Primarul Chirica de la Iași, suspectat de primire de mită mascată

DE Alexandru Pop | 23.09.2019 - 11:58
Mihai Chirica, primarul de Iași/FOTO: Facebook.com

În 2015, în timp ce semna contracte pe bandă rulantă pentru a furniza bulbi și flori unei societăți subordonate Primăriei, firma Auribusiness Consult SRL a încheiat un alt contract, în valoare de 80.000 de lei, cu firma de produse lactate a soacrei primarului Mihai Chirica.

SHARE

Potențiala afacere penală a fost dezvăluită de REPORTER DE IAȘI care a descoperit că, în septembrie 2015, firma ieșeană Auribusiness Consult a virat 79.857 lei în conturile Lacta Han Prod SRL din Urecheni, Neamț, deținută de soacra edilului din Iași. Firma de la care au plecat banii a primit, în aceeași perioadă, contracte de aproape un milion de lei de la Servicii Publice, o societate aflată în subordinea Primăriei și îi aparținea în acte lui Gianni Gabriel Gherman, un interpus al unui om de afaceri din Iași pe nume Dragoș Gafița. Acesta din urmă este asociat într-o firmă cu Cristina Elena, soția primarului Mihai Chirica și, în ultimii ani, a fost de cel puțin trei ori în concedii cu edilul. Cel mai recent: între 30 iulie și 6 august 2019, în Creta.

”Operațiunea este suspectă de spălare de bani”

Maria Popa, soacra lui Chirica, nu a dorit să comenteze tranzacția: ”Nu răspund la întrebări. Vreți o ofertă de preț pentru produse lactate? Asta fac eu. Altceva, nu răspund (...) Nu sunt persoană publică”. Dragoș Gafița și Gianni Gabriel Gherman nu au putut fi contactați, iar Mihai Chirica nu a răspuns întrebărilor.

Jurnaliștii din Iași mai scriu că, în mod ciudat, ”Această încasare de 80.000 de lei nu se regăsește în declarațiile pe care Lacta Han Prod le-a făcut către Finanțe. Operațiunea este, în acest moment, suspectă de spălare de bani” și că ”Viramentul de 80.000 de lei apare în actele oficiale ale Auribusiness, însă nu se știe care a fost contraprestația firmei Lacta Han Prod.”

Ulterior, șefii de la Auribusiness Consult au sifonat banii încasați de la Servicii Publice prin contracte fictive, societatea a intrat în faliment, iar datoriile de 4,5 milioane de lei către buget au fost puse de judecătorul sindic în cârca lui Gherman, interpusul care, însă, nu deține nimic: locuia într-o hală a familiei Gafița dintr-o comună de lângă Iași. Și asta nu-i singura lui problemă: partenerul de afaceri al soacrei lui Chirica a fost condamnat, ulterior tranzacției de mai sus, pentru săvârșirea infracțiunii de cultivare și deținere de droguri de risc pentru consum propriu, iar în Belgia este cercetat pentru furt de telefoane.

De la bunică la bebeluș

În contextul afacerii Gherman-Gafița-Maria Popa, REPORTER DE IAȘI afirmă că soacra din Neamț a devenit unul dintre ”sponsorii” soților Cristina Elena și Mihai Chirica. Astfel, în 2018, prin firma sa Lacta Han Prod, Popa a cumpărat un Mercedes GLE de 70.000 de euro, mașina fiind folosită cel mai mult de Cristina Elena, soția primarului. De asemenea, soacra plătește ratele la vila din Iași în care locuiește Chirica, soția și bebelușul care l-a făcut celebru în vara acestui an. La acel moment, s-a descoperit că, la vârsta de 11 luni, acesta devenise proprietarul unui teren și a unei case din centrul Iașului pe care plătise 250.000 de euro, asistat fiind, la notariat, de bunica sa din partea tatălui. Ulterior, Chirica a explicat faptul că banii proveneau din vânzarea unui teren de către mama sa și din banii primiți de părinți la botezul copilului. Direcția Națională Anticorupție și Agenția Națională de Integritate au demarat anchete pornind de la aceste dezvăluiri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te