Dragnea la Trump: 45.000 de euro de la consilierul lui Iordache ca să-l trimită consul la Bonn

DE Petru Zoltan | 15.01.2021 - 16:43
Liviu Dragnea și Florin Iordache/FOTO: Hotnews

Consilierul lui Florin Iordache de la Camera Deputaților, Gheorghe Dimitrescu, a plătit 45.000 euro pentru vizita lui Liviu Dragnea în SUA. În schimbul acestei sume, Dimitrescu a fost numit consul general al României la Bonn, în Germania.

SHARE

Acum, Dimitrescu este acuzat de DNA de cumpărare de influență. Nepotul lui Dimitrescu, Florin Dimitrescu, a fost numit de Dacian Cioloș, actualul lider PLUS, consilier la cancelaria premierului, apoi a ajuns șef serviciu în Secretariatul General al Guvernului.

În noiembrie 2020, Gheorghe Dimitrescu și-a depus ultima declarație de avere la Camera Deputaților în calitate de consilier al lui Florin Iordache. Din documentul cu pricina aflăm că deține un teren la Snagov, o vilă în București, patru mașini, bijuterii și tablouri de 70.000 euro, a vândut apartamentul de la Cannes cu 530.000 euro, garajul de la Cannes cu 50.000 euro și un alt apartament din București cu 40.000 euro.

Factura de 100.000 USD trimisă pe numele PSD

Pe 24 aprilie 2017, consilierul lui Florin Iordache, Gheorghe Dimitrescu, a trimis un e-mail de pe iPhone-ul său către Alan Madison, președintele firmei de PR politic din Washington Madison and Company LLC.

„Salut, Al... sper că ești bine!! Deci, sunt în Slovacia cu vicepreședintele Camerei Deputaților, la ceva conferințe... Al, AVEM NEVOIE de sprijinul tău să aranjăm CÂT MAI CURÂND o întâlnire oficială pentru președintele nostru al partidului PSD, domnul Liviu Dragnea care este și președintele Camerei Deputaților... am vorbit despre această uriașă personalitate în timpul ultimelor alegeri din 2016! Ținta noastră trebuie să fie una de cel mai înalt nivel din Washington, DC... însemnând: Președintele Donald Trump, Vicele Mike Pence și, desigur, Paul Ryan... Al, avem profundă nevoie de asta, fă tot posibilul pentru noi (MINE)...”

După zece zile, Alan Madison i-a trimis lui Dimitrescu o factură în valoare de 100.000 de dolari pentru a începe munca. Deși factura a fost emisă pe numele lui Dimitrescu, beneficiarul listat în contractul cu Madison and Company LLC este Partidul Social Democrat.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut lui Gheorghe Dimitrescu, dar și altor două persoane, să plătească serviciile de lobby în valoare de 100.000 USD pentru a putea participa la ceremonia de la Casa Albă pentru instalare în funcția de președinte al lui Donald Trump.

45.000 euro pentru funcția de consul general la Bonn

„În scopul ascunderii adevăraților beneficiari ai serviciilor de lobby, respectiv Dragnea Nicolae-Liviu și partidul politic (PSD – n.r.), plata sumei de 100.000 USD ar fi fost efectuată de o societate americană cu sediul în New York, deținută de un cetățean româno-american, urmând ca acestuia să i se restituie în România suma de 100.000 euro prin intermediul unei rude, lucru care s-ar fi și întâmplat, suma fiind procurată în parte de suspectul Dimitrescu Gheorghe, respectiv 45.000 euro”, susține DNA în comunicatul oficial.

În schimbul acestor bani, Liviu Dragnea i-a cerut ministrului de Externe de la aceea vreme, Teodor Meleșcanu, să-l numească pe Gheorghe Dimitrescu în funcția de consul general la Bonn, în Germania. Decizia de numire a fost adoptată în ultima ședință de Guvern din anul 2017, atunci când guvernul era condus de premierul Mihai Tudose.

Consilierul lui Iordache, promovat de Năstase la New York

Gheorghe Dimitrescu a făcut pasul spre diplomație la începutul anilor 2000, atunci când premierul Adrian Năstase l-a numit consul la New York, în SUA. Ulterior, în 2003, a făcut pe ofițerul de stare civilă în fața căruia s-a căsătorit Dorin Cocoș cu Elena Udrea la New York. Apoi, Dimitrescu a ajuns consul la Strasbourg, în Franța. În august 2016, a fost angajat pe funcția de consilier la cabinetul vicepreședintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache. Funcție pe care avea să o păstreze până la finalul anului 2020.

La începutul anilor '90, Dimitrescu a fost acționar al JARO, prima companie aeriană privată din România, care a operat și zboruri transatlantice până la intrarea în faliment, la începutul anilor 2000. Firma de transport aerian a fost menționată în contextul unor afaceri controversate investigate de autorități la acea vreme. Dimitrescu a mai fost asociat într-o companie cu Marian Măgureanu, fiul lui Virgil Magureanu, fostul director al Serviciului Român de Informații.

Partidele se schimbă, familia Dimitrescu rezistă

Consulul general de la Bonn, Gheorghe Dimitrescu, este fratele lui Mirică Dimitrescu, fostul său asociat în compania aviatică. Mirică Dumitrescu a fost numit în martie 2015 administrator al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti de ministrul Transporturilor de atunci, Ioan Rus.

Nepotul consulului, Florin Dimitrescu, a prins posturi călduţe la stat. În noiembrie 2016, premierul Dacian Cioloş l-a numit consilier la cancelaria primului ministru iar din iunie 2017 a fost avansat şef de serviciu în Secretariatul General al Guvernului. De acolo, a ajuns director general la compania Akcent Development, iar din ianuarie 2020 a ajuns director general la Compania Națională Aeroporturi București, din subordinea Ministerului Transporturilor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te