Acest lucru, însă, nu este menționat în SICAP. Pe de altă parte, afacerile cu materiale de protecție în perioada stării de urgență i-au adus lui Apostu alți 500.000 de lei.
Newsweek România a analizat contractele derulate de instituții publice în perioada care a trecut de la depistarea primului caz de Covid-19 și publică o serie de articole pe această temă.
Preferat de două spitale
Povamin SRL este afacerea lui Valeriu Apostu (60 de ani) și, până în 2018, nu ieșea cu nimic în evidență în domeniul său de activitate, „intermedierea în comerțul cu produse diverse”.
La începutul lui 2019, Apostu a mai adăugat câteva obiecte secundare la activitatea societății, iar firma a luat avânt, furnizând toner, capsatoare, hârtie, săpun lichid, detergent, mopuri sau produse de curățat.
Conform SICAP, peste 95% din contracte au fost semnate cu două unități medicale: Spitalul Colțea și Spitalul Județean de Urgență Ilfov.
Valoarea fiecărui contract era de sute, mii, rar zeci de mii de lei. Sub aceleași auspicii curgeau afacerile Povamin SRL și în primele două luni din 2020, până la momentul în care în România a început isteria Covid-19.
Totul a avut loc într-o zi
Sfârșitul lunii februarie a adus o reconsiderare a afacerilor Povamin SRL. Rapid, societatea din Tecuci a devenit furnizor constant de măști, viziere și combinezoane pentru mai multe spitale din țară.
Din toate aceste contracte, firma lui Apostu a adunat circa 500.000 de lei, sumă „spulberată”, însă, pe data de 30 martie, când s-a parafat un contract care a contribuit la prosperitatea Povamin cu 1,3 milioane de lei.
În acea zi, la ora 7.57 Spitalul Județean de Urgență Suceava – locul unde a izbucnit cel mai mare focar de Covid-19 din România – și-a anunțat intenția în SICAP de a cumpăra 20.000 de combinezoane. La ora 15.43, Povamin a răspuns că are produsele și este de acord cu termenii autorității contractante, iar peste 2 minute, la 15.45, părțile au bătut palma.
Povamin trebuia să aducă aceste combinezoane în 4 zile calendaristice, iar spitalul se obliga să le plătească în termen de 10 zile de la data recepției.
La spital erau ultimele ore ca manager interimar ale medicului Florin Filip, cel care îl înlocuise pe managerul „plin” Vasile Râmbu, suspendat pentru „contribuția” sa la izbucnirea focarului.
În scurt timp, conducerea unității medicale a fost preluată de Armată.
Contactat de Newsweek România, Apostu susține că afacerea nu a mai avut loc, chiar dacă în SICAP nu este procesată anularea ei: „Furnizorul meu m-a anunțat că nu mai poate face livrarea și eu am anunțat apoi spitalul. Nu știu de ce nu au schimbat datele”, spune Apostu.
Depozit Oriflame acasă
Anterior acestor afaceri pe firma Povamin SRL, Apostu s-a „consacrat” ca reprezentant în zona Tecuci al distribuitorului de cosmetice Oriflame. La domiciliul acestuia este, de altfel, și un depozit autorizat al suedezilor.
Contul de Facebook îl arată pe Apostu și în excursii organizate de Oriflame pentru oamenii de bază din rețeaua sa.
„Cu spitalele, afacerile se bazează pe relații de încredere. Au văzut pe platforma SICAP că sunt serios și au apelat la mine când au avut nevoie”, a adpugat Valeriu Apostu, patron Povamin SRL, pentru Newsweek România.
AICI, primele șase episoade din serialul PROFITORII CORONACRIZEI