VIDEO Criptomonedele reduc riscurile pentru investiții. Românii, cei mai mulți investitori din lume

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 07.10.2021 - 18:00

Criptomonedele reprezintă cel mai nou și cel mai fascinant domeniu de investiții în acest moment. Au o marjă mare de profit, te pot îmbogăți repede. Dar și o volatilitate foarte mare, poți pierde la fel de repede bani.

SHARE

Când trebuie să investim în criptomonede, cum să o facem, la ce trebuie să fim atenți, discutăm cu Ben Laidler, strateg pentru piețele globale la platforma de tranzacționare eToro.

Newsweek România: Vreau să vorbim astăzi despre criptomonede, pentru că sunt cel mai nou și, deocamdată, cel mai fascinant domeniu de investiții, pentru toată lumea, nu doar pentru companii. Când ar trebui să investim într-o criptomonedă și la ce ar trebui să fim atenți?

Ben Laidler: Sunt două mari lucruri la care trebuie să ne uităm. Primul, și e valabil pentru tot, nu doar pentru criptomonede, tot ce înseamnă investiții, este: trebuie să-ți faci documentarea.

Pentru fiecare criptomonedă de pe piață, există un ghid care explică cum funcționează acea criptomonedă, ce caracteristici are și încurajez pe toată lumea să citească acel ghid, să înțeleagă criptomoneda. Toate sunt diferite, toate au caracteristici diferite.

Al doilea aspect: intrați pregătiți să investiți pe termen lung. E valabil pentru toate clasele de active, dar mai ales pentru criptomonede. După cum ați menționat în introducerea dumneavoastră, volatilitatea este enormă, dar cred că rezultatul pe termen lung este pozitiv.

Dacă intri și investești pe termen lung, vei avea un rezultat foarte bun. Dacă nu investești pe termen lung, riscul este să fii prins în o parte din această volatilitate și nu vei termina foarte bine.

Acestea sunt cele două lucruri: educație și investiții pe termen lung, acestea sunt cele două elemente critice pentru investiții, mai ales în criptomonede.

 

Principala întrebare a unui investitor fără experiență este cine sau cum este stabilită valoare unei criptomonede. Suntem obișnuiți cu banii, banii sunt acoperiți în produse. Dar în cazul criptomonedelor, nu avem produse care să acopere valoarea lor. Cum funcționează, cum este stabilit?

Sunt multe motive să investești în criptomonede. Unele sunt foarte dezvoltate, altele nu sunt chiar așa dezvoltate. Activele în criptomonede, ca valoare de depozit, ca un activ de investiții, devin foarte bine acceptate.

Vedem mulți investitori, iar eu susțin că sunt și mai mulți investitori care se vor implica. Iar performanțele de preț sunt foarte puternice, mai mulți investitori intră, clasa de active devine mult mai dezvoltată, instituționalizată, iar acesta este cel mai clar motiv pentru a investi în criptomonede azi.

În viitor, vedem că se dezvoltă și alte direcții: criptomonedele ca valută de schimb, poți folosi criptomoneda pe PayPal, pe Visa. Vedem această dezvoltare, dar e devreme. Criptomonedele, ca protecție împotriva inflației.

Oamenii sunt îngrijorați de inflație. Bitcoin e într-o cantitate fixă. Ar trebui să fie o protecție la inflație în timp. Dar e abia la început. Nu am avut, desigur, în piețele dezvoltate, nu am avut inflație reală din 1970.

Bitcoin nu exista în 1970. Deci unele dintre aceste clase de active încă se dezvoltă. Unele dintre utilizările lor se dezvoltă. Dar azi, adevăratul motiv pentru care să investești în bitcoin, care e cea mai dezvoltată, cea mai de succes, este că reprezintă un depozit de valoare, ca un activ de investiții.

 

Bitcoin, de exemplu, a urcat până la 60.000 de dolari, la apogeu, apoi a coborât la 40.000 de dolari, acum e stabil pe la 45.000 de dolari. Sunt mari diferențe între apogeu și momentele de scădere. Cum reziști tentației de a vinde când coboară?

