Oficial, Raed Arafat nu este șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, o instituție-fantomă*

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.03.2020 - 14:15
Ponta și Arafat pe 30 ianuarie 2014/FOTO: gov.ro

Legal, Raed Arafat este numai secretar de stat în Ministerul de Interne. Funcția de șef al Departamentului pentru SItuații de Urgență trebuia să-i fie acordată prin decizie a premierului, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată.

SHARE

La începutul anului 2014, pe 20 ianuarie, un avion de mici dimensiuni se prăbușea în Apuseni. La bord, personal medical care se îndrepta spre Oradea, de unde urma să preleveze organe de la o donatoare care suferise un accident vascular cerebral și nu supraviețuise.

Pilotul, Adrian Iovan, și studenta la Medicină în anul V Aura Ion  își pierd viața. Ceilalți patru medici și copilotul supraviețuiesc, dar sunt găsiți după foarte multe ore de agonie de către săteni din zonă, nu de către angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență.  

Impactul public este dur și imediat și societatea cere responsabili pentru tragedie.

După accidentul din Apuseni, Ponta înființează Departamentul pentru Situații de Urgență

Nouă zile mai târziu, premierul de atunci, Victor Ponta, găsește o soluție. Una pompieristică: înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Crearea DSU se face prin OUG 1/2014, publicată în "Monitorul oficial" pe 29 ianuarie 2014.

„În cadrul Ministerului Afacerilor Interne se înfiinţează Departamentul pentru situaţii de urgenţă, denumit în continuare Departamentul, structură operaţională fără personalitate juridică, cu atribuţii de coordonare, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea şi coordonarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, denumite în continuare UPU/CPU, până la internarea în spital", conform acesteia (art. I, 1).

Tot potrivit OUG 1/2014 (art. I, 2), „Departamentul este condus de un secretar de stat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, numit prin decizie a prim-ministrului."

Arafat, mutat de la Sănătate la Interne, dar nu la DSU

Tot pe 29 ianuarie 2014, în „Monitorul oficial" se publică două decizii ale premierului. Prima, cu numărul 19, spune că „la data intrarii in vigoare a prezentei decizii, domnul Raed Arafat se eliberează din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătăîii."

A doua, numerotată 20, arată că „începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Raed Arafat se numește în funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne."

Nicăieri, însă, nu se pomenește ceva de vreo numire la șefia Departamentului pentru Situații de Urgență a lui Raed Arafat sau a oricui altcuiva.

Asta nu-l împiedică pe Ponta, însă, ca a doua zi, pe 30 ianuarie, să se prezinte victorios la Interne, ca să-l instaleze pe Arafat la șefia DSU, unde nu-l numise niciodată. S-au rostit discursuri, s-au spus lucruri înălțătoare (VIDEO aici).

Arafat, doar șeful Comisiei interministeriale pentru suport tehnic

Pe 24 martie 2014, totuși, Raed Arafat este numit șef undeva, prin decizia 129 a lui Ponta: „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, se numește în funcția de președinte al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic."

Dar ce este „Comisia interministerială pentru suport tehnic" (CIST)?

Conform OUG 1/2014, cea prin care se înființa DSU, „în scopul coordonării activităţilor privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea Sistemului naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat, precum şi a serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă se înfiinţează Comisia interministerială pentru suport tehnic." (art. II, 1)

Cum ar veni, deci, DSU este o fantomă instituțională (adică „fără personalitate juridică", după cum spune OUG 1/2014), dar se creează și CIST, o comisie care să și facă ce ar trebui să facă DSU. Iar la CIST este numit Arafat șef, cum la DSU nu fusese.

Vela: „Arafat e secretar de stat, o funcție politică”

Tocmai de aceea, pentru că NU este șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus actualul ministru de Interne, Marcel Vela, în decembrie 2014, că „Raed Arafat este secretar de stat, nu este şeful profesional al unei structuri. Secretarul de stat este o funcţie politică, fiind demnitar propus". 

Și iată declarația completă pe subiect a lui Vela: „Vreau să se înţeleagă faptul că auditul nu se face pentru o persoană, un inspector şef sau un secretar de stat. Persoana de care m-aţi întrebat, Raed Arafat, este secretar de stat, nu este şeful profesional al unei structuri. Secretarul de stat este o funcţie politică, fiind demnitar propus, şi semnat prin decizia premierului. Deci nu ţine de ministrul de resort numirea secretarilor de stat. Este decizia premierului şi a Guvernului. Aşadar este o problemă falsă, pe care unii o generează în spaţiul public, probabil interesaţi de a face o mică diversiune."

______________

* Așa cum am arătat și mai sus, DSU este o instituție-fantomă din două motive: 

1. nu are personalitate juridică;

2. nu DSU prestează vreo activitate, ci Comisia interministerială pentru suport tehnic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te