Ponta, consultanță de 350.000 lei pentru chinezii care cresc porci în România. Serviciile, la secret

DE Stelian Negrea | Actualizat: 17.10.2023 - 12:16
Ponta, consultanță de 350.000 lei pentru chinezii care cresc porci în România - Foto: Profimedia Images

Victor Ponta, consilierul onorific al premierului Marcel Ciolacu, a încasat sute de mii de lei de la compania chineză Smithfield. Nu a dorit să precizeze ce servicii a prestat exact pentru compania care se supune directivelor statului comunist chinez.

SHARE

Smithflield este cel mai mare producător de carne de porc din lume. 

Deși își mai are sediul în SUA, fiind la origine o afacere americană, a fost cumpărată, în urmă cu 10 ani, de către conglomeratul chinezesc WH Group. 

Deși este o companie privată controlată de miliardarul chinez Wan Long, compania listată la Bursa din Hong Kong se supune politicii guvernului chinez. 

În China, linia dintre afacerile private și guvern este adesea foarte subțire. Un rezultat al amestecului unic al acestei țări dintre comunism și capitalism. 

În România, Smithfiled deține crescătorul de porci Comtim Timișoara și producătorul de mezeluri Elit Alba Iulia. 

Prima companie a fost achiziționată în urma tranzacției la nivel mondial. 

Cea de-a doua de la doi investitori români. După vânzare unul dintre cei doi s-a mutat în Dubai. Celălalt s-a înscris în PSD. 

Ambii păstrează și o relație cordială cu Victor Ponta. 

Ponta, sute de mii de lei de la chinezi. 

Newsweek România a scris recent că fostul premier al României, Victor Ponta, a devenit consultant în afaceri. 

Și-a înființat în februarie 2021 o companie de profil: VP Projects Advisors SRL. 

Printre clienții lui Ponta se numără companii turcești: peste 2 milioane de lei de la compania turcă Eti Bakîr care a pus mâna pe rezervele de cupru ale României. 

În plus turcii doresc să construiască cu ajutorul statului român un combinat de prelucrare a acestei materii prime. 

Vezi aici articolul din Newsweek România despre relația dintre Ponta și turcii de la Eti Bakîr.

Citește și: Din cabinetul lui Ciolacu, Victor Ponta îi sprijină pe turcii care au acaparat cuprul României 

Compania lui Ponta, care a devenit în august consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, are relații contractuale și cu companii chinezești. 

Conform documentelor consultate de Newsweek România, VP Projects Advisors a încasat din 2021 până în prezent 100.000 lei de la compania Smithfield. 

E milionar sau nu Ponta?

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ponta nu a dorit să detalieze ce fel de servicii a prestat pentru compania chineză: 

„VP Projects este o societate comercială privată care funcționează în baza legislației în vigoare. Firma nu a avut niciodată relații contractuale cu instituții publice sau companii cu capital de stat. Relațiile contractuale între firme private sunt confidențiale față de terți.

Relațiile contractuale între firme cu capital integral privat se bucură de confidențialitatea obligatorie impusă de lege. Autorităţile competente (ANAF, în principal) au acces la aceste date”. 

Actualul consilier onorific nu a dorit să ne precizeze dacă a devenit milionar după ce s-a apucat de consultanță în afaceri. 

„Rezultatele financiare anuale ale fiecărei companii private din România sunt publice conform legii. În ce priveşte veniturile mele personale, acestea sunt declarate la autoritatea fiscală competentă și se supun legii privind datele cu caracter personal. 

Nemaiavând din decembrie 2020 nici o funcție publică și nerealizând venituri din surse publice nu mai intru în categoria celor care depun declarații de avere și de interese„.

Singura legătură a lui Ponta cu agricultura și creșterea animalelor ar putea-o reprezenta socrul său, Ilie Sârbu, fost ministru al agriculturii în timpul guvernului lui Adrian Năstase. 

Alți bani de la aceeași chinezi. Printr-o altă companie

Producătorul de mezeluri Elit SRL Alba a fost deținut de doi investitori români: Dorin Mateiu și Voicu Vuscan. 

Aceștia și-au vândut afacerea în 2017 companiei chinezești Smithfield. 

