Astfel, Sputnik amesteca informațiile seci prezenate de Libertatea, verificabile, referitoare la anchete mai vechi realizate de DIICOT cu diverse teorii lansate conspiraționiste de generalul Corneliu Dobrițoiu, Ion Cristoiu, Q Magazine, Andrei Bădin, Mirel Curea, Victor Ciutacu, Sorina Matei, Alexandru Cumpănașu și Ion Spânu.
Sub semnătura lui Dragoș Dumitriu, Sputnik insinueză cât se poate de clar că Alexandra și Luiza ar fi fost "ucise la ordin", legătura cu baza americană de la Deveselu fiind făcută în mod grosolan, direct.
"Așa cum demonstram ieri, dovezile prezentate în ultimele zile, inclusiv mărturii clare, indică o nouă direcție și dă un nou sens anchetei de la Caracal – existența unei rețele, căreia și Alexandra și Luiza i-ar fi fost victime și poate si fost ucise poate la ordin sau poate datorită prostiei ori demenței criminale a lui Gheorghe Dincă.
Deci, vorbim de rețea, cu ramificații internaționale și, evident, NU poate fi ocolit învecinatul Deveselu. Nu numai datorită posibilei (nu sigurei!) implicări a militarilor americani – cât mai ales a <ultra-supravegherii> zonei de către serviciile române și americane", scrie Sputnik, citat de G4 Media.
Conform unei cercetări a Asociației Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație, Sputnik a "tras" în rafală nu mai puțin de patru articole pe această temă la finalul lunii iulie, după explozia subiectului despre răpirea Alexandrei Măceșanu.
Primul articol al Sputnik titra astfel: "Presupusul criminal, suspect de trafic de persoane pentru soldații NATO de la Deveselu".
Al doilea se intitula "Consultant politic, despre traficul de carne vie pentru militarii NATO de la Deveselu".
În a treia zi consecutivă, a urmat articolul "Mircea Badea - NUCLEARA în cazul crimelor din Caracal: «La 20 km de scutul antirachetă!…»".
Iar al patrulea text a avut titlul "Ambasada SUA – gaz pe foc în scandalul Caracal și al suspiciunilor legate de baza Deveselu".
➜ PE URMELE FAKE NEWS este o campanie despre propaganda prorusă și antioccidentală din România. Cum funcționează,cine și de ce o răspândește, cum poate fi demontată și prevenită. Un proiect realizat de echipa Newsweek România și susținutde Asociația Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație (AIJI).