Și, totuși, persoana juridică ce răspunde la acest nume nu doar că ființează, dar este pe cai mari (cel puțin în intenție). Ceea ce nu ar fi surprinzător dacă anul ar fi 1918, sau 1928, sau 1938, dar nu 2018.
Acum o sută de ani, Jockey Club administra un hipodrom de peste 60 de hectare și seta trendurile mondene ale României interbelice. Azi, însă, Clubul are în proprietate doar vechea clădire în care s-a înființat (și aceea utilizată doar parțial, restul fiind închiriată unui restaurant popular și fără ștaif).
Cu toate acestea, Jockey Club pretinde ca statul român să-i înapoieze - o parte în natură, cealaltă sub formă de despăgubiri financiare – cele peste 60 de hectare ale fostului hipodrom de galop Băneasa. Este vorba, cu exactitate, de 620.000 de metri pătrați, echivalentul a peste trei sute de milioane de euro la prețul zilei. Culmea, reprezentanții Jockey Club admit că, dacă ar primi parcelele de teren, le-ar vinde. Însă nu spun nicio clipă ce ar face cu banii pentru a îndeplini obiectivele asumate de JC încă de la înființare, acum peste 150 de ani.
Iar dubiile se înmulțesc atunci când aflăm că niște personaje fără nicio legătură cu vechea aristocrație pasionată de hipism conduc azi Jockey Club. Pe de o parte, un socialist din gașca lui Sergiu Cunescu,
Constantin Avramescu.
Pe de alta, un discipol țărănist „crescut“ de Corneliu Coposu și fost ministru „tehnocrat“, Costin Borc. Este un mister cum au ajuns doi cetățeni cu ideologii atât de diferite să administreze o moștenire boierească de care nu îi leagă niciun fir. Iar la capătul demersului de revendicare imobiliară de proporții grandioase stau acțiuni în justiție care suferă grav la capitolele de documente, argumente juridice și chiar „rezon“.
Toate acestea construiesc lunga istorie a Jockey Club din 1862 și până azi, trecând prin imagini de epocă, comunism și chiar porci roz.
Citește investigația integrală „Jockey Club - Călare pe o retrocedare de 300 de milioane de euro”
62 de hectare în nordul Bucureștiului