Conform acelorași documente consultate de Newsweek România, compania VP Project Advisors SRL a încasat din 2021 până în prezent peste 250.000 de lei de la compania Elit SRL. 

După ce aceasta intrase în portofoliul chinezilor de la Smithfield. 

Vuscan s-a înscris, în urmă cu o lună, în PSD susținând că „a decis să nu mai comenteze de pe margine„. 

Vuscan a ținut să marcheze cu verde pe pagina sa de pe o rețea de socializare momentul în care Ponta a fost oficial numit consilier onorific al premierului Ciolacu. "O decizie foarte bună, avem nevoie de oameni cu experiență", a comentat acesta numirea lui Ponta în Guvern. 

De cealaltă parte Mateiu are o prezență publică mai discretă. 

Conform unor informații din piața de profil, Dorin Mateiu s-ar fi mutat în Dubai după ce și-a vândut afacerea către compania chinezească. 

Aceleași surse susțin că acesta are, în continuare, o relație apropiată cu Victor Ponta. 

Premierul s-a întâlnit cu turcii de la care Ponta a încasat milioane de lei

Premierul Marcel Ciolacu alături de ministrul economiei, Radu Oprea, s-au întâlnit cu oficialii companiei turcești Eti Bakîr de la care consilierul său onorific, Victor Ponta, a încasat oficial 2 milioane de lei. 

Într-un răspuns pentru Newsweek România, premierul Ciolacu i-a luat apărarea lui Victor Ponta: 

„Nu cunosc activitatea societății comerciale la care Victor Ponta este asociat. Știu de la domnul consilier onorific Victor Ponta că această firmă nu a avut și nu are contracte cu instituții publice sau cu societăți cu capital de stat„.

Citește și: EXCLUSIV Ciolacu îl apără pe Ponta în afacerea preluării cuprului României de către turci

Surse politice au declarat pentru Newsweek România că, în spatele ușilor închise, Ciolacu a avut o discuție mai aprinsă cu Ponta în care i-a reproșat acestuia că nu l-a informat despre afacerile sale cu compania turcească. 

Întrebat dacă premierul i-a reproșat că și-a promovat afacerile private la nivel guvernamental, Ponta spune că nu a avut nici o discuție pe acest subiect cu Ciolacu: 

„Nu am avut niciodată cu premierul Marcel Ciolacu vreo discuție despre activitatea firmei mele private atât timp cât aceasta nu a avut și nu are relații contractuale cu instituiții publice și societăți cu capital de stat. 

Întrebarea dvs. este o polemică pur politică, având un caracter tendențios și speculativ, reprezentând o opinie subiectivă fără nicio legătură cu fapte sau elemente reale. Nu dețin nicio funcție politică în Guvernul României și nu doresc să vă răspund la întrebări politice„

Ciolacu și Ponta neagă vreo ilegalitate

De o parte, premierul susține că nimeni nu are puterea să îi fixeze întâlniri cu vreo companie. 

“De la preluarea mandatului de prim-ministru, am în program în mod constant întâlniri cu reprezentanții companiilor private care fac investiții semnificative în economia românească.

La Cabinetul Prim-Ministrului, am primit o solicitare oficială din partea Societății Comerciale care a cumpărat licența de exploatare de la Moldova Nouă (n.r. Moldomin SA deținută de Eti Bakîr). 

Întrevederea cu reprezentanții companiei, la care a participat și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a avut loc în data de 27 iulie 2023. La acea dată, domnul Victor Ponta nu ocupa funcția de consilier onorific.

Nimeni nu impune premierului sau miniștrilor cu ce companii să se întâlnească. Aceste întâlniri au ca unic criteriu investițiile făcute în România de diverse companii private. 

Nu cunosc ce contracte cu firme private a avut în anii precedenți societatea la care domnul Victor Ponta este acționar.“

De cealaltă parte, Ponta susține că nu știe agenda premierului și că nu i-a propus nici o întâlnire cu nici o companie. 

„De când sunt consilier onorific nu am acces la agenda zilnică a premierului și nici nu am făcut vreo propunere de întâlnire a acestuia cu persoane sau companii private. Nu cunosc să fi existat vreo întâlnire între reprezentanții ETI Bakir Turcia și oficiali români după data de 18 august (când am fost numit consilier onorific). „

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te