Rețeaua oltenilor din Mexic care clonau carduri, decapitată de FBI. Pagube de 20 de milioane USD

DE Petru Zoltan | Actualizat: 12.10.2019 - 10:36
Rechinu', în arest în Cancun/FOTO: poresto.net

Peste 20 de milioane de dolari au fost furați din conturile americanilor de celebra rețea oltenească de crimă organizată „Mexic”, condusă de craioveanul Florian Tudor, zis Rechinu. 18 membri ai grupării au fost arestați în SUA, în urma unei acțiuni coordonate de FBI.

SHARE

FBI a beneficiat de ajutorul CBS, NYPD, Interpol și al Agenției de Investigații Criminale din Mexic.

Printre cei arestați se află Claudiu Martin Florian, fratele lui „Rechinu'”, dar și patru americani și un grec. În România, DIICOT îl caută pe BruceLee Stazian pentru fraudele comisie în stațiunea mexicană Cancun. Newsweek România a scris pe larg despre rețeaua condusă de Florian Tudor, mafiotul oltean din Mexic, încă din luna august.

Cine a fost arestat

Conform unui comunicat emis de Departamentul de Justiție al SUA, FBI i-a arestat pe Claudiu Martin Florian - Jane Hoțul, Alex Donati, Raul Ionuț Vidrasan – zis „The Boy”, Mircea Constantinescu – zis Sobo, grecul Nikolaos Limberatos – zis Nicu Limberto, Cristian Costea – zis Momo, Alin Hanes Călugăru, Ionela Constantinescu – zisă Pitica, Valentin Petrescu – zis Zoltan Pruma, George Șerban, Dragoș Diaconu, Mădălin Alexandru Anca - zis Alejandro, Cristian Ulmanu – zis Boris Moravec, Iuliana Mihăilescu, dar și americanii Theofrastos Lymberatos, Andrew Eliopoulos, Peter Samolis, Kelly Karki Lam. Toți cei arestați sunt rezidenți în Mexic și SUA.

Skimming în SUA

Anchetatorii americani susțin că întreaga grupare a obținut în mod ilegal informații despre conturile de card de debit ale unor victime, prin utilizarea dispozitivelor tehnologice avansate pentru înregistrarea numerelor de carduri de debit și a numerelor personale de identificare la casele automate („ATM-uri”), apoi au clonat cardurile. Membrii organizației au folosit apoi aceste carduri pentru a retrage în mod fraudulos numerar din conturile bancare ale victimelor.

Cei 18 arestați au efectuat sute de operațiuni de skimming în ATM-uri în Statele Unite, inclusiv în New York și cel puțin în alte 17 state. Schema a fraudat instituțiile financiare și persoane fizice cu peste 20 de milioane de dolari.

Ce spun oficialii SUA

Procurorul SUA pentru districtul sudic din New York, Geoffrey S. Berman, a anunțat că „inculpații au participat la o largă operațiune internațională de fraudare a bancomatelor și spălare de bani, folosind know-how-ul tehnologic pentru a fura zeci de milioane de dolari de la instituțiile financiare și victime individuale. Datorită FBI, CBP și NYPD, inculpații sunt în arest și se confruntă cu acuzații de infracțiune pentru presupusele infracțiuni.”

Directorul asistent al FBI, William F. Sweeney Jr., a declarat că este extrem de frustrant când afli că ți-au fost furate datele personale și banii din cont. „Grupul de lucru pentru infracțiuni informatice din FBI New York și partenerii noștri de aplicare a legii au lucrat exhaustiv pentru a găsi membrii acestei organizații criminale, iar arestările și acuzațiile sunt o dovadă a muncii lor grele, oprindu-i pe acești hoți să nu creeze mai multe fraude”, a spus Sweeney Jr.

La rândul său, comisarul James P. O’Neill, de la NYDP, a spus că „NYPD și partenerii săi de aplicare a legii sunt angajați să prindă organizațiile criminale care lansează atacuri împotriva infrastructurii noastre cibernetice. Ne confruntăm cu grupuri transnaționale extrem de sofisticate, ca acesta, până la acei criminali care exploatează cetățenii noștri cu escrocherii cibernetice”.

Fiecare inculpat este acuzat de conspirație și fraudă, infracțiuni pentru care se cere pedeapsa de șapte ani și jumătate de închisoare. Pentru fraudele bancare pedeapsa minimă este de 30 de ani, iar pentru furtul de identitate pedeapsa este de minim doi ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te