Noii băieți deștepți din energie: Exportă profitul către firme paravan și cer subvenții de la stat

DE Stelian Negrea | Actualizat: 19.10.2022 - 12:28
Augustin Oancea, omul care a ridicat Tinmar Energy Foto: forbes.ro

Tinmar Energy SA, cel mai mare trader privat de energie electrică, este acuzat de Fiscul român că a făcut profituri uriașe de pe urma crizei.

SHARE

ANAF: “Exportă profitul către firma paravan și cere și subvenții de la stat”

Aceasta este concluzia Fiscului, după ce inspectorii săi au verificat principalul trader privat de energie.

În linii mari, schema arată astfel: Tinmar Energy vinde către o firmă-paravan energia electrică la un preț mai scăzut de pe piață și își diminuează artificial profitul.

În schimb, Lord Energy SRL, firma-paravan,  revinde energia la prețul pieței și contabilizează profitul. Fiscul susține că Lord Energy SRL a fost proiectată  special, în acest an, pentru această schemă financiară, astfel încât să permită companiei afiliate Tinmar Energy să primească subvenții de la stat.

Citește și: De ce ia Poliția Română motociclete BMW. Țările care au optat pentru producătorul german

Banii publici acoperă diferența dintre prețul energiei electrice achiziționate din piață de Tinmar Energy și prețul subvenționat de către stat. Problema are și o cauză mai profundă. Traderul cumpără energia electrică la preț ridicat de pe piața PZU (Piața pentru Ziua Următoare),  unde sunt prețuri foarte mari și unde jucătorii ar trebui să se cumpere doar cantități mici de energie electrică.

Citește și: O frumoasă româncă, șefa hackerilor ce au spart serverele poliției americane la învestirea lui Trump

Această piață a ajuns să reprezinte jumătate din tranzacțiile naționale, deși nu a fost proiectată pentru acest scop.

Apoi, Tinmar Energy SA denunță contractele de furnizare a energiei electrice cu o serie de consumatori și se retrage și poziția de furnizor de ultima instanță - piața unde sunt preluați toți consumatorii care rămân fără un furnizor de energie electrică.

FRAGMENT DIN NOTA DE CONTROL A FISCULUI:Vă înaintăm alăturat un raport privind verificările efectuate la societățile Tinmar Energy SA și Lord Energy SRL cu privire la tranzacțiile cu energie electrică efectuate de aceste societăți în perioada 2021-iulie 20-2022. În urma controalelor efectuate la cele două societăți au fost constatate următoarele: există indicii rezonabile privind apartenența societății Lord Energy SRL la același grup de societăți afiliate/controlate cu/de societatea Tinmar Energy SA; livrările de energie electrică de către Tinmar Energy SA către Lord Energy SRL au început în luna aprilie 2022, data de intrare în vigoare a Ordonanței nr. 27/18.03.2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei; practicarea de către Tinmar Energy SA a unor prețuri de vânzare diminuate față de prețul de pe OPCOM-PZU în relația cu clientul Lord Energy SRL a condus la un transfer de profit de la Tinmar Energy SA către Lord Energy SRL și la creșterea costurilor cu achiziția energiei electrice de pe PZU, respectiv la diminuarea profitului societății Tinmar Energy SRL; creșterea costurilor cu achiziția energiei electrice în cazul societății Tinmar Energy SA a avut ca efect și calcularea unei subvenții mai mari de primit de la bugetul de stat”, se arată într-o notă de control a ANAF consultată de Newsweek România.  

“Lord Energy este partenerul nostru contractual”

Într-un răspuns oficial pentru Newsweek România, Tinmar Energy SA refuză să comenteze pe marginea relației cu firma Lord Energy SRL, aducând o serie de precizări cu caracter general privind evoluția pieței de energie electrică și ocolind orice întrebare punctuală referitoare la acuzațiile ce îi sunt aduse de inspectorii ANAF.

“Lord Energy este participant la piata de energie si partener contractual al societății noastre într-o serie de tranzacții angro. Tinmar Energy are contracte pentru diverse produse pe piața de energie, gaze naturale și produse petroliere cu toți participantii la aceste piețe”, susțin oficialii Tinmar Energy.  

“Liberalizarea totală a pieței de energie la 01.01.2021 a dat fost o decizie corectă față de piață. A dat naștere unei concurențe reale între furnizori care au început să se preocupe mai mult de produsele vândute consumatorului final și a creat posibilitatea consumatorilor finali de a fi participanți activi la piață. Consumatorii nu mai urmăreau neapărat prețul de furnizare ci serviciile conexe oferite în piață, iar furnizorii au devenit interesați să ofere consumatorilor servicii suport și know-how oricăror activități conexe ce țin de domeniul energiei electrice, indiferent că era vorba de optimizare și eficiența consumului de energie electrică sau aspecte ce țin de asigurarea bunurilor împotriva fluctuațiilor de tensiune, servicii de intervenții asupra bunurilor electronice din locuințe etc. Din păcate pandemia generată de COVID19 și  ulterior războiul de la granițele țării noastre au schimbat radical structura pieței de energie, strategiile europene, naționale și individuale ale participanților la piață, deciziile și direcțiile de investiții fiind puse în fața unor evenimente și a unor succesiuni legislative greu de urmărit și implementat“, afirmă oficialii Tinmar.  

