Un întreg batalion de 300 de soldați ruși a fost distrus, a povestit, într-o convorbire telefonică, unul dintre cei trei soldați care au supraviețuit, în urma unui asalt eșuat asupra unui mic orășel ucrainean.
Andrei, nume fictiv, i-a povestit prietenului său Ivan, de asemenea, nume fictiv, că a fost martor la masacrarea întregului său batalion în timp ce încerca să cucerească Avdiivka, un orășel de la periferia orașului Donețk, Ucraina, potrivit Daily Star.
"Omule, nu știu cum am supraviețuit. Sunt singurul din grupul meu care mai este în viață", a povestit el lui Ivan, potrivit Radio Europa Liberă.
Un întreg batalion de 300 de soldați ruși a fost distrus
Ivan a spus că apelul telefonic de șapte minute de la Andrei a fost chinuitor: "Nu am mai auzit în viața mea atâta groază în vocea cuiva”.
„Brigada mea nu există. Pur și simplu a dispărut”, a povestit Andrei.
Citește și: VIDEO Serviciile secrete britanice: Cu ce „surpriză” i-au așteptat ucrainenii pe ruși în Vuhledar
Batalionul său a fost trimis să ia cu asalt orașul fără sprijin din partea restului armatei ruse.
„Nu a existat niciun foc de acoperire. Nici ajutor medical. Mulți dintre ei au murit din lipsă de îngrijire. Soldații răniți au fost lăsați pe teren. Numai cei răniți ușor au fost ajutați”, a spus Andrei.
Citește și: Xi Jinping, lovitură pentru marele „prieten” Vladimir Putin: Vrea mai puțin petrol rusesc
Comandanții au refuzat să ofere vreun sprijin material soldaților batalionului, pe unii pe care Andrei îi cunoștea de vreo 20 de ani, deoarece le era teamă să nu piardă armamentul greu în luptă.
Ocupanții ruși au încercat să înconjoare Avdiivka în regiunea Donețk din mai; ultimul „termen” în care au încercat să facă acest lucru a fost martie, dar orașul este încă sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei.
Tot ceea ce forțele de ocupație au la dispoziție pentru atac - lovituri aeriene, lovituri cu rachete, sisteme de rachete cu lansare multiplă, artilerie cu tun, mortiere, muniții cu dispersie, incendiare cu magneziu – totul a fost folosit pe micul orășel, dar în zadar.