Cine face parte din „Putin Team”: vedete și sportivi faimoși îl sprijină pe invadatorul Ucrainei

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.08.2022 - 12:51
Cine face parte din „Putin Team”: vedete și sportivi faimoși îl sprijină pe invadatorul Ucrainei / The Nation

Steven Seagal este unul dintre susținătorii lui Putin. Nu e singurul. O mișcare, care îl susține pe Putin, a luat ființă în anul 2017 la inițiativa jucătorului de hockei Aleksander Ovechkin. Ei susțin agresiunea rusă din Ucraina împotriva statului vecin și a civililor.

SHARE

Hokeistul care se afișează cu Putin

 

Citește și: „Trompeta” lui Vladimir Putin, Steven Seagal umblă cu bodyguarzi prin București ca să nu ia palme

Putin își continuă războiul sângeros din Ucraina atacând și bombardând orașe și punând pe fugă civili. Numai în România, au ajuns un sfert de milion de ucraineni, speriați de violența atacurilor instrumentate de dictatorul de la Moscova.

Cu toate acestea, o serie de sportivi și vedete din Rusia au decis, în urmă cu 5 ani, să pună bazele unei așa numite „Team Putin” care să sprijine acțiunile președintelui rus.

La inițiativa celui mai bun atlet rus

Liderul mișcării putiniste este Alex Ovechkin, cel mai bun marcator al National Hockey League în opt sezoane (2008, 2009, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018 și 2019). El a câștigat campionatul nord-american (Cupa Stanley) în 2018. Are 1,6 milioane de urmăritori și nu se dezice de Putin. Pe Instagram, la poza de profil, are o imagine alături de dictatorul rus.

În 2017, Alex Ovechkin, cel mai bun jucător rus de hochei în viață și, poate, cel mai faimos atlet, a pus bazele Putin Team.

„Nu mi-am ascuns niciodată atitudinea față de președintele nostru, susținându-l mereu”, a scris ex jucătorul lui Washington Capitals din NHL, la trei ani după ce Rusia a anexat Crimeea. „Sunt încrezător că suntem mulți, care îl susținem pe Vladimir Putin. Deci haideți să ne unim și să arătăm tuturor o Rusie unită și puternică!

 Acum cinci zile, Ovechkin a nuanțat și s-a declarat împotriva războiului.

„Ei bine, el este președintele meu”, a spus Ovechkin, în vârstă de 36 de ani, la o conferință de presă. „Dar cum am spus, nu sunt în politică. Sunt un atlet și, cum am spus, sper că totul se va rezolva în curând. Este o situație grea acum pentru ambele părți și pentru orice. Totul, sper, se va termina. Nu sunt în control asupra situației. Vă rog, fără războaie,” scrie Guardian.

A sărit de gâtul dictatorului

Dublă campioană olimpică și triplă campioană mondială la săritura cu prăjina, Elena Isinbaieva e considerată cea mai valoroasă atletă din istoria probei. Ea s-a retras, în urmă cu 4 ani, după un imens scadal de dopaj. Și ea face parte din „echipa lui Putin”.

Ielena Isinbaieva, în vârstă de 37 de ani, care i-a mulțumit domnului Putin pentru că i-a făcut să înțeleagă că constituția este „o carte foarte importantă”, se numără printre cei 75 de membri ai unui grup de lucru numiți de președinte care au propus idei pentru schimbări. Dacă ar fi aprobată, rescrierea ar cimenta o noțiune centrală a erei Putin - că amintirea înfrângerii sovietice a naziștilor este forța primordială de unire în Rusia modernă, scrie Times.

Șahistul care reia tema cu nazificarea

Serghei Karjakin este un șahist de top mondial. El îl sprijină pe Putin și reia teza mincinoasă a acestuia potrivit căruia în Ucraina triumfă nazismul.

„Prieteni dintr-o țară vecină. Întrebare! Dacă nu există fasciști în Ucraina, atunci de ce este acolo bulevardul Bandera? A luptat de partea lui Hitler și cu participarea sa directă au fost distruși 5 mii de ucraineni, 15 mii de evrei și câteva mii de polonezi. Nu mă crezi? Crezi CIA?”, arată un post de pe Instagram.

Evident că agresiunea rusă în Uvraina este doar o ambiție a lui Putin, iar denazificarea o invenție.

Serghei Alexandrovici Karjakin este un jucător de șah rus. A devenit faimos pentru că a fost cel mai tânăr mare maestru din istorie și prima persoană sub 13 ani care a primit acest titlul.

Un tricou de la un jucător din NHL

Ilia Kovalchuk este un fost jucător profesionist de hockei și îl susține pe Putin. Dictatorul rus a jucat un meci demonstrativ alături de Ilia care a trecut pe la echipe precum Atlanta Thrashers, New Jersey Devils, Los Angeles Kings, Montreal Canadiens și Washington Capitals. În decembrie 2018, Ilia i-a oferit un tricou lui Putin la o întâlnire cu sportivi din Rusia.

A jucat în Armata Roșie

Un alt jucător de hockei Pavel Bure s-a pozat în mai multe rînduri cu Putin și a jucat partide cu acesta. Este un fost jucător profesionist de hochei pe gheață rus. Supranumit „Racheta Rusă” pentru viteza sa, Bure a jucat timp de 12 sezoane în Liga Națională de Hochei (NHL) la Vancouver Canucks, Florida Panthers și New York Rangers. A jucat trei sezoane în echipa Armatei Roșii Centrale înainte de cariera sa în NHL.

Plushenko vede ca Putin: fascism

Rusul Evgeni Plushenko (39 de ani), unul dintre cei mai mari patinatori din istorie, a stârnit un val de indignare cu ultimul mesaj postat pe rețelele sociale.

"Sunt rus! Sunt mândru că sunt rus! M-am născut în măreața Rusie, în regiunea Khabarovsk. Am trăit mult timp în Volvograd, am făcut parte din clubul sportiv din Sankt Petersburg, iar acum trăiesc și muncesc la Moscova.

Am adus acasă 4 medalii olimpice, la 4 ediții diferite. Rușii mei, mergeți cu capul sus oriunde în lume. Nu trebuie să vă fie rușine, fiți mândri că faceți parte din această nație. Stop rasismului! Stop genocidului! Stop fascismului!", a fost mesajul publicat de Evgeni Plushenko, pe Instagram.

Și cântăreți - susținători

Nikolai Rastorguiev este un foarte popular cântăreț rus care îl sprijină pe Putin. Pe pagina sa de Instagram se poate vedea o postarea intiulată „US Bombing list”.

Printre susținătorii lui Putin ar mai fi: Polina Gagarina, cântăreață și reprezentanta Ruysiei la Eurovision, Dima Bilan, un alt cunoscut cântăreț.

Această susținere aproape necondiționată a unui dictator precum Putin trebuie înțeleasă în contextul în care în Rusia, ca în majoritatea regimurilor despotice, performanțele sportive sunt motiv de mândrie pentru cei care condus respectiva țară.

În Rusia, performanțele sportive sunt o carte de vizită pentru orgoliul lui Putin. Pentru a obține performanțe sportive, Rusia a susținut un program pe scară largă de dopaj. La ultimele jocuri olimpice, Rusia nu a putut participa ca țară din cazua acuzațiile de doping. O parte din sportivii ruși au participat sub un stindard internațional. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te