Șeful Romarm: „Tuturor le e teamă că venim cu pulberile pe piață“

DE Petru Zoltan | Actualizat: 02.10.2020 - 13:42
Minimum doi ani vor trece din momentul în care se va semna contractul de tehnologizare până când vor fi produse primele pulberi în România din nou
Minimum doi ani vor trece din momentul în care se va semna contractul de tehnologizare până când vor fi produse primele pulberi în România din nou

Gabriel Țuțu invocă și concurența pentru a explica de ce o fabrică de pulberi în România nu a fost dorită.

SHARE

Directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu (foto), a declarat pentru Newsweek România că în acest moment se negociază cu trei companii achiziționarea unei instalații de producere a pulberilor.

Cele mai avansate sunt cu compania elvețiană Nitrochemie, deținută de nemții de la Rheinmetal.

Primele pulberi românești vor fi produse într-un termen minim de doi ani de la semnarea contractului. Până atunci, continuăm să cumpărăm pulbere sârbească.

Citește și: România importă pulberi pentru armament din Rusia, via Serbia, deși este țară NATO cu rol strategic

Newsweek România: Unde se face noua fabrică de pulberi?

Gabriel Țuțu: Facem o nouă fabrică de pulberi la Victoria. La Făgăraș o să facem explozibil. Romarm a avut două fabrici: Pirochim Victoria și UPS Făgăraș.

Făgărașul făcea explozivi și simpla bază pentru că avea nitroceluloză. Nu mai funcționează! Trebuie să ai o distanță de minim 4 km între nitroceluloză și fabrica de procesare, e mai complicat. A rămas ca la Făgăraș să facem explozibil iar la Victoria să facem pulberi.

Cât costă noua instalație?

Ministerul Economiei prin Romarm va investi aproximativ 36 de milioane euro. Trebuie să vedem pe ce echipamente mergem.

Sunt două, trei variante în discuție. Echipamentele nu sunt scumpe, dar trebuie să îl găsim pe acela care să ne dea și tehnologia de fabricație.

Câți bani s-au alocat de la Ministerul Economiei pentru această achiziție?

S-au alocat o parte din bani, urmează să primim restul la rectificare. Am primit până acum vreo 22 de milioane euro.

Cu cine negociați?

Cei mai avansați sunt elvețienii Nitrochemie, de la Rheinmetal. Mai e o firmă din SUA și una din Olanda. Aici e vorba de competiție. Tuturor le e frică că facem pulberi și venim cu ele pe piață.

Eu le-am spus la toți că fac pulberi pentru consum intern. Îți dai seama că, dacă facem o fabrică ultramodernă, o să devenim competitivi? Nu știm când vom semna contractul.

De ce nu s-a făcut fabrica pe investiție offset (investiție adiacentă suportată de un furnizor de echipamente militare – n.r.)?

De ce nu s-a făcut până acum nu știu. Nu s-a făcut pentru că nu s-a vrut. Nici nu au fost bani. Nu s-au alocat bani de investiții în industria de apărare. Pe offset se putea face fabrica.

Acolo e problema! Toate contractele s-au făcut pe G2G. Contractele care aveau valori mari de compensare pe offset s-au făcut pe G2G (înțelegere Guvern la Guvern – n.r.).

Aici e gândire strategică. Nu ai ce să comentezi. Pe offset o să facem fabrica de nitroglicerină de la Făgăraș. Fabrica va fi funcțională în maxim doi ani de la semnarea contractului.

Fantasticul CV al lui Gabriel Țuțu

Directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu, a absolvit Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr“, apoi a lucrat ca agent de poliție în Galați. A urmat cursurile Facultății de Drept de la Universitatea „Danubius“ din Galați.

Din 2001, a preluat conducerea pazei la combinatul siderurgic Arcelor Mittal Steel Galați.

Conform propriului CV, peste noapte, a ajuns ofițer și șeful unui Departament din cadrul Serviciului Român de Informații, funcție pe care a rezistat din 2003 până în 2011.

De la SRI a ajuns șef departament juridic la Ministerul Comunicațiilor, a trecut și prin Consiliul de Administrație al Loteriei Române.

Într-un final, a ajuns detectiv particular. A fost recuperat și instalat la șefia companiei Romarm în decembrie 2019.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te