O mare parte din asta arată cât de nouă este această clasă de active. Uităm cât de nouă este. Bitcoin există de 12 ani. Ethereum, de cinci. Acțiunile, de sute de ani. Aurul, de mii de ani. Aceste active s-au dezvoltat. Au o bază largă de investiții, sunt bine instituționalizate, reglementările sunt foarte bine acceptate.

Oamenii știu cum să tranzacționeze aceste clase de active, iar volatilitatea a scăzut. Bitcoin și criptoactivele sunt abia la început. Pe măsură ce aceste active cresc, pe măsură ce devin mai mature, pe măsură ce se instituționalizează, volatilitatea va scădea. Ăsta e punctul 1.

Punctul 2. În ciuda acestei volatilități, beneficiile au fost totuși fantastice. Să vă dau un alt exemplu: în acțiuni, nu am avut o corecție de 50%, adică nu au existat acțiuni care să cadă cu 50%, de peste 10 ani.

Nu s-a întâmplat o dată pentru acțiunile globale.

La bitcoin, s-a întâmplat o dată anul acesta și de 15 ori în ultimul deceniu. Deci, dacă ar fi un meci de fotbal, ar fi 15-0.

Totuși, ați fi făcut mai mulți bani cu bitcoin. Chiar și anul acesta, bitcoin este cea mai performantă, de fapt toate criptomonedele sunt cele mai performante clase de active din lume. Chiar și cu căderea de 50%, bitcoin e tot sus cu 65%, toate monedele sunt chiar mai mult de atât.

Clasa de active de pe locul al doilea ca performanță, mărfurile, au crescut cu 25%.

Deci, chiar și cu această volatilitate, este activul cu cele mai bune perfornanțe din lume. Și am văzut acest lucru constant în ultimii ani.

Deci, acesta este sfatul meu: trebuie să investești pe termen lung. Dacă vinzi când e jos, după acea cădere de 50%, vei arăta destul de prost.

Dar dacă îl ții, înțelegi că e o clasă de active volatile, dar, pe termen mediu, din cauza unor motive despre care vom vorbi probabil, sunt active care vor continua să crească pe termen lung.

Nu am nici o idee unde se va tranzacționa bitcoinul mâine, săptămâna viitoare sau chiar luna viitoare. Dar e foarte clar de ce trebuie investit pe termen lung.

 

Mulți dintre noi spun azi: „Dacă aș fi cumpărat bitcoin atunci când era 10 dolari pe bucată”. Credeți că există deținători inițiali de bitcoin pe piață? Vă întreb pentru că mă gândesc exact la volatilitate. Când bitcoinii au ajuns la 20.000 de dolari, iar apoi au căzut până la 3.000 de dolari, mulți dintre deținători s-ar fi speriat și ar fi vândut monedele. Credeți că mai sunt dintre deținătorii sau „minerii” originali de bitcoini?

Da, cred că da. De fapt, cred că probabil sunt mai mulți în criptoactive decât în majoritatea celorlalte active. Cred că atunci când te uiți la deținătorii inițiali, ei chiar credeau în dezvoltarea acelei clase de active. Așa că le-au păstrat pe termen lung, pentru că s-au gândit că prețul pe termen lung va deveni tot mai mare.

Sigur, unii au vândut. Dar relativ la alte clase de active, cred că unul dintre lucrurile care diferențiază criptoactivele este cât de bine păstrate sunt acestea.

 

Credeți că pandemia a influențat valoarea criptomonedelor? S-au uitat cu mai multă atenție investitorii la bitcoin și alte criptomonede în aceste vremuri pandemice?

E o întrebare interesantă. Probabil. Și aș spune că din două motive. Unul dintre lucrurile pe care le-am văzut în pandemie a fost că mai mulți investitori individuali au intrat pe piață. Deoarece tehnologia a făcut acest lucru mai ușor, deoarece guvernele le-au dat bani să investească, deoarece au fost blocați acasă. Pentru motive variate.

