Masoneria pentru toți - 1.000 de loji, fabrici secrete de bani „negri”

DE Petru Zoltan | Actualizat: 17.03.2019 - 09:40

Aproape 1.000 de loji masonice cu venituri nefiscalizate se ascund în spatele a mai puțin de 40 de ONG-uri.

SHARE

În mod ideal, ceea ce se înțelege prin masonerie, francmasonerie, loje masonice și alte organizații reprezintă o întâlnire dintre bună-credință, spirit de întrajutorare, mecenat, lucrare în folosul comunității și dezvoltare personală cu respectarea și promovarea valorilor umaniste. Tocmai de aceea, Dumnezeul masonic nu este neapărat Dumnezeul creștin, deși împrumută de la acesta multe caracteristici. Dacă, în secolul al XVII-lea, când multe surse arată că s-ar fi născut masoneria, ar fi trăit și creat John Lennon, probabil că al său „Imagine“ ar fi devenit imnul organizației. Sau, în orice caz, un cântec cu versuri și linie melodică asemănătoare.

Ca în multe alte privințe, românii au reușit să transforme și această invenție occidentală într-o activitate cu accente estice destul de evidente. Primul episod considerat a fi extrem de relevant pentru masoneria din țările române este marcat de revoluția de la 1848.
Mulți istorici atribuie această mișcare definitorie pentru ce urma să devină România modernă unor cetățeni educați în marile capitale ale Europei, unde ar fi intrat în contact cu masonii revoluționari de la care ar fi împrumutat spiritul naționalist. Alți istorici, însă, neagă relevanța mișcării în acest context, fără a exclude complet această posibilitate.

Pentru prezentul românesc, semnificativă este masoneria - cu multiplele ei încrengături – constituită după 1990. Apar personaje care pendulează între ridicolul butaforic, uneori grotesc, și mafiotismul tipic societăților post-comuniste din fostul bloc sovietic. Tabloul este completat de tot felul de masonerii de provincie, mici întreprinderi private consituite de potentați locali care nu au prins loc în față în lojele mai întremate și au decis să rezolve problema pe cont propriu. După principiul țărănesc „câte bordeie, atâtea obiceie“, au apărut masoneriile județene și chiar orășenești, înregistrate ca asociații non-profit. 

Le veți găsi pe toate în paginile care urmează, cu prenume, nume, fotografii și documente exclusive. 

 

Citește dosarul complet „Masoneria pentru toți”, despre masoneria din România

 

EXCLUSIV În interiorul Ritului Scoțian

EXCLUSIV Cât costă gradele masonice

Biserica Ortodoxă a afurisit masoneria. Unii preoți, nu

Masoneria „pe caiet“

Și „șorțulețul“ costă

Masoneria feminină a reaprins lumina la București

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -