EXCLUSIV Moga de la Interne, domeniu cu pârtie de schi la Constanța. Bonus: vilă pe numele fiului

DE Petru Zoltan | Actualizat: 16.07.2019 - 20:56
Posibilul ministru de Interne, Nicolae Moga, în stațiunea de schi a fiului său/FOTO: Facebook.com

Propus de PSD pentru funcția de ministru de Interne, senatorul Nicolae Moga are pe numele fiului său, Răzvan Moga, o vilă imensă pe malul lacului Siutghiol, unde e vecin cu frații Alexandru și Radu Mazăre. Tot pe numele fiului său, o parte dintr-o stațiune de... schi.

SHARE

Stațiunea, cu circuit închis, cu cabane de vânătoare, piscină, pârtie de schi și instalație de teleschi se află în satul Brebeni din județul Constanța.

Domeniul de la Brebeni a fost inaugurat de senatorul Nicolae Moga împreună cu Nicușor Constantinescu. Tânărul Răzvan Moga este administrator neexecutiv la Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă – CFR Marfă SA.

Tripleta Viorica Dăncilă, Felix Stroe și Mihai Fifor au executat ultimul pion important al lui Liviu Dragnea: Carmen Dan, ministrul al Afacerilor Interne. Asta deși, în urma puciului anti Dragnea, ultimii doi i-au jurat credință. Se pare că nu veșnică, totuși.

În locul lui Carmen Dan, a fost propus senatorul Nicolae Moga, unul dintre liderii PSD Constanța, promovat în poltică de Nicușor Constantinescu și de Radu Mazăre.

Negocieri de partid

La sfârșitul lunii iunie, a avut loc congresul PSD, în cadrul căruia au avut loc alegeri pentru cele mai importante funcții din partid. Premierul Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte de partid, iar Mihai Fifor s-a pricopsit cu funcția de secretar general.

Dar pentru funcția de secretar general și-a depus candidatura și Felix Stroe, de la PSD Constanța. Acesta își antamase voturile de la greii partidului pentru a fi ales în funcția mult dorită. Dar, surprinzător, în cele din urmă s-a retras din cursa pentru funcția de secretar general.

La schimb, Stroe a primit funcția de ministru al Internelor. Nu pentru el, ci pentru Nicolae Moga, aflat la cel de-al treilea mandat de senator al României.

Contactat de Newsweek România, senatorul Nicolae Moga a confirmat că funcția de ministru de Interne a revenit filialei constănțene.

„M-a propus Comitetul Executiv dar, bineînțeles, cu susținerea organizației Constanța", a declarat Nicolae Moga.

În timpul discuției cu reporterul Newsweek România, senatorul a spus că se află acasă, la Constanța, unde a ajuns în regim de urgență pentru a-și alege cămășile și costumele pentru noua funcție. Chiar și costumul în care ar depune jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis.

Susținut de Mazăre și Constantinescu

Senatorul Nicolae Moga face politică din 1990. A fost subprefect liberal de Constanța în perioada 1991 -1993. Apoi, din 2000, a intrat în PSD.

Din 2003, a devenit membru în Comitetul Executiv al partidului. În acea perioadă, județul începea să fie controlat de primarul Radu Mazăre și de Nicușor Constantinescu. Ulterior, au trecut amândoi la PSD. De atunci, nici un politician PSD nu a mai candidat la alegerile locale, județene și parlamentare fără acordul celor doi.

În 2004, Moga a ajuns consilier local la Constanța, apoi a prins trei mandate consecutive de senator din partea PSD Constanța.

„Nu prea am vrut”

„Am avut o prietenie cu Radu Mazăre. Nu m-a promovat Mazăre. Eu am fost în politică înaintea lui Mazăre. Am fost subprefect liberal. În 2000 am intrat în PSD", a declarat senatorul pentru Newsweek România.