Dar am văzut un fenomen, mai mulți investitori individuali au intrat pe piață. Și știm asta, cel mai mare grup de investitori în criptomonede sunt investitorii individuali.

Nu e ca în cazul acțiunilor, unde investesc fondurile de pensii, fondurile mutuale, companiile de asigurări, e mult mai instituționalizată. În criptoactive, este individual. Și știm că mai mulți dintre acești investitori au intrat pe piață în timpul crizei COVID-19.

Al doilea punct de vedere. Cred că importanța sa a fost.... Unul dintre celelalte lucruri care au făcut cu adevărat diferența dintre criptoactive și alte active este că se mișcă pe cont propriu. Dacă acțiunile urcă, cripto coboară. Dacă acțiunile coboară, cripto urcă. Se mișcă foarte independent. Și cred că asta e important în timpul unei crize.

Oamenii sunt foarte conștienți de riscuri, cum diversific, cum dețin active necorelate, cum îmi răspândesc riscul. Poate suna nebunesc, deoarece cripto face mult...

Dar se mișcă diferit de celelalte active. Dacă pui cripto într-un portofoliu cu acțiuni și alte active, de fapt reduce riscul întregului portofoliu. Acesta este al doilea motiv pentru care oamenii s-au uitat la criptomonede în timpul crizei.

Desigur, am avut o mare volatilitate, am avut o mare recesiune, oamenii s-au uitat la portofoliul lor: „Cum îmi răspândesc riscul, cum diversific, cum reduc riscul în întregul meu portofoliu”.

Sună șocant pentru mine să spun asta, dar dacă pui cripto într-un portofoliu larg, riscul portofoliului va coborî, pentru că cripto acționează întotdeauna diferit față de celelalte clase de active.

Iar acest lucru este foarte important când cauți să-ți diversifici portofoliul.

 

Criptomonedele au fost atractive la început pentru că nu erau regulate. Puteai scăpa de reglementările statelor dacă cumpărai bitcoin. Acest lucru a fost o problemă la început. Au avut această reputație că sunt folosite ca bani murdari, dar acum lucrurile se schimbă. Cum reglementează statele lumii criptomonedele acum?

Eu cred că parte din dezvoltarea acestei clase de active sunt mai multe reglementări. Acum, este o clasă de active care este deținută de investitori individuali. Cea mai mare cantitate de bani din lume este deținută de investitori instituționali: fonduri de pensii, fonduri mutuale, companii de asigurări.

E vorba despre 250 de trilioane de dolari. Întreaga piață de criptoactive este de circa 2,3 trilioane de dolari. Deci, următoarea direcție pentru cripto este cea a investitorilor instituționali care să investească în cripto active.

Cred că o vor face, datorită unor foarte bune rezultate în ajustarea riscului și a diversificării oportunităților. Dar pentru a investi în cripto, au nevoie de mai multe reglementări.

Deci, cred că ar trebui să fim deschiși la mai multe reglementări, cred că este..., cum am spus mai devreme, e parte din clasa de active care începe să crească, iar reglementările sunt parte din asta.

Cum reglementează cripto reglementatorii? Reglementează rampele de intrare și rampele de ieșire. Nu pot reglementa bitcoinul, dar pot reglementa cum investești în bitcoin și cum scoți banii din bitcoin.

Reglementează băncile, sistemul de plată, cum intri și cum ieși. Ei nu reglementează..., nu pot reglementa bitcoinul ca atare.

A fost o discuție, de exemplu, ca în SUA companiile de schimb valutar să urmărească pe cei care cumpără sau vând bitcoin. Unii au spus că nu e ok, pentru că nu faci la fel cu banii clasici, să spunem așa. Ce credeți despre urmărirea cumpărătorilor și vânzătorilor de bitcoin și alte critpomonede, deoarece cu tehnologia blockchain este mai ușor de urmărit? Este ok, este o problemă?