Întrebările la care oficialii Tinmar Energy SRL refuză să răspundă:  

1. Care este legătura dintre companiile Tinmar Energy SA și Lord Energy SRL? Sunt aceeași acționari, același beneficiar real etc?

2. Care a fost cantitatea de energie vândută de Tinmar Energy SA către Lord Energy SRL în anii 2021 și 2022 și care a fost scopul acestor tranzacții?

3. A mai avut Tinmar Energy SA relații comerciale de asemenea natură și cu alte companii de pe piața românească? Dacă da, care sunt acestea și care sunt cantitățile și valoarea energiei electrice tranzacționate în perioada 2021-2022?

4. Care au fost cantitățile și valoarea energiei electrice achiziționate de Tinmar Energy SA de pe piața PZU în anii 2021-2022 și care au fost cantitățile și valorile achiziționate prin contracte bilaterale cu producătorii în aceeași perioadă?

5. Care este valoare subvenției de stat în conformitate cu OUG 118/2022 de către compania Tinmar Energy SA? Cum caracterizați evoluția pieței energiei electrice din momentul liberalizării și până în prezent?  

Oficialii Lord Energy SRL nu au dorit să răspundă întrebărilor Newsweek România.

1. Cine este/sunt acționarul/acționarii companiei Zetolia Limited Cipru care deține 100% din acțiunile Lord Energy SRL?

2. Care este legătura dintre companiile Lord Energy SRL și Tinmar Energy SA? Sunt aceeași acționari, același beneficiar real etc?

3. Care au fost cantitatea și valoare energiei electrice achiziționată de către Lord Energy SRL de la compania Tinmar Energy SA în anii 2021 și 2022 și care a fost scopul acestor tranzacții?

4. A mai avut Lord Energy SRL relații comerciale de asemenea natură și cu alte companii de pe piața românească? Dacă da, care sunt acestea și care sunt cantitățile și valoarea energiei electrice tranzacționate în perioada 2021-2022?

5. Care este valoare totală a veniturilor și profitul Lord Energy SRL pe primele șase luni ale acestui an în comparație cu perioada similară a anului trecut? Cum explicați această evoluție?

6. Cum caracterizați evoluția pieței energiei electrice din momentul liberalizării și până în prezent?  

Schema afacerii în profunzime

Conform raportului inspectorilor ANAF, între Tinmar Energy SA și Lord Energy SRL, cei doi actori principali ai schemei de sifonat bani din creșterea prețului la energie electrică, există conexiuni puternice.

Tinmar Energy SA este deținută în proporție de 79% de Martin Oil Energy SRL, restul acțiunilor fiind deținute de Victory Executive SRL, directorul fiind omul de afaceri Augustin Oancea care este și administratorul celor două companii.

Principalul obiect de activitate al companiei este comercializarea energiei electrice.

Augustin Oancea deține 98,7% din Martin Oil Energy SRL în timp ce fratele său deține 100% din Victory Executive SRL.

Lord Energy SRL este deținută 100% de o companie off-shore, Zetolia Limited Cipru.

Administratorul Lord Energy SRL, Paul Rozvan Boacă și directorul societății Munteanu Cătălin, au avut/au calitatea de angajați ai Tinmar Energy SA: primul fiind chiar reprezentant comercial al Tinmar Energy din 12.09.2022 iar al doilea a fost inginer electroenergetic la Tinmar Energy în perioada 2015-2017.

Actualul director economic al Tinmar Energy SA, Adela Popescu, a fost director economic al Lord Energy timp de cinci ani în perioada 2008-2013.

Mai mult, acționarul majoritar al Tinmar Energy, Augustin Oancea, a fost administrator al Lord Energy SRL timp de un an între august 2008 și iulie 2009.

Lord Energy a avut la înființare denumirea de Tinmar Trade SRL și a fost administrată de Mar-Tin Consulting&Management SRL reprezentată de Augustin Oancea.

Conform Registrului Comerțului, Tinmar Energy SA a avut un punct de lucru la adresa unde figurează sediul Lord Energy SRL pe Calea Victoriei în București.

Actualul director de vânzări al Tinmar Energy SA, Mihai George, a deținut funcția de director general la Lord Energy SRL timp de trei ani, între decembrie 2010 și iunie 2013.

Conform datelor inspectorilor ANAF, Tinmar Energy a achiziționat în 2020-2021 energie electrică de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) la prețuri între 244 și 398,5 lei/Mwh.

