EXCLUSIV Damen a pierdut definitiv procesul cu Ministerul Apărării în dosarul corvetelor

DE Petru Zoltan | 14.07.2020 - 00:21
Damen nu a reușit să pirateze Ministerul Apărării, în cele din urmă/FOTO: damen.com

Compania olandeză Damen a pierdut definitiv procesul prin care a încercat să blocheze anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția celor patru corvete militare. Newsweek România a scris în exclusivitate care a fost ierarhia ofertelor.

SHARE

Licitația a fost organizată de Ministerul Apărării Naționale și câștigată de francezii de la Naval Group.

Newsweek România a prezentat în exclusivitate, încă din noiembrie 2018, oferte depuse de cele trei companii: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro și Naval Grup - 1,2 miliarde de euro.

Citește și: Rezultatul licitației de 1,6 miliarde de euro pentru corvete, ținut secret din motive dubioase

Procese pierdute la Tribunal și Curtea de Apel

Nemulțumiți de rezultatul licitației, avocații olandezilor de la Damen au deschis mai multe procese prin care au contestat procedura de atribuire a contractului. La Tribunalul București au pierdut procesul. A urmat un nou episod la Curtea de Apel București, unde avocații olandezilor au solicitat chiar și recuzarea celor trei judecători. În urma unui lung șir de termene, instanța a menținut decizia Tribunalului București.

Citește și: Corvetele Armatei au naufragiat în instanță

Conform deciziei Curții de Apel București din 13 iulie a.c. în dosarul nr. 21131/3/2019, judecătorii au admis „recursul formulat împotriva încheierilor de şedinţă din 08.08.2019 şi 13.08.2019. Casează încheierile de şedinţă din 08.08.2019 şi 13.08.2019 şi în rejudecare constată că reclamanta datora o cauţiune în cuantum de 220.000 lei. Respinge, în rest, recursul, ca nefondat. Respinge excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 51 alin. 5 din Legea nr. 101/2016, ca inadmisibilă. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte soluţia dată excepţiei de neconstituţionalitate. Definitivă, în rest. Pronunţată în şedinţă publică azi 13.07.2020”.

Practic, în urma acestei decizii, Ministerul Apărării Naționale va semna contractul cu Naval Group, dar doar după ce la nivelul ministerului va ajunge decizia oficială.

Damen, investigată în Olanda

În timp ce a încercat să blocheze achiziția de corvete din România, compania Damen era investigată în Olanda pentru mai multe de nereguli legate de obținerea contractelor pentru construcția unor nave în Trinidad & Tobago și Bahamas. Valoarea acestora este de 400 de milioane de euro. Ancheta continuă în Olanda.

Citește și: Damen, implicată într-un nou scandal de corupție. În Caraibe

Publicația olandeză NRC a dezvăluit că în această afacere ar exista și un intermediar, o companie din Barbados. Aceasta din urmă, NSG West Indies, este deținută de britanicul Stephen Hobson, un obișnuit al Caraibelor, unde face afaceri de aproape 50 de ani, în general ocupându-se de tranzacții pentru autoritățile din regiune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te