Academia de Poliție: profesor-polițist tocmai condamnat penal, înscris la un concurs de avansare

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 25.04.2019 - 10:05
Academia unde polițiștii strigă "Polițistii!"/FOTO: Facebook.com

Un polițist care, în luna noiembrie 2018, a fost condamnat pentru că a dezvăluit studenților, înainte de examen, subiectele de la licență, s-a înscris, două luni mai târziu, la concursul de avansare de la gradul de asistent la cel de lector universitar. La Academia de Poliție.

SHARE

Asistentul universitar Ștefan Gabriel Dascălu (36 de ani) a fost condamnat definitiv, în noiembrie 2018, la un an și șase luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei, după ce a recunoscut faptele pentru care fusese anchetat de Direcția Națională Anticorupție.

Le-a „scurs" studenților subiectele la licență

„(...) în calitate de cadru didactic universitar al Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București și persoană care a participat la elaborarea subiectelor la disciplina Combaterea Criminalității Organizate pentru sesiunea de licență din iulie 2017, a furnizat, la data de 03.07.2017, cu o zi înainte de derularea examenului de licență, numiților T. S. și S. D., subiectele ce urmau să se regăsească în grilele de la materia de specialitate la examenul din data de 04.07.2017, informații ce aveau caracter nepublic la momentul furnizării și pe care cei doi studenți le-au transmis colegilor de grupă, obținând astfel un folos necuvenit constând în obținerea notei 9,70 la examen și promovarea examenului de licență", se scrie în sentința Tribunalului București.

În plus, el are obligația de a presta, pe parcursul termenului de supraveghere, o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Fundației pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3.

Așadar, iată cum au absolvit viitorii ofițeri ce se vor împrăștia prin țară pentru a preveni infracțiunile și a prinde hoții: fiind ei înșiși hoți.

Învățați protecția informațiilor cu hoțul de informații

Două luni mai târziu, același asistent universitar Ștefan Gabriel Dascălu a avut tupeul să se înscrie la un concurs organizat de Academie pentru postul de lector universitar la disciplina „Bazele activității informative; Metode și tehnici operative; Combaterea criminalității organizate", salariul minim de încadrare fiind de 3.774 lei.

Printre aspectele predate studenților la această disciplină se află unele extrem de delicate și importante pentru această meserie: „Personalitatea umană din perspectiva activități de informații", „Protecția informațiilor clasificate în activitatea de informații, evidențe și baze de date utilizate în activitatea Poliției", „Investigația polițienească, formarea rețelei informative, recrutarea informatorului", „Investigația conspirată, supravegherea operativă (filajul)".

Tăticul, profesor la Academie

Conform CV-ului, actualul subcomisar de poliție Dascălu a lucrat în cadrul Biroului de Crimă Organizată București între 2005 și 2014, dată de la care s-a dedicat carierei universitare, ajutat decisiv fiind de un doctorat obținut la aceeași Academie.

„Intrarea sa în corpul didactic de la Academia de Poliție a fost pregătită pe repede înainte. Imediat ce a susținut doctoratul, și-a publicat teza și a început să publice articole în diverse reviste, pentru a avea punctajul necesar, după cum arată fișa de verificare", scria pressone.ro în noiembrie 2018.

Tatăl său, Ioan Dascălu, a fost profesor universitar și conducător de doctorate la aceeași Academie de Poliție.

În ciuda unei adrese trimise Academiei pe 6 martie 2019, nici până acum, după depășirea termenului legal, nu am primit un răspuns oficial referitor la prezența lui Dascălu pe lista celor înscriși la concurs și în rândul cadrelor didactice de la această instituție de învățământ superior.

În cadrul unor discuții telefonice, purtătorul de cuvânt al Academiei, confererențiarul universitar Petrică Mihail Marcoci a susținut că sentința penală nu i-a interzis lui Dascălu să predea și că Statutul Polițistului nu prevede excluderea pentru cei care primesc pedepse cu amânare.

Deși acest lucru nu este menționat pe site-ul Ministerului Educației în secțiunea unde sunt postate informațiile actualizate despre derularea concursurilor, Marcoci a susținut că, până la urmă, Dascălu s-a retras din concurs. „Este tot în Academie", a spus Marcoci fără a intra în detalii.

Președintele comisiei, un plagiator

Pentru ca totul să pară în mod absolut o farsă de prost gust, președintele Comisiei de concurs pentru acest post fusese desemnat Claudiu Marian Țupulan, care în septembrie 2016, și-a pierdut postul de decan al Facultății de Poliție din Academie după ce a fost acuzat de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație de plagiat în lucrările sale științifice.

Analiza Centrului avusese loc în contextul în care Țupulan făcuse parte dintr-o comisie ce stabilise că teza de doctorat a fostului ministru de interne Petru Tobă nu era plagiată (ulterior, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a infirmat acest verdict și i-a retras titlul lui Tobă).

"Spălarea" celor suspecți de plagiate grosolane pare o constantă prinre polițiștii de la Academie: zilele acestea, Comisia de Etică a stabilit că teza de doctorat a fostului șef al Poliției Române, Cătălin Ioniță, nu este plagiată. În luna ianuarie 2019, pressone.ro publicase un articol în care se arăta că lucrarea era copiată integral. Un verdit final va fi dat de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

Sistemul corupt amenință cu moartea

Cazurile Dascălu, Țupulan și Ioniță nu sunt singurele care subminează calitatea învățământului la Academie. Exisă suspiciunea că sute de teze de doctorat susținute aici sunt plagiate, inclusiv cele ale șefilor instituției. Exist intenția unei verificări la scară largă, dar procedurile au fost stopate de aceeași conducere sub pretexte puerile.

Citește și A fost descoperit ofițerul care a amenințat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Șercan!

Recent, în contextul unor dezvăluiri pe această temă ale jurnalistei Emilia Șercan, aceasta a fost amenințată cu moartea, fapt care a dus la demararea unei anchete. După cercetări, principalul suspect s-a dovedit un angajat de la Academie. În acest caz, au fost efectuate percheziții la sediul instituției.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te