Compania deținută de Augustin Oancea cumpărase însă cea mai mare parte a energiei electrice de pe piața OPCOM – 924 milioane lei – următorul client fiind la mare distanță CEO cu energie achiziționată de 243 milioane lei.

Printre cei mai mari clienți ai Tinmar au fost anul trecut Automobile Dacia , TMK Reșița, Electrificare CFR SA și Cuprumin Abrud. Profitul companiei a fost  de 137 milioane lei la venituri totale de 4,7 miliarde lei.

Lord Energy SRL nu a cumpărat deloc energie electrică în 2021. În 2022, Tinmar Energy SA cumpără masiv energie electrică de pe piața PZU a OPCOM, 2,7 miliarde lei la prețuri cuprinse între 999 și 1838 lei/Mwh.

Spre comparație, compania lui Oancea a mai cumpărat în acest an energie electrică de la CEO în valoare de 139 milioane lei la prețuri cuprinse între 280 și 583 lei/Mwh, prețuri de trei ori mai mici decât cele de pe PZU.  

Achizițiile Tinmar Energy SA de pe PZU în 2022*  

Luna    Cantitate achiziționată Mwh   Valoare totală RON         Preț Mediu 

                                                                                          RON/Mwh

Ianuarie          153235.9                   153.199.244                 999.76

Februarie        165462                      158.930.606                 960.52

Martie            140721.6                  195.141.599,5               1386.72

Aprilie            353558                      346.877.571                  981.11

Mai               505.675,6                  523.581.884,62              1035,41

Iunie            487.308,09                 576.743.458                   1183,53

Iulie                418.317,8                769.148.974                  1838,67  

*Sursa: ANAF

Din energia electrică cumpărată de pe piața OPCOM în valoare de 2,7 miliarde lei, Tinmar Energy SA îi revinde companiei paravan, Lord Energy SRL, energie electrică în valoare de 1,75 miliarde lei.

Aceasta din urmă își crește profitul la 151 milioane lei la șase luni din 2022 față de un profit de doar 1,75 milioane lei pe tot anul 2021.

Veniturile SRL-ului pararan la șase luni au explodat la 1,57 miliarde lei, o creștere de 89,5 ori față de perioada similară a anului trecut. “Creșterea se datorează veniturilor obținute de societate din vânzarea pe OPCOM-PZU, la prețurile pieței, a energiei electrice achiziționate anterior de Tinmar Energy SA, la prețuri diminuate față de prețul pieței”, arată în aceeași notă de control inspectorii ANAF.

Energia electrică cumpărată de Lord Energy SRL de la Tinmar Energy SA în 2022*                                                             

                                Cantitate Mwh          Valoare RON         Preț mediu                                                                                            RON/Mwh                                       

Total energie              1.625.019.300      1,783.118.436        1097.29

cumpărată

în perioada

ianuarie-iulie                                                                   

Total energie              1.542.235.090      1.745.859.902    1132.03      

cumpărată de 

la Tinmar Energy     

În perioada ianuarie-iulie

 

Total energie              1.618.207.900      2.141.196.576    1.323,19

vândută pe PZU

în perioada ianuarie-iulie                                

*Sursa: ANAF  

Practic, Lord Energy SRL a cumpărat 99% din energia, pe care a tranzacționat ulterior doar  de la Tinmar Energy SA.  

În același timp,  Tinmar Energy SA a înregistrat pierderi din aceste tranzacții iar în plus a cerut pe diferența de preț subvenția de la stat în valoare de 320 milioane lei.

“Aceste tranzacții au dus condus la creșterea costurilor de achizitie pentru societatea Tinmar Energy SA și implicit a subvențiilor de primit de la bugetul de stat și transferul profitului către societatea Lord Energy SRL care, ulterior achiziției energiei electrice de la Tinmar Energy SA, a comercializat pe OPCOM-PZU la prețurile pieței. Conform situație prezentate, societatea Tinmar Energy are de încasat de la bugetul de stat (suma estimată la data de 12.09.2022) în conformitate cu prevederile OUG 118/2022 în total suma de 319.082.338 milioane lei”, susțin inspectorii ANAF.

Oficialii Tinmar Energy susțin că au avut pierderi de circa 100 milioane de lei pe baza Legii 118/2021:“Beneficiari ai subvențiilor acordate de statul român prin  OUG 118/2021 sunt consumatorii casnici și noncasnici prevăzuți în actul normativ. Tinmar Energy este doar finanțatorul consumatorilor pentru perioadele cuprinse între luna de livrare și data încasării sumelor aferenta energiei livrate acestor consumatori. Pentru perioada incidenței OUG 118/2021 societatea noastră a înregistrat o pierdere față de sumele pe care le-ar fi încasat conform contractelor încheiate cu consumatorii,  de aproximativ 100.000.000 lei“.  

Citește și: Tinmar Energy:”Suntem supuși unui control ANAF care nu este finalizat”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te