Reglementatorii vor să fie siguri că terenul e fără locuri ascunse, că e transparent și că investitorii sunt protejați. Din acest punct de vedere, criptoactivele nu vor fi diferite de investițiile în acțiuni sau în venituri fixe.

În cele din urmă, vor să fie siguri că dacă faci bani, plătești taxele. Nu vor să facă nimic diferit cu cripto decât fac cu celelalte. Este o clasă nouă de active, sunt similare pentru mulți oameni, care încearcă să le înțeleagă, să le accepte, să pună niște limite în jurul lor.

Și cum am spus: dacă vrei ca această clasă de active să crească, dacă vrei să atragi noi investitori, cred că trebuie să faci asta, până la un anumit grad.

 

Deci, reglementările nu vor afecta într-un mod negativ piața de criptomonede?

Cred că vor ajuta piața de criptomonede. Cred că vor accelera dezvoltarea criptoactivelor și investitorii se pot implica dacă ai câteva reglementări ale acestei clase de active.

 

Credeți că, pe termen lung, criptomonedele vor înlocui actualele monede din lume și vor deveni o valută universală.

E posibil, desigur. Dar cum am spus și la început, sunt unele lucruri la care cripto sunt foarte bune și sunt folosite azi, ca depozit, ca activ de investiții. Dar mai este și o lungă listă de posibilități. Și aceasta este, într-adevăr, una dintre potențialele utilizări, pe măsură ce se dezvoltă, vom vedea. Ca mijloc de schimb, ca monedă globală, ca protecție la inflație. Sunt multe și fascinante utilizări pentru cripto, care sunt abia la început. Doar am zgâriat suprafața.

Salvador, am văzut zilele trecute, tocmai a introdus..., este prima țară din lume care are bitcoin ca moneda sa oficială. Deci, începem să explorăm aceste oportunități și vom vedea, e o clasă de active foarte interesantă.

 

Românii sunt foarte interesați de criptomonede, 46% dintre români au declarat că au investit în cripto. Cum vi se pare acest nivel de interes în România? De ce credeți că românii sunt atât de interesați de criptomonede?

Este o întrebare excelentă. Dumneavoastră ați putea răspunde mai bine decât mine. Dar, da, facem un sondaj global printre investitorii individuali în fiecare trimestru. Sondăm în 12 țări ale lumii,  printre investitorii individuali care tranzacționează direct. Îi întrebăm în ce investesc. În medie, un sfert dintre investitori o fac în cripto. În România, aproape jumătate. Cred că e cel mai mare nivel din lume. Sau, oricum, printre cele mai mari în sondajele noastre.

Deci, da, interesul în România este mare. Întrebăm apoi oamenii în ce urmează să investească. Și toate țările din sondaj, mai puțin una, cred, au răspuns că vor crește investițiile în cripto. Merg înainte.

Deci, așa cum am discutat mai devreme, cred că dezvoltarea cripto este încă pe un drum lung. 46% în România pare o cifră mare, dar vă garantez că atunci când vom face sondajul în trimestrul următor, numărul va fi și mai mare.

De ce acest interes? Nu știu exact pentru România. Dar cred, din nou, că cele două motive principale sunt că vrem să facem bani, și s-a dovedit un bun activ de investiții, și pentru că ne permite să diversificăm portofoliul.

 

Un răspuns este, cred, că românilor le place să facă bani rapid. Atracția este, cred, că există această marjă mare de profit. Noi căutăm asta.

Aș mai adaugă că... este o societate pasionată de tehnologie și cu siguranță asta a ajutat să înțeleagă cripto, să înțeleagă ghidurile, să înțeleagă diferențele dintre clasele de active. Dar este și o societate tânără.

Există o separare demografică. Simplistic vorbind, mai mulți tineri sunt interesați de cripto decât bătrâni. Multe persoane în vârstă dețin cripto, dar e clar o separare demografică.

