Nominalizat la Interne, Moga de la PSD - vilă sub acoperire lângă vilele fraților Mazăre

DE Alexandru Pop | Actualizat: 16.07.2019 - 13:34
Moga se cocârja în fața lui Mazăre/FOTO: ziuaconstanta.ro

La 11 ani de la trimiterea în judecată a lui Radu Mazăre în dosarul retrocedărilor, acesta a fost condamnat la nouă ani. În 2008, însă, când era primar, consilierii locali au votat ca Primăria Constanța să nu se constituie parte civilă în dosar. Printre consilieri, Nicolae Moga.

SHARE

Moga este azi nominalizat de către premierul Viorica Dăncilă să fie ministru de Interne. E posibil, însă, ca pesedistul să fie de partea greșită a baricadei. În 2008, din postura de consilier local la Constanța, îi făcea pantofii lui Mazăre și milita pe față împotriva DNA.

Iată cum descria scena Info Sud-Est (în februarie a.c., după condamnarea lui Mazăre):

Nicolae Moga, actual senator PSD și un apropiat al lui Radu Mazăre, i-a avertizat pe consilieri să aibă grijă când citesc adresa de la DNA <ca să nu cadă în vreo capcană> a procurorilor:

«Dacă doreşte, să consulte… Dar înainte să aflăm punctul de vedere al comisiei juridice. Dar, vă atrag atenţia, domnilor consilieri, să nu cumva să intrăm într-o capcană (…) Consultaţi documentele şi, atenţie, gândiţi-vă la capcane! Pentru că, constituirea de parte civilă a Consiliul Local implică…. Nu trebuie să vă spun mai mult».

Moga s-a ferit să fie foarte explicit pentru că știa că stenograma ședinței respective urma să ajungă la DNA. La finalul ședinței, replica de încheiere a lui Mazăre a trădat limbajul codat al lui Moga: <Vă mulțumesc pentru că interesele politice nu au fost mai importante decât libertatea oamenilor>.

Apoi, înainte să ia cuvântul reprezentantul comisiei juridice din CL, Moga subliniază din nou că stenograma va ajunge la DNA: «Aţi fost atent ce zice… toată stenograma şedinţei se va duce, în plic, la DNA»."

Citește și: Moga, la 50 de ani, un master și o facultate la privat, în paralel

În cele din urmă, totuși, Mazăre a ajuns la închisoare (după cum arată o știre a Agerpres): "Fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 9 ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

În acelaşi dosar, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare.

Condamnările sunt cu mult mai mari faţă de cele date de instanţa de fond (Curtea de Apel Bucureşti) în iulie 2017, când Radu Mazăre primise 4 ani de închisoare cu suspendare, iar Cristian Borcea fusese achitat. (...)

Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză."

Conform Pressone, „senatorul PSD Nicolae Moga și şeful Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (OPC) Constanța, Horia Miron Constantinescu, pe care Moga l-a amenințat săptămâna trecută (în iulie 2017 - n.r.) că ar putea avea sfârșitul comisarului Corrado Cattani, sunt două personaje cu afaceri grele în județul Constanța.

Trimis în Parlament de PSD Constanța, Nicolae Moga este <luptător pentru victoria Revoluției din 1989>, răsplătit pentru curaj cu un valoros teren pe litoral, unde şi-a construit un hotel de cinci stele.

Șeful OPC Constanţa este nepotul unui corifeu al regimului bolșevic − Miron Constantinescu. Numit redactor-șef al ziarului Scânteia în 1944, membru în Biroul Politic al PCR, apoi ministru și rector al Academiei <Ștefan Gheorghiu>, Miron Constantinescu a ajuns cel mai sus ca președinte al Marii Adunări Naționale.

Nepotul său, Horia Miron Constantinescu, este proprietar de restaurante şi acţionar unic al unor offshore-uri din Panama. În plus, este naș de cununie și partener de afaceri al lui Andrei Năstase (fiul fostului premier Adrian Năstase)."

Aceeași sursă arată că "În 2011, senatorul Nicolae Moga, alături de Nicolae Manea (prefect de Brăila în guvernarea Adrian Năstase), a deschis Arena Regia Hotel &Spa, un hotel de cinci stele din complexul luxos Marina Regia Residence."

Surse Newsweek România au arătat că Moga locuiește într-o vilă imensă, pe malul lacului Siutghiol, unde este vecin cu frații Mazăre.

Vila lui Radu Mazăre, însă, are un viitor incert: terenul pe care se află ar putea fi confiscat de stat (potrivit Replica): "Locuința lui Radu Mazăre, situată pe malul lacului Siutghiol, imobil care a găzduit, de-a lungul timpul, mai mulți ziariști ori televiziuni care au scos în evidență luxul în care se scălda fostul edil al Constanței, este construită pe terenul însușit din retrocedări.

Radu Mazăre declara, în urmă cu câțiva ani, că respectiva vila nu este a lui, personal, ci locuiește cu chirie. Mazăre a venit cu câteva modificări la palat, printre care și construirea unui minidebarcader. Fostul edil locuia în gradiosul palat pentru contra sumei de 2000 de euro/lunar.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, prin hotărârea de condamnare a lui Radu Mazăre (9 ani de închisoare) și a altor foști angajați din primărie, ca Statul Român să recupereze terenurile retrocedate, printre care și cel pe care s-a ridicat faimoasa Vila Marina."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te