Întrebat cum a ajuns să fie nominalizat de PSD pentru funcția de ministru de Interne, Moga a susținut că, inițial, nu prea ar fi vrut să accepte nominalizarea:

„Nu prea am vrut. E, poate, cel mai greu minister. Are 22 de instituții în subordine și 147.000 de angajați. Eu sunt un om echilibrat. M-am gândit serios. Partdul a hotărât să mă nominalizeze. A zis că vin alegerile prezidențiale, locale și parlamentare. Eu sunt la sfârșitul carierei. Am stat și am cântărit, nu prea am putut să refuz pentru că nu e frumos."

Conexiuni până la „Doi și-un sfert”

Nicolae Moga a lucrat până în 1989 la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Acolo l-a avut șef pe Viorel Mărculescu, tatăl generalului Mihai Mărculescu, șeful Direcției Generale de Protecție Internă. Adică șeful serviciului secret de informații al Ministerului de Interne.

La solicitarea Newsweek România, senatorul și-a adus aminte că în perioada regimului communist lucra la centrala nucleară pe partea de construcții – montaj.

„Domnul Mărculescu a fost un șef de-al meu la Centrala Nucleară. Era director la beneficiar. Nu știam că fiul lui este la DGPI", a spus Moga.

Averea pe numele fiului

Răzvan Moga a depus o declarație de avere pe 25 iunie 2018 în calitate de administrator neexecutiv la CFR Marfă. Conform documetului citat, pe numele său se află un teren de 2.004 mp pe malul lacului Siutghiol, unde e construită o vilă imensă cu o suprafață de 390 mp.

Vila este gard în gard cu casa lui Radu Mazăre.

Citește și: Moga, vilă sub acoperire lângă frații Mazăre

Întrebat despre situația acestui teren controversat, senatorul Moga a explicat că o parte din teren aparținea unei firme care avea Ceainăria Japoneză: „A fost cumpărat activul și pasivul firmei. Restul de teren a fost cumpărat de la Primăria Municipiului Constanța".

Adică chiar de la instituția condusă edilul Radu Mazăre. Alipirea celor două terenuri s-a făcut în anul 2007, conform actului de alipire 2.341.

La solicitarea Newsweek România, senatorul Moga a explicat că vila de pe malul lacului Siughiol este a fiului său. La Brebeni, fiul ar avea doar o cabană de vânătoare, iar instalația de schi ar fi a unui prieten de-al său.

Proprietatea din satul Brebeni, care aparține de comună constănțeană Ion Corvin, se află tot pe numele lui Răzvan Moga. Acolo, acesta deține un teren de 3.300 mp, pe care se află o casă de vacanță de 418 mp.

Terenul face parte dintr-un domeniu cu pârtie de schi, teleschi, tunuri de zăpadă artificială, dar și piscină.

Tot pe numele fiului său se mai află o mașină de colecție, M1G – Willys, fabricată în anul 1954.

Asociația de vânătoare

Răzvan Moga este președintele asociației de vânătoare „Silva Verres", asociație ai cărei membri fondatori sunt mai mulți afaceriști din județ: Ionuț Bajdechi, Tudorel Economu, Cristian Pîndichi și Gabriel Mihai Halichidis.

În plus, Moga jr este și vicepreședinte al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Constanța, organizație condusă de afaceristul Petru Ogrinji.

Acesta este patronul firmei Suszi SRL, companie care a „împușcat" în perioada 2007-2016 nu mai puțin de 225 de contracte publice. Valoarea acestora depășește 31 de milioane de euro. Printre instituțiile cu care a semnat contracte se află Poliția Română, Poliția de Frontieră, Ministerul Apărării Naționale, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare etc.

Afacerile lui Moga jr

Conform declarației de interese, Moga Răzvan este administrator la firma Ring Star SRL și asociat la Il Calcio Mamaia. În ultima firmă. a fost asociat cu Valentin Sălăgean și Gabriela Iorgulescu. Cea din urmă este soția lui Gino Iorgulescu, șeful Ligii Profesioniste de Fotbal.

În schimb, Sălăgean este partenerul de afaceri al lui Gino Iorgulescu și al antrenorului Cosmin Olăroiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te