Voican Voiculescu a luat 220.000 € ca „revoluționar”. E judecat pentru infracțiuni contra umanității

DE Stelian Negrea | Actualizat: 22.12.2023 - 13:34
Gelu Voican Voiculescu INQUAM PHOTOS / George Calin

Gelu Voican Voiculescu, al doilea cel mai important inculpat din dosarul Revoluției, a trăit ani de zile din două sinecuri la instituții care s-au ocupat de evenimentele sângeroase din 89. Luna sa de aur i-a adus venituri de 4300 euro.

SHARE

Gelu Voican Voiculescu, 82 de ani, a încasat 220.000 € ca „revoluționar”.

Voican, fost vicepremier, este trimis în judecată în dosarul Revoluției pentru infracțiuni contra umanității deoarece, “în calitate de factor decizional politico-militar al CFSN (organism care și-a subordonat Consiliul Militar Superior), cu intenţie, urmărind menținerea și consolidarea puterii politice obținute, dar și legitimarea în fața opiniei publice, începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod sistematic.

Citește și: Iliescu, 4200 € pensie și 325.000 € venituri. Stă într-o vilă de 180 mp în centrul Bucureștiului

Asta s-a făcut prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22 - 30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice, exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN”. 

Judecat pentru infracțiuni contra umanității, Gelu Voican Voiculescu ia 220.000 € 

La rândul său, Adrian Sârbu, fostul patron al postului de televiziune ProTV, actualmente proprietar al Ziarului Financiar și al televiziunii de știri Aleph News, este acuzat tot de infracțiuni contra umanității, dar în dosarul Mineriadei din iunie 1990, când a cerut Armatei 20 de kilograme de explozibil ca să arunce în aer balconul Universității din București.   

De unde luau cuvântul cei care au organizat mitingul împotriva regimului Iliescu și care a dus la intervenția brutală a Miliției și a miilor de mineri aduși din Valea Jiului sub comanda lui Miron Cozma. 

Citește și: FOTO Gelu Voican Voiculescu, lovit cu o cârjă în cap, în Piața Universității

Cei doi au păstrat legătura la peste 30 de ani de la Revoluție și prima Mineriadă. 

Pensie de 1000 de Euro

Conform unor documente financiare consultate de Newsweek România, Gelu Voican Voiculescu a avut, în perioada ianuarie 2011- octombrie 2023, venituri totale de 954.301 lei  (circa 220.000 Euro). 

Banii au venit din pensie, de la Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat În România În Perioada 1945-1989 și de la un SRL al unui apropiat pe care l-a cunoscut în urmă cu 34 de ani la Revoluția din 1989. 

Gelu Voican Voiculescu a primit în octombrie 2023, luna în care a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității comise la Revoluția din 1989, o pensie de 5348 lei (circa 1075 de Euro).

Citește și: Gelu Voican Voiculescu datorează statului o chirie de 230.000 de euro

De patru ori mai mică decât a colegului său de dosar, Ion Iliescu, care a încasat, în aceeași lună, o pensie de 20.861 lei (circa 4200 Euro). 

Sute de mii de lei din meseria de revoluționar

Grosul încasărilor lui Gelu Voican Voiculescu nu au venit din pensie. El fiind pensionar doar din ianuarie 2022.

Meseria de revoluționar angajat la stat i-a adus grosul veniturilor sale în perioada pentru care am consultat documentele. 

Din ianuarie 2011 până în octombrie 2019, preț de aproape opt ani, Gelu Voican Voiculescu a avut două tipuri de venituri, ambele legate, în mod ironic, de Revoluția din 1989.

Din poziția de director general al Institutului Revoluției Române din 1989, acesta a încasat cele mai mari venituri de nu mai puțin de 712.220 lei, aproape 80% din cât a încasat revoluționarul trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității. 

Conform documentelor consultate de Newsweek România, ultimul salariu încasat de aici a fost în decembrie 2019: 19.968 lei. 

Aceasta instituție, al cărei președinte a fost, până la desființarea ei, Ion Iliescu, a fost extrem de generoasă cu Gelu Voican Voiculescu.

I-a asigurat venituri extrem de consistente cu o medie de peste 15.000 lei pe lună.

Impostură fără limite

Anterior, Gelu Voican Voiculescu fusese membru al unei alte instituții, care, în mod ironic, tot de Revoluția română se ocupă. 

Practic, implicarea lui în aceste două instituții și cerbicia de a fi naratorul oficial al evenimentelor din 89, vine în contradicție flagrantă cu faptul că Voican Voiculescu a fost, în cele din urmă, trimis în judecată chiar în dosarul Revoluției pentru infracțiuni contra umanității. Imprescriptibile. 

Cea de-a doua instituție unde a lucrat acesta a fost Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat În România În Perioada 1945-1989.

De aici, fostul vicepremier al României pe timpul mandatului de președinte al lui Iliescu a încasat 131.802 lei în perioada aprilie 2014 – octombrie 2016.

Media veniturilor lunare fiind de circa 4-5000 lei. 

Ani de zile fără venituri

Gelu Voican Voiculescu a avut perioade în care nu a avut niciun fel de venituri oficiale, declarate. 

Conform actelor financiare consultate, acesta nu a avut niciun venit în perioadele ianuarie 2011-decembrie 2013, respectiv noiembrie 2016-martie 2017.

Gelu Voican Voiculescu, 1000 de Euro de la Adrian Sârbu

Cei doi inculpați pentru infracțiuni contra umanității, Voican Voiculescu, cel care a orchestrat procesul Ceaușeștilor, dar și cameramanul oficial al Revoluției, Adrian Sârbu, au păstrat legăturile peste ani. 

Atât de bine, încât în noiembrie 2019, când Voican se lupta să nu îi fie desființat Institutul revoluției Române din 1989, a încasat 5319 lei de la Docudrama SRL. 

Aflată acum în insolvență pentru că nu și-a mai plătit angajații de ani de zile, Docudrama SRL este deținută în proporție de 99,95% de către Aleph Media SRL, compania care editează televiziunea de știri Aleph News. 

Compania este deținută în cascadă de mai multe alte companii – Prosperya Financial Management SRL, Consiglia Management Int SRL, Smart Financial Services SRL. Ultima dintre acestea este deținută integral de Adrian Sârbu. 

Devenit între timp om de afaceri, patron al unui imperiu media și condamnat la închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. 

Dacă va fi găsit vinovat în dosarul primei mineriade, unde este inculpat pentru infracțiuni contra umanității, Adrian Sârbu se va întoarce, din nou, în pușcărie. 

Trei mașini, case și terenuri

Spre deosebire de Iliescu, Gelu Voican este un împătimit al automobilelor. Deține trei: Opel Vectra, un Jeep și un Mercedes Benz. 

Voican își așteaptă judecata din dosarul Revoluției într-un apartament de 105,2 metri pătrați de la etajul 1 al unei vile ponosite din zona Foișor din București. 

Poate, vreodată, își va construi o casă la țară pe cei 4000 de metri de teren extravilan pe care îi deține în Dâmbovița. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te