EXCLUSIV Fiica fostului șef PSD al CJ Vaslui, numită secretar general adjunct la Sănătate

DE Petru Zoltan | Actualizat: 05.11.2020 - 00:01
Georgiana Claudia Manole/FOTO: facebook.com

Noul secretar general adjunct al MS, Georgiana Claudia Manole, este fiica lui Ion Manole, fostul președinte pesedist al Consiliului Județean Vaslui din perioada 1996-2004. Întâmplător sau nu, ministrul Nelu Tătaru candidează la Vaslui.

SHARE

Georgiana Claudia Manole a fost reangajată la începutul acestui an pe funcția de consilier la Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României. Mai lucrase acolo în perioada 2011-2016, dar renunțase pentru funcția de consilier juridic la firma familiei sale, Bioplant SRL.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, Bioplant SRL este patronată de soții Elena și Ion Manole. În anul fiscal 2019, firma Bioplant a avut o cifră de afaceri de aproximativ 600.000 lei și un profit de 120.000 lei. Cu un singur angajat.

Ion Manole este fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui din perioada 1996-2004, dar și fostul șef al organizației județene PSD Vaslui. În urma unui puci, a fost debarcat din funcție și înlocuit cu Dumitru Buzatu, actualul președinte al CJ Vaslui.

În 2013, Ion Manole fost condamnat de Curtea de Apel Iaşi la un an închisoare cu suspendare pentru conflict de interese şi fals în declaraţii după ce, în calitate de director administrativ al Spitalului Judeţean Vaslui, a făcut achiziţii de la firma Bioplant, la care era acţionar.

Detașată de ministrul Tătaru la Sănătate

La câteva luni după ce a revenit pe funcția publică, Georgiana Manole a fost cerută de ministrul Nelu Tătaru la Ministerul Sănătății.

Conform surselor Newsweek România, Georgiana Claudia Manole a fost detașată tot pe o funcție de consilier, dar de data aceasta la Direcția Resurse Umane a MS. Întreaga operațiune de detașare s-a încheiat pe 22 septembrie a.c. Opt zile mai târziu, pe 1 octombrie a.c., ministrul Nelu Tătaru i-a cerut premierului Ludovic Orban să o numească pe funcția de secretar general adjunct la Ministerului Sănătății.

Decizia premierului 341 „privind exercitarea, cu caracter temporar, de către doamna Georgiana-Claudia Manole a funcției publice vacante din categoria înalților funcționari publici de secretar general adjunct al Ministerului Sănătății” a fost publicată în Monitorul Oficial pe 9 octombrie 2020.

Contactată de Newsweek România, Georgiana Manole a declarat că „s-a respectat procedura de detașare conform legii. Am renunțat (în 2016 - n.r.) la funcția de consilier de la Comisie (de Afaceri Europene a Senatului - n.r.) din motive legate de studii. M-am concentrat pe examenul pentru barou”.

Întrebată ce atribuții are, Georgiana Manole a spus că se ocupă de "finanțările de la Banca Mondială, proceduri și susținerea echipei respective, având în vedere că eu am lucrat pe fonduri europene". Însă, spune aceasta, detașarea ei la Ministerul Sănătății nu are legătură cu tatăl ei.

Eu sunt funcționar de foarte mulți ani. Mi-am urmat cariera de funcționar fără a avea legătură cu tatăl meu. Sunt funcționar din 2004. În momentul în care am învățat pentru examenul de barou, a trebuit să îmi câștig existența din ceva (a fost angajată ca consilier juridic la Bioplant, firma familiei - n.r.). M-am reangajat la Senat la începutul anului. Eu vorbesc în nume personal, nu în numele instituției. Tatăl meu este la pensie”, a mai spus Georgiana Manole.

Georgiana Claudia Manole, într-un grup în care figura centrală este Anca Alexandrescu, fosta consilieră a lui Liviu Dragnea/FOTO: facebook.com

Nicoleta Rusu, școlită la "Spiru Haret"

Tot la cererea ministrului Nelu Tătaru, premierul Ludovic Orban a decis să prelungească cu încă șase luni mandatul Nicoletei Rusu în funcția de secretar general al Ministerului Sănătății.

Newsweek România a dezvăluit că, înainte de a fi numită temporar în funcția de secretar general, Nicoleta Rusu (foto jos) deținea funcția de șef biroul al „Serviciului avizare interministerială și pregătire ședințe de Guvern”. Adică pregătea mapele demnitarilor de la Sănătate care urmau să participe la ședințele de Guvern. Ea a fost susținută pentru ocuparea funcției de șef birou de fostul ministru al Sănătății, pesedista Sorina Pintea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te