6 milioane de euro.

Opal Construct a mai primit contracte de la Ministerul Apărării, dar și de la SRI, căruia i-a reabilitat o bază turistică din Olimp în schimbul sumei de 4,6 milioane de euro.

Opal este înființată în 2005 și este administrată de un bărbat în vârstă de 91 de ani din Saligny, un sat din județul Constanța, potrivit Info Sud-Est.

La 3 ani de la semnarea contractului, canalizarea nu numai că nu era finalizată, dar Opal Construct subcontracta o bucată din contract unei alte firme. Așa au ajuns la Global Ports Services aproape 10% din bani, iar la schimb, firma trebuia să execute lucrări de construire a sistemului de canalizare.

Global Ports Services a fost înființată în anul 2001 și vreme de 12 ani a fost condusă Mircea Marcu, un fost director al Portului Constanța numit în funcție la începutul anilor 2000 de ministrul Miron Mitrea, în timpul Guvernului Adrian Năstase.

Mircea Marcu s-a retras din Global Ports Services în 2016, în timp ce era cercetat de DNA Oradea pentru că ar fi dat mită pentru a câștiga o licitație în județul Constanța. Procurorii l-au trimis în judecată la Tribunalul București, în anul 2017, pentru dare de mită și cumpărare de influență, ambele în formă continuată.

În timp ce era administrată de Mircea Marcu, societatea Global Ports Services a fost unul dintre cei mai importanți sponsori ai PSD. Spre exemplu, în 2011 a plătit cea mai mare sponsorizare pentru partid, în valoare de 50.000 de lei.

Expert Forum notează că societatea este abonată la banii publici și că primește numeroase contracte de la primăriile din județul Constanța, cu precădere cele conduse de primari PSD.

Programul Național de Dezvoltare Locală este un instrument fabricat în anul 2013 la propunerea lui Liviu Dragnea, prin care toate primăriile din țară pot primi fonduri de la Guvern pentru proiecte de infrastructură, cum ar fi construirea de grădinițe, dispensare, școli, biserici, asfaltare de drumuri sau construirea sistemelor de canalizare, apă și stații de epurare, scrie Info Sud-Est.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te