 

Una dintre cele mai importante întrebări este: de unde cumpărăm criptomonede, unde este cel mai sigur loc pentru a cumpăra criptomonede?

Mă întrebați pe mine?

 

Da. Știu răspunsul dumneavoastră, dar...

Trebuie să spun eToro. Sunt 24 de milioane de persoane care ar spune că acesta este răspunsul corect. Atâția utilizatori avem pe platformă azi.

 

Cum cumpărăm criptomonede pe eToro, de exemplu?

Intri pe eToro, faci un cont, care durează efectiv câteva minute, transferi bani în cont și apoi ești gata să cumperi cripto. Este un proces rapid și transparent.

 

Deci nu ai nevoie de un broker, ca la acțiunile clasice, nu ai nevoie de un intermediar, poți merge și să cumperi direct?

Intri, faci cont, care, din nou spun, este un proces foarte rapid, transferi bani în cont. Nu trebuie să investești imediat. Poți deschide un cont virtual, care nu are bani, dar poți exersa tranzacționarea, te poți educa. Oamenii nu trebuie să simtă că trebuie să investească imediat.

Informează-te, simte-te confortabil, plănuiește-ți investițiile, set-up-ul e foarte rapid, poți face totul pe platforma eToro, câteva click-uri, atât de ușor e.

 

Ultima mea întrebare nu este despre criptomonede, ci despre cea mai recentă știre care a venit din China, falimentul probabil al gigantului imobiliar Evergrande. Credeți că, la acest moment, ne va afecta pe noi toți? Va veni o nouă criză economică globală?

Răspunsul meu scurt este că aceasta este doar o distragere. Cred că China are mai mult decât suficientă flexibilitate politică pentru a administra situația și cred că ar trebui să ne concentrăm pe cele două lucruri pozitive de pe piețe.

Avem o predicție de creștere NSP 500 la două cifre de azi până la finalul anului viitor. Acest lucru e determinat de faptul că veți vedea profituri surprinzătoare ale unor companii, determinate de redeschiderea graduală a economiei mondiale, pe măsură ce controlăm virusul.

Vedem o tot mai mare revenire a activităților și profiturilor corporatiste.

În trimestrul al doilea, care tocmai s-a încheiat, în Europa, profiturile companiilor au crescut cu 140%, comparabil cu aceeași perioadă a anului trecut.  E un număr uriaș. E cu 50% mai mult decât în SUA.

Am văzut o recuperare uriașă a profiturilor, care cred că va continua. 60% din lume nu e vaccinată încă. Fiecare economie din lume e blocată într-un fel sau altul. E încă mult spațiu pentru recuperarea profiturilor.

Rata dobânzilor e încă joasă. FED, recent, ACB, peste tot în lume, rata dobânzilor a rămas la un nivel scăzut. Băncile centrale vor să susțină această recuperare.

Ce înseamnă? Pentru investitorii în acțiuni, înseamnă că valorile vor sta sus. Deci această combinație între o rată mare de recuperare a profiturilor și băncile centrale care au grijă de tine și care țin valorile sus sunt cele două lucrurile asupra cărora mă concentrez.

Dacă nu vedeți că unul dintre cele două lucru nu se schimbă semnificativ, cred că piețele vor fi bine. Evergrande... China are foarte multă flexibilitate politică, vor administra situația și nu va avea impact asupra recuperării globale a profiturilor și nu va avea impact asupra faptului că băncile centrale se vor mișca lent și cu precauție legat de orice fac cu ratele dobânzilor.

 

Deci, în principiu, nu ar trebui să ne îngrijorăm?

Da, nu vă îngrijorați în legătură cu China. Adică, sunt destule lucruri pentru care să ne îngrijorăm și e bine să fii îngrijorat, dar nu ar trebui să vă oprească din a investi azi.

Cred că rămânem pozitivi pe piață, deoarece băncile centrale vă țin spatele și recuperare profiturilor este foarte puternică și va continuă să surprindă lumea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te